Hippeastrum cz.3

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: "Amarylis" - Hypeastrum cz.3

Post »

Marantha pisze:Piękny kwiat :) Jedna z moich cebulek też mnie zaskakuje, tak kwitła niedawno (drugi raz w tym roku), a teraz już idzie kolejny pęd! :D

Może ktoś wie co to za odmiana?

Obrazek

Obrazek
Nagano?
Awatar użytkownika
Brokatka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 paź 2012, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mój ulubiony kwiat :D Mam go po babci, cebula ma chyba ze 30 lat, kwitnie pięknie :)
Trwaj chwilo... jesteś piękna!!!
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

O tych właśnie :wink: Ostatnio kilka osób mi się skarżyło,że im hipki nie kwitną, mimo,że zasypiają. Jak widać, to nie jest reguła. Moje nie śpią nigdy.
Pozdrawiam - BabajAGA
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Stare odmiany hippeastrum takie jak: vittatum, reticualtum,striatum, chętnie kwitną bez okresów spoczynku..
Hybrydy odmianowe Hippeastrum , które pojawiają sie w handlu, wymagają okresów spoczynku, aby ponownie zakwitły..
smykla-3 części wątku o Hippeastrum na FO zawierają obszerne wiadomości na ten temat. Poczytaj- jest tu wiele fantastycznych wiadomości na ten temat. ;:108
W skrócie: hipek musi przejść około 6-8 tygodniowy okres spoczynku, aby zakwitł. Teraz w większości hipki śpią, gdzieś w chłodnych piwnicach, albo w lodówkach..Jedne w doniczkach, inne bez. To wszystko zależy od tego jaką przyjmiesz taktykę uprawy.
Hippeastra uprawiam ponad 20 lat....Moja kolekcja jest spora :lol: I nie ma końca... :;230
Powodzenia w uprawie :wit
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A mój Christmas Gift właśnie kwitł już trzeci raz w tym roku, kiedy kwiatki opadły i zamierzałam usunąć łodygę-zobaczyłam nowy pąk! On jest niestrudzony :)
Pozdrawiam - BabajAGA
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Post »

Moje w tym roku też oszalały. Część już odpoczywa, ale kilka sztuk co i rusz wypuszcza nowy pęd kwiatowy. Na razie więc nie odpoczywają, a jeśli tak dalej pójdzie to nowy sezon rozpoczną nie kończąc starego. :;230
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Uprawiam Hypeastrum od 10 lat i nie miałam żadnych kłopotów z ponownym kwitnieniem, aż do przeprowadzki. Zamieniłam chłodną piwnicę na ogrzewany garaż, gdzie temperatura nie spada po niżej 12 stopni. Czy to za wysoka temperatura :?:
kubs
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 lis 2012, o 22:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam, tego kwiatka dostałem jakoś w styczniu. Pprzekwitl i gdy wiedzialem, że liście są zielone to nic z cebulka nie robiłem. Od przekwitniecia minęło jakieś pół roku a liście z cebulka nadal śliczne i zielone. Chciałbym aby znów zakwitl, co mam zrobić?

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze karmić:)
Pozdrawiam - BabajAGA
szarotka66
1000p
1000p

Post »

Ja pozwoliłabym cebuli przejść okres spoczynku, wtedy większe prawdopodobieństwo, że zakwitnie. Można wyjąć cebulę z doniczki, oczyścić z ziemi i wynieść do chłodnego pomieszczenia. Po kilku miesiącach np styczeń - luty posadzić ponownie do świeżej ziemi. Od posadzenia do zakwitnięcia mija około 6- 8 tygodni.
Nadwyżki z domu i ogrodu
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46

Post »

Swoją pierwszą cebulkę dostałam parę dni temu.Ma jeden mały listek,także liczę że jest już po odpoczynku.Posadziłam i dopiero teraz pomyślałam że może jednak trzeba było to zrobić luty-marzec?Zostawić czy wykopać i dać w chłodne miejsce? ;:218 Co sądzicie?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
jdz11
200p
200p
Od: 7 lis 2011, o 20:04

Post »

:wit
A ja mam z tamtego roku cebule. Kwitł pięknie i wypuścił dużo liści. Teraz od jakiegoś miesiąca stoi w miejscu z 3 dużymi liśćmi. I co zrobić teraz???
Moje nowe hobby ;)
Pozdrawiam miłośników ogrodów - Justyna
Zajrzyj Pierwsze kroki - odnawiam bardzo stary ogród
szarotka66
1000p
1000p

Post »

Nie podlewać wynieść do chłodnego pomieszczenia, niech odpocznie kilka miesięcy.
Nadwyżki z domu i ogrodu
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

Ja wczoraj zrobiłam przegląd moich odpoczywających cebul i prawie się popłakałam... Dwie największe i najładniejsze poszły do kosza, miały lokatora - larwy pobzygi cebularza ;:145 Środka cebuli prawie nie było,tylko wierzchnie łuski zostały :( Z jednej udało mi się wyciąć zdrowe (na oko) łuski i spróbuje wyhodować z nich cebule przybyszowe. To były Benfica i Flamenco Queen, pozostałe cebule pod obserwacją.

Przy okazji zapytam... Gdzie kupujecie Wasze Hippeastrum? Chodzi mi o te mniej popularne np. Papilio, Gerwazy czy Cybister? W Polsce nie spotkałam się z tymi cebulami, znalazłam w sklepach zagranicznych, ale koszt przesyłki np. z Holandii to 15 euro, więc sporo... Poza tym nie mam pewności co do tego, że przyślą mi zamówione cebule bez pomyłek ...
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te rzadkie odmiany najlepiej zdobyć od osób, które je mają, i którym się one rozmnożyły. Ja tak otrzymałam Papilio właśnie i Limę, widziałam fotki kwitnących i mam pewność,że to właściwe odmiany. Teraz czekam,aż wytworzą własne cebule przybyszowe, a znając moją rękę do hipeastrów, nie powinnam czekać długo ;)
Pozdrawiam - BabajAGA
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”