Ulubione storczyki Art :) cz.2
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ulubione storczyki Art :) cz.2
A ja uważam D. nobile za bardzo trudnego storczyka, u mnie ani razu nie zakwitł, może dlatego, że uprawiam tak jak Phalaenopsisy. Moje storczyki muszą sie zadowolić takimi warunkami, jakie są, nie będzie żadnego specjalnego traktowania.
Agnieszko, to mamy wspólną słabość do katlejek i Masdevallii
Życzę Ci wobec tego udanych zakupów
jak już doczekasz się sosnowieckiej wystawy !
Sama też w ub. roku dokupiłam sobie 2 Masdevallie i teraz obserwuję z zaciekawieniem jak sobie radzą
z aklimatyzacją w moich warunkach.
Grażynko, cieszę się, że do mnie zajrzałaś i nacieszyłaś oczy
Cambria jest w tym kwitnieniu wyjątkowo
jaskrawo wybarwiona. Zawsze miała bardziej wyblakłe kolorki. A więc sama radość dla mnie
Justynko, dziękuję za wszelkie inf. związane z uprawą Dendrobium nobile.
Przydadzą się, bo na wiosnę mam obiecane u Guci ukorzenione przez Nią keiki Dendrobium nobile i wtedy
się zacznie...
Mogę zapewnić mu latem balkon, w mieszkaniu chłodniejszy pokój, ale ganku to już nie dam rady 'wybudować'
A teraz pokażę Wam jak rośnie pęd u mojej Phal. schilleriana. Widać, że w naturze liście zwisają w dół,
bo pęd mimo dobrze oświetlonego stanowiska ciągnie na dół. Jest sztywny i za nic go nie podepnę do góry.
Tak musi zostać. Szkoda, ze nie mam orchidarium. Ulżyłabym roślinie...

jak już doczekasz się sosnowieckiej wystawy !
Sama też w ub. roku dokupiłam sobie 2 Masdevallie i teraz obserwuję z zaciekawieniem jak sobie radzą
z aklimatyzacją w moich warunkach.
Grażynko, cieszę się, że do mnie zajrzałaś i nacieszyłaś oczy

jaskrawo wybarwiona. Zawsze miała bardziej wyblakłe kolorki. A więc sama radość dla mnie

Justynko, dziękuję za wszelkie inf. związane z uprawą Dendrobium nobile.
Przydadzą się, bo na wiosnę mam obiecane u Guci ukorzenione przez Nią keiki Dendrobium nobile i wtedy
się zacznie...

Mogę zapewnić mu latem balkon, w mieszkaniu chłodniejszy pokój, ale ganku to już nie dam rady 'wybudować'

A teraz pokażę Wam jak rośnie pęd u mojej Phal. schilleriana. Widać, że w naturze liście zwisają w dół,
bo pęd mimo dobrze oświetlonego stanowiska ciągnie na dół. Jest sztywny i za nic go nie podepnę do góry.
Tak musi zostać. Szkoda, ze nie mam orchidarium. Ulżyłabym roślinie...

Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Joasiu pędzik faktycznie rośnie do dołu
ale będą świetnie wyglądały kwiaty spuszczające się w dół
Moja schilleriana jest mniejsza, może za rok lub dwa doczekam się takiego widoku 

Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;

- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Joasiu to będziesz musiała zawiesić doniczkę wyżej 

- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Hi hi, ale żartownisia z tej schilleriany! Pierwszy raz widzę pęd, który rośnie w dół 
Asiu, pozostaje Ci zawiesić tę doniczkę w oknie lub na ścianie. A może szykuje się niezwykle spektakularne kwitnienie i roślina kieruje pęd w dół, bo "wie", że rosnący w górę złamie się pod ciężarem kwiatów?
Czekamy na kwiaty

Asiu, pozostaje Ci zawiesić tę doniczkę w oknie lub na ścianie. A może szykuje się niezwykle spektakularne kwitnienie i roślina kieruje pęd w dół, bo "wie", że rosnący w górę złamie się pod ciężarem kwiatów?
Czekamy na kwiaty

* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Zazdroszczę schilleriany, marzy mi się ten storczyk. Na pewno sobie kupię, jak tylko spotkam, ciekawe, czy znowu będą na OG.
- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Asieńko, powieś ją na ścianie. U mnie sabotek z tego wieszadełka jest zadowolony, a miałam podobny problem ze zgiętym do dołu pędem.
A z Debndrobium Nobile na pewno dasz sobie radę
...dzisiaj już tak wyrosło i masz w nim 7 pędów, więc będzie sporo kwiatków

A z Debndrobium Nobile na pewno dasz sobie radę

Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Kolejny wyczekany pędzik...ale się "wije"...Widocznie jeszcze niezdecydowany, czy w górę czy w dół rosnąć. Widać na fotce, że chyba "dół" już wybrał na kwiatki ;)
- madzik
- Od: 27 gru 2007, o 09:12
Asiu - Phal. schilleriana, że tak powiem - wygląda kwitnąco
Zdecydowanie lepiej wyglądać będzie z luźno puszczonym pędem, ja u swojej też nie podpinałam
I już zazdroszczę Ci tego zapachu 

- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Nobile wygląda przezdrowo.

Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- madzik
- Od: 27 gru 2007, o 09:12
Asiu, miałam jeszcze Cię prosić, żeby pokazała swoje akwarium i to, co w nim mieszka, ale dopadła mnie moja skleroza 

- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Cześ Joanno, u mnie Orange tak rósł w dół jak Twoja P. schilleriana, pasował na półkę na kompem, ale jak kwiaty zaczął rozwijać to wywracały doniczkę i musiałam dać ciężką osłonkę 

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
Aniu, jeśli za rok lub dwa miałaby zakwitnąć, to można jeszcze czekać. Ja mam maleńkie keikiAnnaL pisze: Moja schilleriana jest mniejsza, może za rok lub dwa doczekam się takiego widoku
Phal. Red Jaguar i Phal. equestris - myślę, że jak dobrze pójdzie to mooooże za jakieś 5 lat pojawi się pęd

Kamilko, Celinko, Bożenko, Justynko, jak zrealizuję to co podkreśliłam tłustym drukiem (zwłaszcza to o ścianie), to prawdopodobnieBaryczka pisze:Asiu, pozostaje Ci zawiesić tę doniczkę w oknie lub na ścianie. A może szykuje się niezwykle spektakularne kwitnienie i roślina kieruje pęd w dół, bo "wie", że rosnący w górę złamie się pod ciężarem kwiatów?
Czekamy na kwiaty
będę uciekać przed własnym M.

No nie... jakoś sobie dam radę

Co ciekawe - 'Schillerianę' trzymam na co dzień w akwarium (widać za doniczką) dokładnie w tej pozycji jak na zdjęciu,
czyli przodem do światła, a pęd rośnie do tyłu... !
Bożenko

Mala_MI ma rację. Roślinka wygląda wyjątkowo zdrowo ! Mam nadzieję,że przetrzyma te straszne mrozy...
Madziu, Sylki, Dusia, Mario Tereso, dziękuję za odwiedziny i dobre rady co do pędu 'Schilleriany'.
Widzę, ze wasza wyobraźnia działa bardziej niż moja i widzicie już przed oczami całe girlandy kwiatów
na maleńkim pędzie u młodej roślinki

Madziu, mojego mini-akwarium (16 cm/26 cm) nie ma co pokazywać, bo jest w nim miejsce na zaledwie 5 doniczek:
niewielka Miltonia Honolulu z podziału rośliny, 'Schilleriana' i 2 maciupeńkie keiki pH. Red Jaguar i Dendrobium pH.
Było jeszcze keiki pH.equestris od Ciebie i pH. modesta, ale wyjęłam, bo rosną mi lepiej poza akwarium.
Pozostałym tamte warunki dobrze służą.
A teraz zdjęcie anielskiego kwiatuszka (niedawno się u mnie pojawił). Wygląda jak ozdoba choinkowa

Pozdrawiam, Joanna
- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
Joasiu masz keiki Phal. equestris i piszesz , że jakieś 5 lat. W jakiej doniczce sobie mieszka to keiki i czy to jest standardowy eqestris
Schilleriane jak kupowałam to była informacja , że do przyszłorocznego kwitnienia ale zobaczymy czy tak będzie 

Początek mojej przygody.
))

Aniu, mój pH. equestris to ten 'standardowy'. Rośnie w doniczce o średn.5 cm. Prawda, że maciupstwo ???
Te 5 lat oczekiwania na kwitnienie, to moja realna ocena
A Twoja Schilleriana pewnie jest doroślejsza, więc poczekasz krócej.
Sylki, my tu sobie wszyscy nawzajem na okrągło czarujemy i jak widać, są efekty - rośnie krąg Storczykomaniaków
Te 5 lat oczekiwania na kwitnienie, to moja realna ocena

A Twoja Schilleriana pewnie jest doroślejsza, więc poczekasz krócej.
Sylki, my tu sobie wszyscy nawzajem na okrągło czarujemy i jak widać, są efekty - rośnie krąg Storczykomaniaków

Pozdrawiam, Joanna