Domownicy Zgredo

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jednak na ból głowy najlepszym lekarstwem są roślinki hihihi :lol:
A papirus Mamy....brak mi słów.....powiem tylko.....jaki z niego ogromny okaz ;:111 ;:111 ;:111 ;:111 ;:111
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

O matko - i to dosłownie. Twoja mama to czarodziejka. Taki biały wilczomleczyk mi się marzy, mam czerwono kwitnące maleństwo, gasteria też śliczna. Miałam kiedyś, ale moja paskudna psinka wrąbała na balkonie :twisted:
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p
Od: 23 sie 2008, o 07:35

Post »

:shock: :shock: :shock: Brak słów na wielkość tego papierusa.
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 1 maja 2008, o 15:42

Post »

Służę wszelką zieleniną, która przeżyje moje zabiegi do czasu rozmnażania ;)

Pozazdrościłam Mamie okazu i w ramach pocieszania się po przygodach pocztowych (na mojej wsi nie ma nawet poczty... jest jakiś punkt nadawczy... takie mniej niż poczta. W związku z czym przesyłki przychodzą wg kaprysu pocztowców... :( ) wsadziłam sobie do wody odłamek innego przedstawiciela papiruska. Nigdy go jeszcze nie ukorzeniałam, z tego badylka wyrosną listeczki? Dziwna roślinka ;) Obok trawka, której nazwy nie znam, a której z kwiatków sypią się na potęgę nasionka. Zbieram ^^

Obrazek
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ta trawka całkiem fajniutka. Parasolce papiruska możesz skrócić listki, tak na długość 1cm. Pod nimi za jakiś czas wyrosną małe kiełki i ich korzonki. Trzeba poczekać aż się trochę wzmocnią, a potem dać do ziemi z tym patyczkiem z rośliny matecznej. Można go ściąć, gdy szczepka jest już silna. Tyle teorii :P :oops:
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo podobają mi się kaktusy a na widok papirusa to szczęka opada..prześliczny,rzadko się spotyka takie olbrzymy :D
Awatar użytkownika
aledra7
1000p
1000p
Od: 21 paź 2008, o 14:17

Post »

papirus gigant :shock: ile ma wysokości?
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

No ja powiem tylko tyle że jak zobaczyłem papirusa to na miejscu padłem :shock:
Takiego giganta nie widziałem jeszcze u nikogo :shock: Ale nie będę go zachwalał
bo rośliny tego nie lubią. Aha i mimoza wspaniała :D
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Papirus u mamy to niezły okaz.Nowe nabytki zapowiadają się ciekawie.
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

anoli, skróciłam, jak radziłaś i siedzi :) Pobuszowałam po forum i znalazłam taki temat o paiprusach i zastanawiam się teraz, czy nie wsadzić go w piasek akwariowy (mam drobny, taki 2-3mm) i nie trzymać w wodzie... Nie wiem, czy akwariówka jest dobrym pomysłem, chyba będzie zbyt drobna. W uprawie Mamy Aguni i Aguni widzę chyba kermazyt, jako podstawę utrzymującą.

Co do papirusa dorodniejszego, to doniosłam Mamie wczoraj, że pozwoliłam sobie upublicznić zdjęcie i że zyskało sobie aprobatę oglądających, na co odrzekła mi ona że jej się już nie podoba, bo... za duży :| i myślała oddać (do kościoła! :roll: a o córce nie pomyślała! :evil: ) to zapisałam się, na wypadek, gdyby zdecydowała się zrealizować plan wymeldowywania roślinki ^^
Hyhyhy, już się cieszę ;:8

aledra7 Nie wiem, ile ma dokładnie, Mama mieszka w bloku, który ma zdaje się przeciętną, blokową wysokość, nie umiem jej określić, ale obstawiała bym coś w okolicy 2m

Dziękuję w imieniu Mamy, papirusa i swoim za wszelkie przychylne uwagi oraz pomocne instrukcje :)
Moje... wszystko
balbinka1772
200p
200p
Od: 29 lis 2008, o 18:59

Post »

No to i ja ciebie odwiedziła na obu wątkach.Bardzo zaskoczyła mnie nertera :shock: .Byłam przekonana,że to soleirolia.Na pierwszy rzut oka bardzo podobne.Ogólnie roślinki masz naprawdę godne podziwu.Mama zresztą też.A gdybyś znalazła coś interesującego u mnie,to pisz śmiało.
Ania

Moje zieloniutkie i nie tylko
Poszukuję szczepek fikusów.
Edek_13
100p
100p
Od: 11 cze 2009, o 15:57

Post »

Ten papirus to niezły okaz :o :shock: :o mi niestety one zawsze przepadaja :( czemu nie mam pojecia :?: Roślinki fajowe ...
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dziękuję :) balbinko, faktycznie bardzo do soleiroli podobna :shock: Jestem przekonana, że szczykałam roślinkę z kulkami na górze, ale kto to wie... :D może mi pamięć figla spłatała ;) Są tak podobne, że staram się doszukać, czy to nie dwie nazwy jednej rośliny, ale niewiele jeszcze wygrzebałam. Będę szukać Obrazek

Edek, mamy w dziale z poradami duuuuuży temat o papirusie, może pomoże Ci znaleźć jakieś błędy i kolejne nie będą padały? :)

Dostałam dziś paczuszkę ;:26 :D Jestem wniebowzięta :heja Tak się naczekałam przez tę moją złą, wiejską pocztę :evil: ale roślineczki były zabezpieczone i dotarły całe mimo, że pudełko przeszło chyba przez 2 fronty wojny :| ;:145 Wszystko już siedzi na swoim miejscu, nie-dziękuję anoli ;:180 ;:180 ;:180 ;:180

Zdjęcia, zdjęcia ^^

wszystkie moje nowe słoneczka razem ^^ :D
Obrazek

Żyworódka wąskolistna - mateczka i dzieciaczki siedzą już w jednej donicy. Mam nadzieję, że mamusia się przyjmie (co do maluszków, to nie ma obawy, twardzioszki z nich :) )
Obrazek

Śliczna, cudowna (tfu, tfu), wyczekiwana hojka w której zakochałam się na zabój ;:97 i o której losy drżę, ale kawałeczek wygląda na mocny, więc jestem dobrej myśli :)
Obrazek

To chyba gratisik, mam nadzieję, że nikt nie został poszkodowany, wygląda przesłodko, taki maluszek :) ukorzenia się obok bluszczyków :)
Obrazek

Oraz małe echinopsisy, jak na złość mój mężczyzna zabrał dziś pęsetkę do pracy i musiałam wsadzać je dwoma pędzelkami :x Miały już korzonki, a że nie planuję zabiegów morderczych, zapewne się zadomowią u mnie :)
Obrazek
Moje... wszystko
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p
Od: 23 sie 2008, o 07:35

Post »

Piękne nowości, niech zdrowo i bujnie rosną :P
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gratisik to zielistka vittata (prawdopodobnie). :D Niech rosną zdrowo.
Chciałbym się jeszcze dopytać o ukorzenianie nertery, może masz lepszy pomysł niż ja. :oops:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”