Dorotko! 
Tak to juz jest na koniec sezonu. Poszperam i powstawiam chętnie, a w weekend ma być pogodnie i może jesiennych impresji porobię, choć niewiele nadaje się do fotografowania.
Krysiu! Ja posadziłam w końcu w weekend, ale w bólu, bo trochę chora byłam. Syn mi trochę pomógł. Została mi jedna paczuszka takich botanicznych. Żeby zachować zdrowie psychiczne i dobry nastrój, nie można iść pod prąd. Jak się ma lenia, trzeba odpuścić i ... poczekać na wenę!
Lady Kasiu! Ja się wkurzałam, jak gdzieś wbiłam łopatkę i na koszyk natrafiłam

połowę koszyczków tak pokiereszowałam. U mnie tylko przy mroźnej zimie jakieś gryzonie buszowały pod śniegiem i mi zeżarły hostę Patriot. Tzn 3 hosty Patriot. Potem ledwie odrosła, a kolejne lata to była walka z chorobami

W końcu wyrzuciłam i spaliłam.
Zuza! To tez wyciszamy się zimowo i nie co dzień wpisujemy nowiny z ogrodu, bo praktycznie w ogrodzie jestem 2-3 razy w tygodniu, a nie codziennie jak latem. Wszystko poszargane, posklejane. Jutro 20.10, czyli Ireny. Dziś muszę zrobić ostatni w roku daliowy bukiet z tego, co zostało i jutro zanieść mamie na imieniny. Potem niech się dzieje, co chce!
Dalie próbuj przechować, kto wie, może się uda całkiem nieźle!
Marta! Witaj z powrotem! Jak miło!

Edenkę zakulkowałam (trochę szumnie powiedziane, bo przygięłam jeden pęd) i teraz zajmuje tak 60-70cm. No i nie puściła kolejnych tak długich pędów, a myślałam, że ją sporo zagęszczę...
Wandziu! O ten spokój właśnie chodzi!

Nie można przesadzać. Jeśli giną jakieś tulipany bądź narcyzy, to znaczy, że słabizny! Kilka odmian tulipanów rośnie u mnie kilkanaście lat i nie zaszkodziło im kopanie, szarganie, wsadzanie dalii itp. A były też egzemplarze, które się zbiesiły i już dawno ich nie ma

Trudno!
Sylwia! Jeszcze jedna ładnie zapakowana paczuszka czeka na zakopanie, bo mi się zawieruszyła
Wędzenie zaplanowane na niedzielę, a wędzarnia jeszcze nie dokończona. Jeszcze małżonek musi coś tam wymurować, uszczelnić...
Florku! Silver Years pewnie będzie do dyspozycji, ale Sassafrass to zza oceanu i nie wiem, jak przyrosła karpa. Bo ja dostałam jedna pyrkę z oczkiem, oni tak wysyłają...
Krysiu! Cieszę się, że hosty się przyjęły. A Paradise Island chyba po prostu zaspała.

Fajna niezawodną dalią z kształtnymi kwiatami i bezproblemowa jest Bride to Be. Ona może kulista nie jest, a grzybieniasta, ale niesamowicie wdzięczna. Ale może już ją masz? Może Złota Miłka Ci się spodoba? Jest niesamowita w swoim kształcie

Wiosną ocenimy, co tam ładnie się przechowało i da się podzielić.
Małgosiu!Róże objadły mi robaki i załatwiła do końca plamistość

W przyszły roku za wszystko się wezmę. Już nawet kupiłam środki
A w B byłam jeszcze, bo chciwość zieleniny mi nakazała, ale sprzątnęli mi sprzed nosa, tzn zwinęli kram z cebulami.
Mariola! Nie dziwię się, ale już się przyzwyczaiłam. Nie robię wszystkiego w jeden dzień, bo bym zwariowała

Robota jak każda i synek mi pomaga.
Gosia! Mieczyków nawet nie ruszyłam. Zawsze mam 100-120 sztuk do wykopania. Chyba w ten weekend będę musiała to zrobić.
Dziękuję Wam wszystkim za odwiedziny. Jest mi bardzo miło, że tu zaglądacie

Jak pisałam, w ogrodzie mnie nie ma, ale to normalna kolej rzeczy. Jak sadziłam tulipany w różami wbijającymi się w tyłek i klejącymi liśćmi dalii na twarzy, myślałam o pięknej wiośnie ze śpiewem ptaków, kwitnącymi śliwami i tulipanami.
Trzeba przygotować karmniki, zamówić ziarno. Dalie wykopię pewnie pod koniec miesiąca, niezależnie, czy będzie mróz, czy nie.
W weekend wędzenie i wykopki mieczyków. Pewnie też poucinam byliny, przynajmniej częściowo.
Wczoraj w tym zimnisku i prawie po ciemku wyciskaliśmy ostatnią porcję jabłek na cydr. Już nie swoich, a z zaprzyjaźnionego sadu. Wyszło coś 34l soku. Już czeka z rureczką na fermentację. Ten letni cydr całkiem smaczny, próbowałam w sobotę.
Kilka na dziś ( z wrześniowego i październikowego archiwum):
Babylon Purple
Mieszanina
Lesk
Crazy Love
Mom and Dad
Foxy Lady
Black Jack
Caribbean Fantasy
Anna Donatz
Faberge i Neva lotus Sunset
Mam nadzieje, że nie powtórzyłam ujęć. Teraz nie kwitną tak ładnie, ale kilka sztuk całkiem fajnie wygląda!