Albizia
- mateo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Albizia
Na razie jeszcze trochę za wcześnie. Niektóre drzewa bywają łyse nawet do połowy maja, więc jeszcze za wcześnie na ocenianie, czy przeżyła. Za parę tygodni będzie wiadomo. Na razie bywa u mnie jeszcze bardzo zimno.
PS. Mam nadzieję, że jeszcze nie wsadzałaś albicji do ziemi? Jeszcze jest na to za wcześnie, zrób to najwcześniej w połowie maja, bo jeszcze mogą być przymrozki. Chyba że będziesz przykrywać w razie czego.
PS. Mam nadzieję, że jeszcze nie wsadzałaś albicji do ziemi? Jeszcze jest na to za wcześnie, zrób to najwcześniej w połowie maja, bo jeszcze mogą być przymrozki. Chyba że będziesz przykrywać w razie czego.
Nie wsadziła jeszcze jej do ziemi ale przyznam się że nie raz miałam ochotę. dziś widzę że dobrze zrobiłam.
Od rana biało od śniegu, tego jeszcze nie widziałam.
W przyszłym tygodniu ją wsadzę. A co u ciebie?
Od rana biało od śniegu, tego jeszcze nie widziałam.
W przyszłym tygodniu ją wsadzę. A co u ciebie?
Kod: Zaznacz cały
http://img863.imageshack.us/slideshow/webplayer.php?id=dsc00727e.jpg
Dwa lata temu byłam w Ziemi Świętej i znalazłam tam piękne drzewka kwitnące i pachnące.
Zebrałam nasiona i niektóre zeszły i rosną. Ale nie mam pojęcia jak się nimi opiekować. Jeżeli ktoś zna te drzewka to proszę o informację.
Dziękuję.
- mateo
Nie wiem co to za roślina, podobne liście ma granatowiec, ale on ma liście ułożone naprzeciwlegle (po 2), a to Twoje z tego co widziałem na zdjęciu ma liście ułożone pojedynczo.
A albicja, jak zdjąłem z niej okrycie, miała pączki porażone jakimś grzybem, a niedawno ściąłem większość pędu, bo był suchy. Najwyraźniej zbyt szczelnie ją okryłem i miała tam za dużo wilgoci i za mało świeżego powietrza. Ale przy samej ziemi pęd jest chyba żywy, więc powinny niedługo wyrosnąć odrosty.
A albicja, jak zdjąłem z niej okrycie, miała pączki porażone jakimś grzybem, a niedawno ściąłem większość pędu, bo był suchy. Najwyraźniej zbyt szczelnie ją okryłem i miała tam za dużo wilgoci i za mało świeżego powietrza. Ale przy samej ziemi pęd jest chyba żywy, więc powinny niedługo wyrosnąć odrosty.
- mateo
Ta albicja o której pisałem, że chyba zdechła, już rośnie. Odrasta od samej ziemi, bo wyżej poraził ją jakiś grzyb. Na następną zimę postaram się o jakieś bardziej przepuszczalne okrycie.
To dobrze że się odezwałeś ja już straciłam nadzieję, że albizaia przeżyje a tu proszę.
Ja swoją chyba przesadzę do większej donicy i na zimę wezmę do domu.
Ja swoją chyba przesadzę do większej donicy i na zimę wezmę do domu.
Niedawno widziałam aleję z tych drzew ( Gurzuf-Krym), tam ma śmieszną nazwę "akacja lenkorancka" . Tak pięknie wyglądały te drzewa, ze udałam się do sklepu ogrodniczego. Powiedziano mi, że albizia wytrzymuje mrozy do -20, mieli duże okazy, około 2 m. Nie mogłam kupić drzewa tam, bo przewóz roślin jest zabroniony. Ale dowiedziałam się UWAGA sprowadzają je z Polski
Niedługo idę na urlop i udaje się po albizje 

- mateo
Wreszcie rozwijają się pierwsze liście

No i albizja przetrwała, choć w fatalnym stanie... mimo że była okryta włókniną prawie cały pęd zmarzł aż do miejsca w którym był kopczyk z ziemi. 2 pędy wypuściła ale opadły nie wiem czemu, ten trzyma się i rośnie jeszcze...

