Roślinki egzotyczne u Katii

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Katia
200p
200p
Od: 7 lut 2009, o 16:54

Post »

Andziu, przykro mówić, ale od momentu zrobienia tej fotki figa stanęła i nie urosła ani milimetra... :(
Pozdrawiam, Kasia.
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Katia pisze:Andziu, przykro mówić, ale od momentu zrobienia tej fotki figa stanęła i nie urosła ani milimetra... :(
Kasiu zobaczysz jeszcze urośnie :wink:
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Cudne masz roślinki. Miałam kiedyś takie avocado, ale coś z nim źle zrobiłam i niestety. Podoba mi się taka egzotyczna kolekcja. :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
Katia
200p
200p

Post »

Bardzo dziękuję Anoli. Miło mi, że się podobają.
Pozdrawiam, Kasia.
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p
Od: 10 lut 2009, o 12:40

Post »

Piękna kolekcja! Wspaniale jest patrzeć na takie śliczne, błyszczące listki! Jużteraz to czar dla oczu, a jak Ci jeszcze urosną, to będziesz wchodząc do domu przenosiłą się w inny świat - dżunglę - pewnego dnia zastaniesz tygrysa :twisted:
Jeśli jeszcze nie wyrzuciłaś papai to ja chętnie spróbuję, co z niej wyrośnie:)
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Awatar użytkownika
Katia
200p
200p

Post »

Oczywiście papaya jest jeszcze do wzięcia. :)
Pozdrawiam, Kasia.
Awatar użytkownika
fibius
200p
200p
Od: 19 lut 2008, o 00:37
Kontakt:

Post »

Muszę pochwalić że udało ci się wyhodować tyle roślin egzotycznych z nasion. U mnie na razie tylko grejpfrut i liczi wykiełkowało :P
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na pierwszym zdjęciu na stronie pierwszej - roślina oznaczona jako "karambola" - czy to aby nie glicynia (wisteria) ?
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
Katia
200p
200p

Post »

fibius pisze:Muszę pochwalić że udało ci się wyhodować tyle roślin egzotycznych z nasion. U mnie na razie tylko grejpfrut i liczi wykiełkowało :P
Fibius, w tym sęk, że żadnej rośliny jak dotąd nie udało mi się wyhodować z nasion :( . Wszystkie, które mam, były sadzonkami, gdy je dostałam. Jakoś nic nie chce mi kiełkować. Ani jedno nasionko - ani avokado, ani liczi, ani papaya, ani passiflora. Jak na złość. Ale te, które mam, rosną super i to mnie cieszy. :D

Karpku, jeśli te nazwy stosowane są zamiennie, to może i tak. Ja znam tylko karambolę.
Pozdrawiam, Kasia.
Awatar użytkownika
Katia
200p
200p

Post »

To dla karpka - owoc karamboli i sprawdziłam, że wisteria to pnącze, a karambola niestety nie.

Obrazek
Pozdrawiam, Kasia.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja się nie upieram. Mi wykiełkowały z nasion zamówione glicynie (wisterie) i wyglądają identycznie - porównaj:
Obrazek
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
fibius
200p
200p
Kontakt:

Post »

Katia pisze:
Fibius, w tym sęk, że żadnej rośliny jak dotąd nie udało mi się wyhodować z nasion :( . Wszystkie, które mam, były sadzonkami, gdy je dostałam. Jakoś nic nie chce mi kiełkować. Ani jedno nasionko - ani avokado, ani liczi, ani papaya, ani passiflora. Jak na złość. Ale te, które mam, rosną super i to mnie cieszy. :D
Mi duże nasiona czyli właśnie tych egzotycznych roślin najlepiej kiełkują gdy wsadzisz je do tacki z ziemią, przykryjesz folią tackę (albo jak w moim przypadku zrobisz szklarenkę, można kupić takie inspekty) i postawisz na terrarium :D Lampy z terrarium przez cały dzień grzeją ziemię, dzięki czemu jest cieplutka. Liczi kiełkowało jak szalone (skiełkowało około 80-85%). A grejpfruty po prostu, miałem pestki i wsadziłem do ziemi i urosły :D
Awatar użytkownika
Katia
200p
200p

Post »

Fibius, to może spróbuj z nasionami papaji, które mam do rozdania...
Pozdrawiam, Kasia.
Awatar użytkownika
fibius
200p
200p
Kontakt:

Post »

Katia pisze:Fibius, to może spróbuj z nasionami papaji, które mam do rozdania...
A co ja potem zrobię z tą papają? :P Mam mały pokój, postawiłem nawet dwa regały ze świetlówkami bym mógł hodować więcej roślin ale mój pokój osiągnął poziom krytyczny pod względem ilości roślin :P
Awatar użytkownika
Katia
200p
200p

Post »

No to faktycznie. W takim razie nie namawiam, papaja mogłaby rzeczywiście zabrać trochę miejsca. Ja też ostatnio oddałam imbir, bo robił się za duży. :?
Pozdrawiam, Kasia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”