Działka na Kaszubach - 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka na Kaszubach - 2015

Post »

Ewelinko - murek z miejscowych kaszubskich kamieni lubię bardzo-bardzo :D
Kotki - działkowe i raczej dzikie, zwłaszcza maluchy bardzo nieufne. "Zaczarowała" je Agnieszka, dziewczyna mojego syna. Przemawiała do nich cichutko a one wyszły ze swojej kryjówki pod barakowozem - i patrzyły w nią jak w obrazek. A ja w tym czasie cykałam fotki....
To stare zdjęcie, nie ma już tych kotków, syn z Agnieszką już szósty rok w Anglii - tylko zdjęcia przywołują wspomnienia...
Róża wyhodowana z patyczka - to chyba Excelsa.

Obrazek

Dorotko - nie mam tego sklepu w pobliżu...ale rozglądam się...może gdzieś trafię.
Qurczę byłam wczoraj na działce i zapomniałam obejrzeć wawrzynka ;:223

Obrazek

Marylko - no co Ty...zostawiłam na zinę wszystkie badyle i opadłe liście na rabatach. Wygrabiłam tylko tereny trawnikopodobne.
Wczoraj zaczęłam porządki na działce. Rozgrabiłam kretowiska na frontowym "trawniku"
Mój rododendron kwitnie dość wcześnie - ale ja już jestem w tym czasie na działce. I podziwiam...Muszę Ci powiedzieć, że poprzednią działkę kupiłam - bo chciałam - nie nie chciałam, ja musiałam mieć rododendrony. Był rok 1986 - i nie łatwo było je zdobyć...

Obrazek

CD nastąpi później...
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj :wit . Ach te maki- piękne ;:224 . Dziewczyna syna widać spodobała się kociakom bo zdjęcie wyszło bardzo ciekawie ;:333 i od razu wpadło mi w oko. A murek jest piękny więc nie dziwne, że go lubisz i te kamienie ;:333 . Ciekawa jestem jak tam pogoda u Ciebie na Kaszubach - widać wiosnę czy jednak czuć jeszcze zimę ?? Pozdrawiam Cię i spokojnej niedzieli życzę :wit .
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu,
patrząc na wczorajsze zdjęcia z Twojej działki pomyślałam sobie - tu się nie obraź - nie tylko u mnie tak tragicznie to wszystko wygląda.
Oczywiście tak na prawdę wcale nie jest tragicznie.
To tylko nasze mózgi widok poszarzałych rabatek, krecich kopców i zaschniętych badylków odbierają jako jakiś taki niestosowny.
Dobrze, że niebawem się zazieleni i zakwieci.
Przy okazji, samochód uratowany, poszła chłodniczka oleju, ale szczęśliwie silnik przeżył.
Jeszcze trochę płukania i będzie do odbioru - pewnie jutro po południu.
No i po tym wszystkim tragiczny to będzie rachunek - zarówno dla mojego mózgu, jak i portfela.

Kotka Porażka i jej kocie dzieci - cudowności.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciąg dalszy zaległych odpowiedzi...

Lisico - Dekiel bardzo przypominał mi mojego kota z czasów szkoły podstawowej i liceum - Mikołaja. Pewnie dlatego tak bardzo przypadł mi do serca. Dziury w sercu po naszych kotach, które odeszły...są ogromne...
Dziewczynki - jak to dzieci...interesują się różnymi rzeczami. Wczoraj były na ściance wspinaczkowej - Tosia zachwycona, Zosia zdecydowanie mniej...
Działkowa kotka to też już historia :( Czemu Porażka? No cóż jak stwierdziłam na swojej działce tę kotkę z przychówkiem to powiedziałam do niej - jesteś bezdomna i masz czworo bachorków( potem się okazało że pięć) toż to porażka! No i tak już zostało. Ona przychodziła od mnie z gotowymi już kociętami, mieszkała 2-3 tygodnie a potem wędrowała gdzieś dalej....pomimo tego że karmiłam ją i bachorki. Nie widuję jej już ze cztery lata.

