Sylwekw zakłada ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sylwekw zakłada ogród

Post »

Witaj Sylwek ;:138 , gdzie Ty kupujesz cebulowe? W Holandii czy w Polsce? Ja zamówiłam trochę tulipanów, bo ostatniej zimy nornice mi zżarły ich mnóstwo. Nawet te co były w koszyczkach plastykowych. Boje się jak je zabezpieczyć na nadchodzącą zimę. Oglądałam tulipany w Rea... ale 5 szt. "zwyczajnych" kosztuje nawet 10 zł.! Skąd oni biorą te ceny? A ten nowy rodzaj, co wyglądają jak puchar lodów ze śmietaną to 3 szt. prawie 30 zł. :shock: :shock:
Pozdrawiam, pa :wit :wit
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
sylwekw

Post »

Ja kupuję cebule tulipanów tu w Holandii. Właśnie przed chwilą przynieślimy do domu kolejne 25 odmian czyli łącznie z ubiegłorocznymi będzie około 60 odmian. Już się cieszę na ich sadzenie i planowanie co i gdzie :-)
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Sylwku i u nas pojawiają się coraz ciekawsze cebule :D .
Ale nie zazdroszczę ci dylematów przy kasie :lol: .
sylwekw

Post »

Wiem, że w Polsce też można kupić ciekawe cebulki i wcale nie chołubię cudzego tylko w obecnej sytuacji (pobytu w Holandii) jest mi po prostu łatwiej pójśc do sklepu ogrodniczego w mojej okolicy niz np zamawiać gdzieś wysyłkowo cebulki w Polsce.
Wczoraj np kupiłem odmiane "Ice Cream" wcześniej jej nigdy nie widziałem i myslałem, że to jakiś rarytas ale sprawdziłem w jednym z większych sklepów internetowych w Polsce i też jest ta odmiana dostępna i to nawet minimalnie taniej.
Tak więc raz jeszcze raz podkreślam, że nie robie tu zakpów z powodu ignorowania polskiej oferty ale po prostu mieszkając tu (jeszcze przez rok) jest mi wygodnie i przyjemnie pójśc do sklepu i osobiście dokonać wyborów.
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06

Post »

Witaj Sylwku, wpadłam z rewizytą i aż mnie zamurowało z zachwytu ;:154 a co dopiero będzie jak wrócisz na stałe ;:113
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59

Post »

Przyszłam tu z wątku o wrzosach. Przyznaję, że w większości oglądałam jedynie zdjęcia i jedynie kilka wpisów przeczytałam. O ile dobrze zrozumiałam jesteś na odzień w Holandii a swój ogród pielęgnujesz z doskoku, to trochę tak jak ja - choć ja zdecydowanie częściej jestem w domu niż ty :lol: . Pięknie aranżujesz swój ogród - będę zaglądać
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
sylwekw

Post »

Anka_ i iwa27

Dziękuję za wizytę ale bez przesady z tymi pochwałami, staramy się ale mam świadomość, że to na razie nie jest ogród tylko zbiorowisko różnych roślin, które jeszcze nie stanowi całości. Może zaledwie małe fragmenciki naszego ogrodu mają już jakiś swój charakter ale jeszcze długa droga przed nami (na szczęście przyjemna jest ta droga).

Tymczasem ja obecnie zapadam na chorobę tulipanową, która może się rozszerzyć na ogólniej chorobę cebulkową :-).

Jakoś tak do mnie dociera, że ja strasznie lubię ciągle coś robić w ogrodzie a rośliny cebulowe dają mi taką szansę.
Poza tym lubię kilka innych czynności, jak np segregowanie, spisywanie, opisywanie, grupowanie itp a to jest dość przydatne przy tulipanach i innych cebulowych.
Ponadto coroczne wsadzanie i wykopywanie pozwola na ciągłe zmiany aranżacji i to mi się podoba.
W tej chwili marzy mi się zająć się cebulkowymi a tulipanami w szczególności trochę na poważniej. Ktoś na priv mnie spytał czy mówię o uprawie na handel w Polsce .. otóż nie, daleki jestem od tego z kilku powodów ale mówiąc "na poważnie" mam na myśli pilnowanie czystości odmian, rozmnażanie, obserwacje kwitnienia, rozrostu cebul itp.
Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Jak na razie to chciałbym zdobyć jakieś narzędzie do łatwego i skutecznego wykopwyania dołków na pojedyncze cebulki (bo nie wszystkie będę sadził w koszyczkach) ale to co mam i co spoktałem w sklepach do tej pory jest dobre jeśli się planuje wsadzać 50 cebulek - jeśli zaś przyjdzie wykopać 1000 dołków w weekend to się nie widzę w tej roli :-).
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

