Roślinki egzotyczne u Katii
- Andziax007
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
- Leśny Duch
- 1000p
- Od: 10 lut 2009, o 12:40
Piękna kolekcja! Wspaniale jest patrzeć na takie śliczne, błyszczące listki! Jużteraz to czar dla oczu, a jak Ci jeszcze urosną, to będziesz wchodząc do domu przenosiłą się w inny świat - dżunglę - pewnego dnia zastaniesz tygrysa
Jeśli jeszcze nie wyrzuciłaś papai to ja chętnie spróbuję, co z niej wyrośnie:)

Jeśli jeszcze nie wyrzuciłaś papai to ja chętnie spróbuję, co z niej wyrośnie:)
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Na leśnym balkonie
- karpek
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na pierwszym zdjęciu na stronie pierwszej - roślina oznaczona jako "karambola" - czy to aby nie glicynia (wisteria) ?
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Fibius, w tym sęk, że żadnej rośliny jak dotąd nie udało mi się wyhodować z nasionfibius pisze:Muszę pochwalić że udało ci się wyhodować tyle roślin egzotycznych z nasion. U mnie na razie tylko grejpfrut i liczi wykiełkowało :P

Karpku, jeśli te nazwy stosowane są zamiennie, to może i tak. Ja znam tylko karambolę.
Pozdrawiam, Kasia.
- karpek
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja się nie upieram. Mi wykiełkowały z nasion zamówione glicynie (wisterie) i wyglądają identycznie - porównaj:

"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
- fibius
- 200p
- Od: 19 lut 2008, o 00:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Mi duże nasiona czyli właśnie tych egzotycznych roślin najlepiej kiełkują gdy wsadzisz je do tacki z ziemią, przykryjesz folią tackę (albo jak w moim przypadku zrobisz szklarenkę, można kupić takie inspekty) i postawisz na terrariumKatia pisze:
Fibius, w tym sęk, że żadnej rośliny jak dotąd nie udało mi się wyhodować z nasion. Wszystkie, które mam, były sadzonkami, gdy je dostałam. Jakoś nic nie chce mi kiełkować. Ani jedno nasionko - ani avokado, ani liczi, ani papaya, ani passiflora. Jak na złość. Ale te, które mam, rosną super i to mnie cieszy.
![]()