Truskawkowa działka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Truskawkowa działka

Post »

Nie wiedziałam ,że na Truskawkowej działce rosną rózne roślinki, myślałam ,że tylko truskawki :;230
Nie spotkałam sie z Jemiołą na jabłoni ;:oj Za to widziałam na jabłoni rosnące róze, clematisy....zastanów się nad tym wycięciem jabłoni, może coś na nią puscisz. Naprawdę warto :)
Wiosnówka to jakaś kapitalna roślinka. Podoba mi się i zadarnia z tego co widzę . Nie znałam jej :lol:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No co :D Ja myślałem że na tym dywanie z wiosnówki można się całować :D Romantycznie by było :D
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Natalia, chyba masz rację, to może być gwiazdnica, miałam sprawdzić w weekend na działce, ale zapomniałam, przy okazji porównam :)
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Gwiazdnicę moja mama nazywa muset. Już się pojawia, pomimo, że wyplewiłam wszystko do chwaścika.
Co tam nowego Natalio u Ciebie? Zimno się zrobiło...
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ciekawie wygląda ta wiosnówka ;:oj Nigdzie takiej nie widziałem.
Ja jeszcze nie przekwitła mogłabyś zrobić jej zdjęcie z daleka ? :D
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Ciekawy to kwiatuszek ta wiosnówka, on bez listków Natalko?, a z tym miejscem do całowania i to i ja ;:306 ;:306 ;:306
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

To nie jest gwiazdnica, bo ona wyrasta z rozetki liściowej i trochę inaczej kwitnie :D
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Karolino nad jabłonią się zastanawiałam - ale tam jest za gęsto, w tej chwili wszystkie drzewa chorują, bo im ciasno ;:185 Wolę ratować orzech i drugą jabłoń która daje naprawdę smaczne jabłka.
Mariuszu to raczej dywanik, taki bardzo krótkowłosy ;:224
Dominiko zapytaj wujka google, sporo tam zdjęć ;:108
Moniko chora byłam ;:131 ale tak czy inaczej, za bardzo bym sobie na działkę nie pojeździła, bo pogoda pod psem ;:145
Seba w tym roku się nie udało... ;:223 Ale zapamiętam i wrócę tam za rok ;:108 Dywanikowi wiosnówki nic nie grozi, bo jest na ścieżce więc na pewno się pojawi.
Iwonko listków nie zauważyłam, chyba pojawiają się później ;:108
Mario nie nie, to wiosnówka, Dominika pytała o roślinkę rosnącą u niej.

Taka ciekawostka na temat gwiazdnicy - jej nasiona są w stanie przetrwać w ziemi nawet 20 lat (!), a jedna roślina produkuje ich tysiące, nic więc dziwnego, że zawsze się pojawia :wink:

Witam po przerwie - kto czyta również mój drugi wątek ten wie, że dopadła mnie grypa, a potem święta wielkanocne. Nawet gdybym mogła jechać na działkę, pogoda przez ostatnie 2 tygodnie nie dopisywała, było i nadal jest chłodno i deszczowo. Całe szczęście nie było przymrozków, ani opadów śniegu, tylko raz pojawił się zmarznięty deszcz. Dzisiaj mam więc dla Was zdjęcia z przedostatniej wizyty, zrobione zaraz po pierwszych wysiewach warzyw i kwiatów.

Obrazek

Obrazek

Na początek kilka kwitnących widoków wypatrzonych po drodze: dereń (z gościem) i żonkile pod domkiem sąsiadów. Poniżej już efekty całodziennej pracy - kawałek ziemi oczyszczony w poprzednim sezonie, zagrabiony, jeszcze raz oczyszczony, obsiany, podlany i przykryty agrowłókniną. Tego dnia wysiałam buraka ćwikłowego, rzodkiewkę, sałatę na cięte listki,sałatę masłową wczesną, szczypiorek, nagietki pełne i miłka letniego. W innym miejscu wysiałam również biały groszek pachnący.

Obrazek

Obrazek

Mech po stornie sąsiadów w promieniach nisko stojącego słońca - roślinka wydawała się świecić własnym, wewnętrznym blaskiem. Ten na murku mi nie przeszkadza, ale pojawiający się na rabatach tępię, za szybko zarasta rośliny.

Obrazek

Obrazek

Wierzba kwitła w najlepsze... To już ostatnie jej zdjęcia w tym roku, więcej nie będę was nią zamęczać. Kiedy pogoda się poprawi i w końcu dotrę na działkę muszę trochę ją przyciąć, większość pędów jest już bardzo stara. Kolejnym zadaniem będzie wycięcie odrostów koło kompostownika, jedna wierzba w zupełności wystarczy!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Natalia, jakie piękne błękity na ostatnich zdjęciach ;:215 Tęskno za takimi.

Ja też mam biały groszek pachnący, planuję w sobotę posiać, bo jeszcze nie miałam okazji ;:185

Dużo słoneczka Ci życzę ;:3
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42

Post »

Kawał roboty z tymi warzywkami. :) A oznaki wiosny pięknie pokazane. :)
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

To wracaj do zdrowia. Pod włókniną roślinki szybko ruszą, moje wprost do ziemi wysiane idą bez włókniny.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Wracaj do zdrowia, Natalko, ;:167 ;:167 bo przecież pogoda w końcu musi się poprawić, ;:63 a robić masz co. ;:108
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Przy tej pogodzie przynajmniej nie będzie Cię kusiło, żeby wyjść do ogrodu i się dobrze wykurujesz. ;:108
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Natalko , powrotu do zdrowia i dużo ;:3
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Już wiele się dzieje u Ciebie na działce. Wiosnówką też się zachwycam. A co do gwiazdnicy to zastanawiam się czy ona taka zła jest. U siebie wyrywam, ale mam wrażenie, że ona nie jest upierdliwa bo jest niska i nie zarasta innych roślin tak jak np. podagrycznik.
Mam nadzieję, że już wyzdrowiałaś :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”