Sosnowo-azaliowy zakątek
- dianek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 lip 2008, o 11:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ooooo
Draconi już zazdroszczę !
powiem Ci że znalazłam niezłego sprzedawce na allegro - ma dość tanie sosenki i świerki karłowe - oczywiście wszystko szczepione, ceny od 40-125 zł tak mniej więcej
no i ma ciekawe okazy
Draconi już zazdroszczę !
powiem Ci że znalazłam niezłego sprzedawce na allegro - ma dość tanie sosenki i świerki karłowe - oczywiście wszystko szczepione, ceny od 40-125 zł tak mniej więcej
no i ma ciekawe okazy
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
Witam i przedstawiam kolejne zdjęcia, zrobione po oststniej burzy, która na szczęście nie wyrządziła szkody roślinom; bażyny przez rok porządnie się rozrosły 
Żurawki - zwłaszca czerwona też mają się świetnie

A wiesiołki misuryjskie (ukochane kwiaty mojej żony) naprawdę zachwycają zwłaszcza wieczorami

Żurawki - zwłaszca czerwona też mają się świetnie

A wiesiołki misuryjskie (ukochane kwiaty mojej żony) naprawdę zachwycają zwłaszcza wieczorami

Na pewno jeszcze "zaszyszkują", u mnie wszystkie sosenki w tym roku obsypane szyszkami, poza sosna żółtą i trzema odmianami sosny czarnej.
Królową szyszek w tym roku jest sosenka Macopin

Oculus Draconi (posadzona w tym roku poza kilkoma szyszkami moze poszczycić sie też pięknymi przyrostami - za dwa miesiące igły powinny się pięknie rozchylić i wtedy pokaże na co ją stać:)

Królową szyszek w tym roku jest sosenka Macopin

Oculus Draconi (posadzona w tym roku poza kilkoma szyszkami moze poszczycić sie też pięknymi przyrostami - za dwa miesiące igły powinny się pięknie rozchylić i wtedy pokaże na co ją stać:)

Dziękuję za miłe słowa, a jeśli chodzi o modrzewie to każdy prędzej czy później będzie miał szyszki - w zalęznosci od tego czy to modrzew europejski czy japoński szyszki różnią się od siebie ale równie pięknie wyglądają, zwłaszcza zimą, gdy oblecą igły. U modrzewia japońskiego jest ich duzo więcej - jego gałęzie są nimi zwykle bardzo gęsto obsypane. Po otwarciu przypominają one drobne różyczki - to dzięki łuskom, których końce są faliście wywinięte na zewnątrz. Dla mnie cudownie wygląda modrzew europejski, który pod koniec kwietnia oprócz dojrzałych szyszek i kępek młodych igieł wypuszcza różowopurpurowe kwiaty - zawiązki nowych szyszek. Postaram się odszukać zdjecie z kwietnia i pokazać jak to wyglądało. Jak nie w tym roku to w przyszłym z całą pewnością Twój modrzew obsypie się szyszkami:)