- mateo
To jest 'Summer Chocolate'? Wygląda świetnie
Jak nic się jej nie stanie to urośnie jeszcze kilka razy tyle w tym roku.
Moje albizie też jeszcze ponad miesiąc temu wyglądały jak martwe, ale większa z nich wypuściła pęd od ziemi i ma już ok. 7 liści (reszta pędu chyba nie tyle zmarzła, co załatwiła ją pleśń pod okryciem). Mniejszą tydzień temu wyciągnąłem z ziemi z korzeniem, bo wyglądała na zupełnie martwą - sam suchy badyl i zero odrostów. Jednak po obejrzeniu korzeni stwierdziłem że są żywe i zupełnie zdrowe, a na szyi korzeniowej wyrosły białawe nabrzmienia (chyba kalusa). Więc wsadziłem to do doniczki z ziemią i teraz wszystko wskazuje na to, że z tych nabrzmień wyrosną nowe pędy
Następnym razem postaram się o jakieś lepsze okrycie na zimę, może jakąś matę słomianą uda mi się dorwać.

Jak nic się jej nie stanie to urośnie jeszcze kilka razy tyle w tym roku.
Moje albizie też jeszcze ponad miesiąc temu wyglądały jak martwe, ale większa z nich wypuściła pęd od ziemi i ma już ok. 7 liści (reszta pędu chyba nie tyle zmarzła, co załatwiła ją pleśń pod okryciem). Mniejszą tydzień temu wyciągnąłem z ziemi z korzeniem, bo wyglądała na zupełnie martwą - sam suchy badyl i zero odrostów. Jednak po obejrzeniu korzeni stwierdziłem że są żywe i zupełnie zdrowe, a na szyi korzeniowej wyrosły białawe nabrzmienia (chyba kalusa). Więc wsadziłem to do doniczki z ziemią i teraz wszystko wskazuje na to, że z tych nabrzmień wyrosną nowe pędy

Następnym razem postaram się o jakieś lepsze okrycie na zimę, może jakąś matę słomianą uda mi się dorwać.
- stalewiak
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Odświeżę temacik bo dawno nie pisałem . A więc : Kupiłem mała sadzonkę 31 maja 2011
Wyglądała tak

Podrosła w 2011

Przyszła zima i zrzuciła liście , potem trafiła do piwnicy . Temp od +1 do + 10
.Przyszedł kwiecień i zaczęły się wytwarzać znowu gałązki
Potem maj

Czerwiec

14 wrzesnia 2012

4 listopad 2012 przebywa w chłodnym miejscu od +4 do + 8

Na dzień dzisiejszy zrzuca liście i idzie spać ;)
I takie porównanie , rano i dzień

Myślę że na wiosnę zakwitnie .
Mateo a jak twoje ?? przeżyły zimę ?
Wyglądała tak

Podrosła w 2011

Przyszła zima i zrzuciła liście , potem trafiła do piwnicy . Temp od +1 do + 10
.Przyszedł kwiecień i zaczęły się wytwarzać znowu gałązki

Potem maj

Czerwiec

14 wrzesnia 2012

4 listopad 2012 przebywa w chłodnym miejscu od +4 do + 8

Na dzień dzisiejszy zrzuca liście i idzie spać ;)
I takie porównanie , rano i dzień

Myślę że na wiosnę zakwitnie .

Mateo a jak twoje ?? przeżyły zimę ?
Maniak roślin egzotycznych 

- mateo
Przeżyła tylko ta, która była w gruncie. Teraz ma jakieś 2,5 metra wysokości, jak nie więcej
Jeszcze kilka dni temu miała świeże zielone liście.

- stalewiak
- Kontakt:
Zapodaj jakieś zdjęcia z lata jak miała dużo liści
Kwitła w tym roku ?? i czy moja się nada do gruntu ? Tylko że u mnie w zimę temp spada do - 30 w nocy
Kwitła w tym roku ?? i czy moja się nada do gruntu ? Tylko że u mnie w zimę temp spada do - 30 w nocy

- mateo

Zdjęcie jest z lipca albo sierpnia. Teraz jest znacznie wyższa, dolne liście już opadły jeszcze przed przymrozkami, a górne jeszcze są ale zmarzły. Do tej pory nie kwitła - kto wie, może za rok

Twoja lepiej jeśli przezimuje jeszcze w pomieszczeniu gdzie jest zimno ale nie ma mrozu. Na zewnątrz może mocno ucierpieć jeśli w ogóle przeżyje, bo jest mała.
- stalewiak
- Kontakt:
Albizia 03 czerwiec 2013 Składa liście na noc foty !
Jak tam wasze albizie ?? Bo moja rośnie jak szalona ale fakt faktem w szklarni ;)
Dzień
i noc 
Ciekawe czy zakwitnie latem tego roku
Dzień

Ciekawe czy zakwitnie latem tego roku