sylwek a taki świder (Bulb Planting Earth Auger for Electric Drill) http://www.google.pl/images?hl=pl&um=1& ... tbs=isch:1
tu są różne http://www.thefind.com/garden/info-bulb-planting-auger
to są końcówki do wiertarek, nawet niedrogie ale czy u nas można kupić tego nie wiem

i przy okazji...wiem, że są ich tysiące.. ale szukam malutkich takich 20-25 cm tulipanów gwiazdek w różnych kolorkach o jak najmniejszych liściach - polecisz mi jakiś gatunek?
sylwekw

Post »

Monika

Dziękuję za sugestię. Faktycznie taki świder to może być dobre rozwiązanie. Muszę się za tym rozejrzeć.

Jeśli zaś chodzi o tulipany, o które pytasz. Nie jestem ekspertem w ich dziedzinie, mam za sobą dopiero jeden sezon na poważnie z tuliapanami więc nie mogę być autorytetem. Wiele odmian tulipanów botanicznych jest właśnie dość niskich i wyglądają w rozkiwcie tak jak to napisałaś jak "gwiazdki". Kolorystyka jest przeróżna więc trudno mi wskazywać coś konkretnego. Natomiast nie wiem niestety, która odmiana miałaby jakieś wyjątkowo małe liście.

Napisz proszę na PW coś więcej (bo z drugiej strony jeśli piszesz, że mają być w różnych kolorach to trzeba by albo jakiś mix botanicznych wybrać albo kupić kilka odmian i samemu wymieszać :-)) .... to może wypatrzę jakąś odmianę dla Ciebie.
x-xm-a

Post »

jeśli takich nie masz to nie będę Ci zawracała głowy, coś znalazłam - Tulipa clusiana np Tinka i Peppermint Stick
ObrazekObrazek
Chcę posadzić między wrzosami dlatego potrzebuję trochę wyższe, ale z wąskimi liśćmi..no i trochę koloru, sadzę grupami po ok 10-20 szt, bo lubię takie plamy barwne. Jakby jakiś czerwony/ciemny róż/ w tym stylu wpadł Ci w oko to daj znać.

A swoich nie sadzisz w koszykach? masz takie ładne odmiany,
u mnie zawsze z czasem cebule znikały, ale ja specjalnie nie dbam o cebulowe i ciągle coś dokupuję
sylwekw

Post »

Moniko

Peppermint Stick jest w sklepach (powinien być na tej liście, którą opublikowałem w innym wątku: Odmiany tulipanów na rok 2011..)
Druga sprawa, że źle Cię zrozumiałem z tymi liśćmi. Myślałem, że małe oznacza niskie (krótkie) a Tobie chodziło o to aby były wąskie :-).
Prawie wszystkie swoje tulipany (odkąd zaiskrzyła u mnie mania tulipanowa) sadzę w koszyczkach? Skąd takie pytanie?

Jeśli mogę prosić to ewentualnie dalszą rozmowę w tej kwestii przenieśmy na PW.
x-xm-a

Post »

jasne, sorki, że Ci trochę zaśmieciłam, ruszam w sklepy, póki co kupiłam Sensual Touch, zobaczę czy tak ładny jak na obrazkach
sylwekw

Post »

Nie "zaśmieciłaś" tylko pomogłaś podpowiadając ten świder.
A przejść na PW chciałem z innych powodów.
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Przybiegłam się po Twoim ogródku i jestem pod wrażeniem Twoich tulipanów, a ROYAL ACRES trafił od razu na moją listę chciejstw.
Awatar użytkownika
Kasia_Tomek
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 08:32

Post »

Twoja tulipanowa opowieść bardzo mnie wciągnęła.
Już zaczynam żałować, że tak mało tulipanów zakupiłam na przyszły sezon. Trzeba będzie temu zaradzić, bardzo przydatne są Twoje fotki z podpisami odmian. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”