Nagano?Marantha pisze:Piękny kwiatJedna z moich cebulek też mnie zaskakuje, tak kwitła niedawno (drugi raz w tym roku), a teraz już idzie kolejny pęd!
Może ktoś wie co to za odmiana?
Hippeastrum cz.3
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: "Amarylis" - Hypeastrum cz.3
Mój ulubiony kwiat
Mam go po babci, cebula ma chyba ze 30 lat, kwitnie pięknie 

Trwaj chwilo... jesteś piękna!!!
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O tych właśnie
Ostatnio kilka osób mi się skarżyło,że im hipki nie kwitną, mimo,że zasypiają. Jak widać, to nie jest reguła. Moje nie śpią nigdy.

Pozdrawiam - BabajAGA
-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
Stare odmiany hippeastrum takie jak: vittatum, reticualtum,striatum, chętnie kwitną bez okresów spoczynku..
Hybrydy odmianowe Hippeastrum , które pojawiają sie w handlu, wymagają okresów spoczynku, aby ponownie zakwitły..
smykla-3 części wątku o Hippeastrum na FO zawierają obszerne wiadomości na ten temat. Poczytaj- jest tu wiele fantastycznych wiadomości na ten temat.
W skrócie: hipek musi przejść około 6-8 tygodniowy okres spoczynku, aby zakwitł. Teraz w większości hipki śpią, gdzieś w chłodnych piwnicach, albo w lodówkach..Jedne w doniczkach, inne bez. To wszystko zależy od tego jaką przyjmiesz taktykę uprawy.
Hippeastra uprawiam ponad 20 lat....Moja kolekcja jest spora
I nie ma końca...
Powodzenia w uprawie
Hybrydy odmianowe Hippeastrum , które pojawiają sie w handlu, wymagają okresów spoczynku, aby ponownie zakwitły..
smykla-3 części wątku o Hippeastrum na FO zawierają obszerne wiadomości na ten temat. Poczytaj- jest tu wiele fantastycznych wiadomości na ten temat.

W skrócie: hipek musi przejść około 6-8 tygodniowy okres spoczynku, aby zakwitł. Teraz w większości hipki śpią, gdzieś w chłodnych piwnicach, albo w lodówkach..Jedne w doniczkach, inne bez. To wszystko zależy od tego jaką przyjmiesz taktykę uprawy.
Hippeastra uprawiam ponad 20 lat....Moja kolekcja jest spora

Powodzenia w uprawie

- tralaluszy
A mój Christmas Gift właśnie kwitł już trzeci raz w tym roku, kiedy kwiatki opadły i zamierzałam usunąć łodygę-zobaczyłam nowy pąk! On jest niestrudzony 

Pozdrawiam - BabajAGA
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
Moje w tym roku też oszalały. Część już odpoczywa, ale kilka sztuk co i rusz wypuszcza nowy pęd kwiatowy. Na razie więc nie odpoczywają, a jeśli tak dalej pójdzie to nowy sezon rozpoczną nie kończąc starego. 

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
- nena08
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
Uprawiam Hypeastrum od 10 lat i nie miałam żadnych kłopotów z ponownym kwitnieniem, aż do przeprowadzki. Zamieniłam chłodną piwnicę na ogrzewany garaż, gdzie temperatura nie spada po niżej 12 stopni. Czy to za wysoka temperatura 

Witam, tego kwiatka dostałem jakoś w styczniu. Pprzekwitl i gdy wiedzialem, że liście są zielone to nic z cebulka nie robiłem. Od przekwitniecia minęło jakieś pół roku a liście z cebulka nadal śliczne i zielone. Chciałbym aby znów zakwitl, co mam zrobić?
Pozdrawiam
Pozdrawiam

- tralaluszy
-
- 1000p
Ja pozwoliłabym cebuli przejść okres spoczynku, wtedy większe prawdopodobieństwo, że zakwitnie. Można wyjąć cebulę z doniczki, oczyścić z ziemi i wynieść do chłodnego pomieszczenia. Po kilku miesiącach np styczeń - luty posadzić ponownie do świeżej ziemi. Od posadzenia do zakwitnięcia mija około 6- 8 tygodni.
Nadwyżki z domu i ogrodu
Nadwyżki z domu i ogrodu
- georginja
- 500p
- Od: 4 paź 2012, o 01:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Swoją pierwszą cebulkę dostałam parę dni temu.Ma jeden mały listek,także liczę że jest już po odpoczynku.Posadziłam i dopiero teraz pomyślałam że może jednak trzeba było to zrobić luty-marzec?Zostawić czy wykopać i dać w chłodne miejsce?
Co sądzicie?

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;

A ja mam z tamtego roku cebule. Kwitł pięknie i wypuścił dużo liści. Teraz od jakiegoś miesiąca stoi w miejscu z 3 dużymi liśćmi. I co zrobić teraz???
Moje nowe hobby ;)
Pozdrawiam miłośników ogrodów - Justyna
Zajrzyj Pierwsze kroki - odnawiam bardzo stary ogród
Pozdrawiam miłośników ogrodów - Justyna
Zajrzyj Pierwsze kroki - odnawiam bardzo stary ogród
-
- 1000p
Nie podlewać wynieść do chłodnego pomieszczenia, niech odpocznie kilka miesięcy.
Nadwyżki z domu i ogrodu
Nadwyżki z domu i ogrodu
Ja wczoraj zrobiłam przegląd moich odpoczywających cebul i prawie się popłakałam... Dwie największe i najładniejsze poszły do kosza, miały lokatora - larwy pobzygi cebularza
Środka cebuli prawie nie było,tylko wierzchnie łuski zostały
Z jednej udało mi się wyciąć zdrowe (na oko) łuski i spróbuje wyhodować z nich cebule przybyszowe. To były Benfica i Flamenco Queen, pozostałe cebule pod obserwacją.
Przy okazji zapytam... Gdzie kupujecie Wasze Hippeastrum? Chodzi mi o te mniej popularne np. Papilio, Gerwazy czy Cybister? W Polsce nie spotkałam się z tymi cebulami, znalazłam w sklepach zagranicznych, ale koszt przesyłki np. z Holandii to 15 euro, więc sporo... Poza tym nie mam pewności co do tego, że przyślą mi zamówione cebule bez pomyłek ...

Przy okazji zapytam... Gdzie kupujecie Wasze Hippeastrum? Chodzi mi o te mniej popularne np. Papilio, Gerwazy czy Cybister? W Polsce nie spotkałam się z tymi cebulami, znalazłam w sklepach zagranicznych, ale koszt przesyłki np. z Holandii to 15 euro, więc sporo... Poza tym nie mam pewności co do tego, że przyślą mi zamówione cebule bez pomyłek ...
- tralaluszy
Te rzadkie odmiany najlepiej zdobyć od osób, które je mają, i którym się one rozmnożyły. Ja tak otrzymałam Papilio właśnie i Limę, widziałam fotki kwitnących i mam pewność,że to właściwe odmiany. Teraz czekam,aż wytworzą własne cebule przybyszowe, a znając moją rękę do hipeastrów, nie powinnam czekać długo ;)
Pozdrawiam - BabajAGA