Dla wielbicielki Fidela zdjęcie pt: dzielny łowca

Obrazek

Reniu - krety skutecznie wypłoszył ze swojej działki mój sąsiad-Kargul za pomocą prac budowlanych. U niego prawie nie ma kopców...no może ze 3-4 by się znalazły a u mnie niepoliczalna ilość :evil: Czyli całe krecie towarzystwo przeprowadziło się do mnie ;:223
Ale to nic, damy radę!

Dla Ciebie Leśna Kałuża

Obrazek

Ewelinko - na Kaszubach rośliny jeszcze śpią. U nas wiosna zawsze później - taki to kaszubski klimat :D
Nie mam fotek z wczorajszego wyjazdu, bo zapomniałam aparatu ;:223 chociaż tak naprawdę przez tydzień niewiele się zmieniło. Tylko przebiśniegi pokazały pączki...

Spodobały Ci się maczki? No to powtórka :wink:

Obrazek

Madziu - myśmy dzisiaj rozmawiali z L o Twoim samochodzie i martwiliśmy się jak Ty dojedziesz do pracy :( :(
Dobrze, że nic złego nie stało się z silnikiem. Ot, takie życie, zawsze coś się musi pochrzanić...
Zdjęcia o których piszesz są z ubiegłego tygodnia. Tym razem zapomniałam aparatu..ot skleroza, ale niewiele się zmieniło.

Dla Ciebie bratki

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Nie martw się z pewnością wiosna Was nie ominie . Maczki w uścisku goździków cudne ;:224 . Ty to potrafisz poprawić mi nastrój. Fidel w roli łowcy bardzo fotogeniczny . Mój to nic jeszcze nie złowił ale za to czai się na wróble ;:306 . A w lato za motylami biegał ;:173 . Leśna Kałuża świetna ;:333 . Marzy mi się małe oczko w ogródku ;:108 . Może kiedyś ... Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Ale super ta leśna kałuża. ;:oj Właśnie takie cosik mi się marzy. Forma już jest. wrócę do domu, to wstawię na swój wątek i czy mogłabym Cię prosić o zajrzenie do mnie i pomoc w zorganizowaniu przestrzeni dookoła oczka? Plisssssssssssssssssssssss.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, wprawdzie ja nie na Kaszubach, ale na moim północnym Mazowszu też wiosna przyjdzie później, przynajmniej na mojej działce. ;:224
Zawsze tak jest. ;:108 Na działeczkach położonych bliżej ulicy dużo wcześniej zakwitają wiosenne kwiaty, ale za to u mnie później przekwitają. ;:333
Tak więc będziemy czekać na kolorki. Póki co szaro, ale przecież wkrótce wiosna wystrzeli kolorami i będzie pięknie. ;:215
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Wszystko w porządku? Nie zaglądasz...
Takie słoneczne i kolorowe fotki powodują, że jeszcze bardziej tęsknię za wiosną. A ta się nie śpieszy...Niby szła, była tuż, tuż i dojść nie może :wink:
Jak tam wysiewy? Działasz?
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Witaj Marysiu :wit

Rododendron masz obsypany pączkami - pięknie niedługo zakwitnie :heja
Kretowisk prawie tyle co i u mnie, ale ja pozwalam buszować kretom bo wyjadają pędraki, których mam niestety bardzo dużo. Spotkałam też ogromnego turkucia podjadka i od tej pory z większą sympatią spoglądam w stronę krecich kopców ;:224

Pozdrawiam serdecznie ;:196 przesyłając także głaski dla kotków :D
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie wysłałam w kosmos pracowicie napisany post ;:223 A więc od nowa..

Kochani moi - dzisiaj pierwszy dzień wiosny, więc czas najwyższy wygrzebać się z dołka.

Obrazek

Żółty kolor zawsze wiosną dobrze na mnie działa, chyba kojarzy mi się ze słoneczkiem ;:3 za którym tak bardzo po zimie tak bardzo tęsknimy..
Całą ubiegłą sobotę spędziłam pracowicie na działce. Pierwszy taki dzień po zimie, kiedy udało się naprawdę popracować. I od razu lepszy humor :D Jak Anteusz - dotykając mojej ziemi odzyskuję siły. Na pierwszy ogień i to dosłownie poszły zeszłoroczne suche badyle, które od razu spłonęły w kominku pod werandą. Oczywiście nie wszystkie, jeszcze dwa - trzy przyjazdy i uporam się z pozostałościami po minionym sezonie. Oprócz tego przygotowałam kopiec kompostowy - dorzuciłam kompostu, trochę obornika, przekopałam to wszystko. Posiałam sałatę, rzodkiewkę i koperek i zamontowałam mój ulubiony mini tunelik foliowy. Teraz już niecierpliwie czekam na nowalijki ;:65

