W tym roku będę kupować duże ilości kory do iglaków do ogrodu i pewnie troszku sparzę i zostawie do storczyków. Zwłaszcza, że zamierzam wszystkie storczyki naraz przesadzić, to podłoża dużo będę potrzebować

zawsze dodają ale ja jak przesadzam to dodaję do kory, łupinki orzechów arachidowych, włókno kokosowe jak mam, pocięte na kawałki i zwykłe kamienie na drenaż słyszałam że jedni dodają łupinki orzechów laskowych, Jak wypuścił nowe korzenie to będzie okAnna11 pisze:W poprzedniej ziemi znalazłam pocięte kawałki gąbki czy to normalne, chyba nie powinno się dodawać takich rzeczy do substratu
Używam grubych kawałków kory (właśnie takiej do ogrodu) tylko po dwukrotnym (odstęp doby) wyprażeniu w piekarniku w temp. 120-140 stopni przez pół godziny, żeby wybić nawet przetrwalnikowe zarodniki grzybów. Potem moczę aby nawilgła i dopiero do doniczek dla storczyków ( głównie cattleya i phalaenopsis). Bez wyprażenia kora ulegała zbyt szybkiemu rozkładowi przez grzyby...justus27 pisze:...
W tym roku będę kupować duże ilości kory do iglaków do ogrodu i pewnie troszku sparzę i zostawię do storczyków. Zwłaszcza, że zamierzam wszystkie storczyki naraz przesadzić, to podłoża dużo będę potrzebować