Rano się siewki kąpały w słoneczku
Poszłam na działkę i... Słonce zgaslo.
Miałam plan zupełnie innej pracy ale ponieważ kupiłam nowe sadzonki to musiałam je zasadzić . Poszłam więc w zakątek porzeczkowy i tam utworzyłam 3-ci rządek porzeczek.
Zasadziłam moją białą porzeczkę z Auchan.
I dodałam moją sadzonkę jedyną czerwoną
Wykopałam ją z bryłą ziemi ale mi się rozpadła więc miałam okazję podziwiać jej korzonki. Wydaje mi się czy jak na roczniaka jest fajnie ?
Ogólnie to moje ukorzenianie mnie mega cieszy. Ogromną ilość mam też porzeczki czarnej ukorzenione w tamtym roku i liczę że tegoroczne patyki białej i złotej też się ukorzenią.
A tak niestety prezentują się porzeczki ze szkółki
Nic nie widzicie? No właśnie!
Tak to wygląda. Praktycznie ich nie ma a w dziurce w ziemi przy ich patyczku wychodzą takie marne badylki...
Tak naprawdę to te sadzonki są do wyrzucenia bo tylko zajmują miejsce a wyglądają opłakanie.
To co widać to jest to co odrosło z zaschniętego krzewu. Zobaczymy co z tego wyrośnie ale nie napalam się na cuda, zostawiłam żeby dać roślinie szansę.
Skarżyłam się własnie sąsiadce że mój porzeczkoagrest zdechł a u niej taki piękny i wiecie co...okazało się że jej wcześniejszy też padł a obydwa padnięte kupiłyśmy w tej samej szkółce. Sąsiadka poleciła mi inną ta z której ma obecne agresty i zobaczymy. Chciałabym ten porzeczkoagrest jeszcze.
Za to moje stare porzeczki czarne po cięciach się odmłodziły cudownie i wyglądają obiecująco. Są ogromne i całe w młodych pędach.
Agresty też i poniekąd cieszę się że bóbr zrobił za mnie robotę i je odmłodził. Jeszcze muszę ogarnąć jeden stary agrest który jest w rogu działki od wieków nietykany. Jest cały w porostach. Do niedawna uważałam go za chorego ale wyczytałam że porosty są raczej na korzyść dla drzew i krzewów więc teraz moją zmora jest tylko to że agresty są stare.
A co do bobra to chyba wrócił. Na wiosnę obserwowałam że Spartan od sąsiadki puscił pędy od uciętego pnia. Dziś jak robiłam przy porzeczkach to zauważyłam że tych gałązek już nie ma. Wyglądają jak obcięte ale tak dziwnie ukośnie w połowie że sądzę że to nie sąsiadka.
Byleby nie przylazl do mnie. Precz potworze!
Wprawdzie mam nowe ogrodzenie i zabezpieczenie ale i tak trochę jestem w strachu.