Lilie - choroby i szkodniki
Chora lilia orient
No to i ja z prośbą o pomoc.
Jednej z moich lilii orientalnych zrobiło się coś takiego:

Będę wdzięczny za jakieś wskazówki - szczególnie czy to coś "zaraźliwego" i mam chronić inne lilie ??
Jednej z moich lilii orientalnych zrobiło się coś takiego:
Będę wdzięczny za jakieś wskazówki - szczególnie czy to coś "zaraźliwego" i mam chronić inne lilie ??
Re: Lilie lilia - choroby
Zjadła ją szara pleśń.Rowral,ronilan,sumilex,a jakie sa nowe środki nie wiem,bo mam stare.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A nie będzie to płowienie liści spowodowane zbyt kwaśną glebą lub dużymi wahaniami temperatury? http://poradnikogrodniczy.pl/pliki/szko ... ilie3.html
Przy szarej pleśni jest szary, pylisty nalot a tego nie zauważyłem.
Przy szarej pleśni jest szary, pylisty nalot a tego nie zauważyłem.
Tak naprawdę,to nigdy szarego nalotu nie widziałem.Jak pojawię się plamy na liściach,
to w ciągu paru dni lilie całkiem zaschną,jeśli nie są opryskane.Trzeba pryskać zapobiegawczo,bo zanim choroba zatrzyma się po oprysku,upłynie kilka dni,a to wystarczy do zniszczenia roślin.
to w ciągu paru dni lilie całkiem zaschną,jeśli nie są opryskane.Trzeba pryskać zapobiegawczo,bo zanim choroba zatrzyma się po oprysku,upłynie kilka dni,a to wystarczy do zniszczenia roślin.
-
Był oprysk preparatem interwencyjnym na szarą pleśń Topsin i Amistar- wynik 0.
To mają być regularne opryski a nie oprysk.Czy te preparaty działają,na szarą pleśń,
nie wiem.Stosowałem jeszcze kiedyś euparen,cały czas zmieniałem,aby się zaraza
nie przyzwyczaiła.Po deszczu trzeba pryskać.
nie wiem.Stosowałem jeszcze kiedyś euparen,cały czas zmieniałem,aby się zaraza
nie przyzwyczaiła.Po deszczu trzeba pryskać.
-
A co myślisz o płowieniu liści? Gdyby to była szara pleśń to były by zaatakowane inne lilie rosnące od tej w odległości 20 - 30 cm. Lilii mam ponad 50 sztuk nie mają takich objawów.Erazm pisze:A nie będzie to płowienie liści spowodowane zbyt kwaśną glebą lub dużymi wahaniami temperatury? http://poradnikogrodniczy.pl/pliki/szko ... ilie3.html ...
A co do oprysków to wykonywałem tymi preparatami przemiennie. Pryskałem też Rovral Flo 255 SC.
Myślę,że nie ma takiej możliwośi,że pod jedną liią masz kwaśną ziemię,a pod innymi
odpowiednią.Może ta jedna bardziej wrażliwa na choroby.Miałem takie,które musiałem
spalić,żadne opryski mie pomagały.
odpowiednią.Może ta jedna bardziej wrażliwa na choroby.Miałem takie,które musiałem
spalić,żadne opryski mie pomagały.
- nitka55
- 500p
- Od: 26 sty 2010, o 20:40
-
Mirzan lilia usunięta - cebula gniła.
Do ogniska ją.
- Iwcia&Patyrek
- 500p
- Od: 5 sie 2007, o 20:39
pomocy
Dziś wziełam się za kopanie w ziemi, i odkopałam jedną z lili orientalnych.. Okaało się, że siedzą w niej, tzn, między łuskami małe robaczki, zwinięte przypominające małe ślimaczki....
Lilia wypuściła pęd i ogólnie nie wygląda najgorzej, ale chcę przepędzic te robaki, bo one ją zeżrą i to już wkrótce.... Co zrobic????

Dziś wziełam się za kopanie w ziemi, i odkopałam jedną z lili orientalnych.. Okaało się, że siedzą w niej, tzn, między łuskami małe robaczki, zwinięte przypominające małe ślimaczki....
Lilia wypuściła pęd i ogólnie nie wygląda najgorzej, ale chcę przepędzic te robaki, bo one ją zeżrą i to już wkrótce.... Co zrobic????
do szczęscia dużo nie potrzeba
Iwcia&Patyrek zapraszają
Iwcia&Patyrek zapraszają
Przypatrz się dokłanie,czy to przypadkiem nie są małe dżdżownice.Nieraz wyjadają nadgniłe łuski,oczyszczają to co martwe.