=========================================

Wybaczcie, że odpowiadam dopiero teraz..... :oops:

Ewelinko - u nas na motylki poluje koteczka Mikolina - taka to z niej księżniczka :lol:
Kałuża fajna nie powiem, ale (zawsze musi być jakieś ale....) bardzo nie lubię jej czyścić a jest to konieczność na wiosnę, żeby woda nie gniła :(

Dorotko - co słychać z Twoim oczkiem?

Lucynko - masz rację! Zawsze jest coś za coś.
U mnie nadal jest szaro i buro...ale wiem, że wystarczy kilka ciepłych i słonecznych dni a kolorki pojawią się na rabatkach :D

Izo - już jestem! Wylazłam z dołka...tak na mnie podziałało przedwiośnie, że mi się nawet laptopa włączać nie chciało...
Wysiewy - no cóż...jedne lepiej, drugie gorzej. Dalie i kremowe aksamitki ładnie wykiełkowały, już je przepikowałam. Bratki białe, wielkokwiatowe - całkowita porażka. Nic nie wykiełkowało :( Fiołek rogaty wykiełkował a potem pojawiła się pleśń. Tylko w tym jednym pojemniczku. Całe szczęście szybko zauważyłam i wyjęłam ze szklarenki, więc nie zdążyła zaatakować innych siewek.
Najbardziej cieszę się z goryczek. Wykiełkowało dużo nasionek ale to takie maleństwa delikatne. Aż się boję żeby im krzywdy nie zrobić.

Marysiu - trzymam kciuki za rododendron, żeby mu przymrozek pączków nie załatwił....bo tak się już zdarzało.
Ja kretom też za bardzo nie dokuczam, Kretowiska już rozgrabiliśmy, nowych na razie nie widać.
Jeździcie już w Wasze stepy? Muszę zajrzeć do Twojego wątku.
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U mnie na razie cisza. Oczko sobie czeka. Pogoda do dupy za przeproszeniem. Robiłam rabatę i teraz co pięć minut chodzę i zaglądam czy rośnie. ;:306
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Betinko - mam zapisane...na kartce. Zaraz pójdę i poszukam kartki...i włożę albo lepiej przepiszę do kapownika - bo go w sobotę przywiozłam z działki.

Dorotko - byłam u Ciebie, czytałam o sarence i o rabatce. Pogoda u nas typowo marcowa. Jak w sobotę rano jechaliśmy na działkę to śnieg padał :evil: Oczko zamarznięte... w domku trzy stopnie. Ale potem się zrobiło całkiem przyjemnie...
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ta pogoda mnie skutecznie dołuje. Do tego stopnia, że dzisiaj obejrzałam film, którego nie oglądam (pierwsza miłość zdaje się) i się strasznie poryczałam. A głowa tak boli, ze masakra. Dwa prochy już wzięłam i dipa. ;:222
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Marysiu, widzę że obie wpadlysmy na ten sam pomysł z białymi bratkami, jakoś w poprzednich latach siane niby w terminie na rozsadniku w ogóle mi nie wschodziły, teraz domu wzeszły błyskawicznie, a ponieważ w tamtym roku tez tak siałam przetacznik i zakwitł pod koniec lata, to znaczy ze nie trzeba do serca sobie brać co piszą na torebkach.
Ten mak różowy, cudownym, jeszcze takiego nie widziałam.
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Ciężko wygrzebać się z dołka, gdy wiosna tylko w kalendarzu.
Śliczne białe bratki z niebieskim oczkiem, czy też wyhodowane z nasion?
Kotka Porażka z małymi śliczna. Takie małe kocurki są przepiękne.
Mój ogródek też szaro -bury. Kilka krokusów nie ratuje sytuacji. Mam wrażenie, że narcyzów jakoś mniej w tym roku, albo jeszcze się ociągają, przy tak nędznej pogodzie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”