Jaką macie dziś pogodę ogrodnicy? Cz.2

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jaką macie dziś pogodę ogrodnicy? Cz.2

Post »

Zmiana pogody , pierwszy od dawna ranek bez słońca . Mgliście , temperatura około 10 stopni .
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A w okolicach Torunia niezmiennie sucho, jak było, tak jest. Temperatury nieco niższe, bo w nocy około 10 C, a w dzień do 20 C, ale za to silny wiatr, który dodatkowo wysusza :twisted:
Pozdrawiam Lucyna
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz 7 stopni , słońca nie widać bo zamglone . Następna noc chłodniejsza od dzisiejszej .
W prognozach deszcz w czwartek .
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Rano lekki przymrozek i szron na szybie auta.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Irek_2
200p
200p
Od: 14 mar 2016, o 19:40

Post »

Niedawno upały a dzisiaj skrobanie szyb w samochodzie przy wyjeździe do pracy (parking na Przymorzu). Może na działce (ok. 1 km od bloku, Strzyża) nie było przymrozku?
Pozdrawiam Irek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

kuneg pisze: 12 wrz 2024, o 11:04 Uwaga, ziomkowie Ślązacy!
Niż Genueński znów działa, jak w 1997r. (...)
Niestety, wróciły obrazy z roku 1997. Mój Brzeg na szczęście dzięki lokacji miasta na wysokim brzegu Odry nie jest zalewany, poza oczywiście terenami nad samą Odrą, jak najniższe miejsca ul. Oławskiej i wyspy odrzańskie, jak to przez stulecia bywało. Wały wzdłuż Odry zmodernizowane po roku '97 nie puściły wody na prawy brzeg, podobnie było w 2010, a woda rozlała się w polderach, zatem wsie, jak Kościerzyce mojej babci i mamy spały spokojnie.
Niestety podbrzeska gmina Lewin Brzeski doświadczyła wody Nysy Kłodzkiej (wpada ona do Odry ca. 11 km na wschód od Brzegu) i rzeki Ścinawy płynącej spod sudeckich Głuchołaz, a która wpada do Nysy Kłodzkiej tuż pod Lewinem Brzeskim. W Lewinie Brzeskim RZGW we Wrocławiu przeprowadził wielką modernizację wałów po powodzi 1997 r., identycznie jak wzdłuż terenów reszty powiatu brzeskiego na Odrze i Nysie Kłodzkiej, jednak tym razem nie wytrzymały one w jednym miejscu pod miastem naporu wody. Gdyby woda nie zalała Lewina Brzeskiego, woda dotarłaby z impetem do mnie (3 km od miasta i jeszcze w Dolinie Nysy Kłodzkiej), ponieważ połączona ze Ścinawą wlewała się w swoje stare koryto, rozlewając się po polach. Woda podeszła 50 m od mojego ogrodu i po dwóch dniach odeszła. Założyłem jedynie okno piwniczne workami z piaskiem, ponieważ tam mam piec peletowy. Obrazek
Poniemiecki dom jest posadowiony na schodkach, dość nietypowo, ale Niemiec wiedział, że Nysa Kłodzka lubi tu wylewać. Obawialiśmy się również cofki na Nysie Kłodzkiej od Odry, ale na szczęście panowano nad tym, by fale na obydwu rzekach nie nałożyły się na siebie.
To tyle relacji z tego strasznego czasu. Woda jest przerażająca.
Obraz z UM Brzeg
Obrazek
Sumy opadu wg francuskiego portalu Meteo Express
Obrazek
Lewin Brzeski
https://www.youtube.com/watch?v=MYnktRzD5H8
Kantorowice, gm. Lewin Brzeski, we wsi piękny, gotycki zamek myśliwski książąt brzeskich nad Nysą Kłodzką.
https://www.youtube.com/watch?v=5og50x5qu5w
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie trochę popadało . Bliżej Buga więcej deszczu , ale tak jest , że woda wodę przyciąga .
Dzisiaj mgliście , temperatury znośne . Rankiem 6 stopni .
Współczuję wszystkim , którzy walczą ze skutkami powodzi . Oby jak najszybciej mogli wrócić do swoich wysuszonych domów .
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Ponuro,zimno 8C i pada (to akurat bardo sie przyda!!!) ale ta nagła zmiana aury na listopadowo-jesienną to lekki szok...
Dolnoslonzok Myślałam o was :shock: ;:215 że jestescie w bezpiecznym miejscu ;:167 Znam ten ból bo tez jestem blisko rzeki i niejedną powódź widziałam.... ale będąc na wzgórku woda do nas nigdy nie dotarła. Inna sprawa że koryto pogłębione a wały solidne. A górskie rzeki mają nurt taki mocny i tak szybko wzbierają... To straszny żywioł; jednak pożar niesiony z wiatrem (znam z Grecji) to coś bardziej przerażającego...
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Dziś bez deszczu i w miarę ciepło 12C. Po ostatnich opadach ziemia przemokła na 5cm, dobre i to.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Październik zaczął się zimnymi porankami (do 0 C) i słońcem w ciągu dnia. W czwartek cały dzień mżyło i temperatura unormowała się naokoło 10 C. Mimo wilgotniejszej aury, susza nadal straszliwa.
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Wreszcie tak utęsknione ;:3 oby tak dalej!!!
Szczurbobik Jak to możliwe że u was nie nalało??? Jesteście w alej suszy tak jak ja w alei ulew :D
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Igala pisze: 4 paź 2024, o 13:27 (...)Dolnoslonzok Myślałam o was :shock: ;:215 że jestescie w bezpiecznym miejscu ;:167 (...)
Dziękuję, Iga. :) ;:167
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dolnoslonzok pisze: 8 paź 2024, o 04:10
Igala pisze: 4 paź 2024, o 13:27 (...)Dolnoslonzok Myślałam o was :shock: ;:215 że jestescie w bezpiecznym miejscu ;:167 (...)
Dziękuję, Iga. :) ;:167
Najzimniej było w sobotę , ledwie +9 st.C. Od wczoraj ciepło i nareszcie słonecznie. +18/+19.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Najzimniej było w sobotę, ledwie +9 st.C. Od wczoraj ciepło i nareszcie słonecznie. +18/+19.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

"Alei suszy" ciąg dalszy :roll: . Zrobiło się chłodniej i rano jest rosa, więc po wierzchu gleba nie przesycha tak szybko jak latem. Jutro zapowiadają słabe deszcze, oby chociaż coś popadało. W lesie z grzybami też słabo, bo za sucho :twisted: :twisted: :twisted:
Pozdrawiam Lucyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”