Z Elfowej krainy storczyków IV cz. ;))

Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków IV cz. ;))

Post »

Tommix- dokładnie tak. Dopiero na zdjęciu z metrem widać wielkość kwiatów i długość wąsów.

Krysiu- dziękuję za komplementy ;)

Syljed- dziękuję, uwielbiam go. Polecam z całego serca, bo naprawdę robi wrażenie. Nawet Goście, którzy odwiedzają moich rodziców, od razu zauważają tę "niepozorną" roślinkę.

Nino- naprawdę są długie te wąsy, już zwisają poniżej doniczki.

Goskle- może zaplotę mu warkoczyki :;230

Akwarybko- czyżbym zaraziła wirusem sabotkowo- pramgmipeiowym? Hmm... naprawdę te wąsy są bardzo długie. W rzeczywistości daje to piękny efekt.

Rysiu- a dzisiejsze zdjęcia będą jeszcze ciekawsze. Bo trzeci pączek bodajże wczoraj się otworzył i wąsy są króciutkie, dopiero teraz zaycznają rosnąć na długość.

Eva- polecam takowe pragmipedium lub jakiegoś sabotka z długimi wąsami. Efekt rozwiniętych kwiatów jest "powalający".

Tomkoc- dziękuję.

Kingo- wąsy już zaczynają się skręcać. Mnie też podobają się "sprężynki". I mam zamiar zrobić sesję zdjęciową z powykręcanymi wąsami...

Joane- Wiesz, ja ciągle mam w wyobraźni Twoje pragmipedium Grande. Ale w Polsce nie do zdobycia było. Teraz, ze względu na brak miejsca, nie mogę sobie pozwolić na drugie pragmipedium.
U mnie minęło około 10 dni od otwarcia pierwszego kwiatka i wąsy zaczynają się skręcać.

Iwka2- dziękuję. Wiesz, chętnie bym go pokazała na wystawie. Pewnie jeszcze będzie kwitł, w trakcie wystawy łódzkiej. Ale, ze względu na długą podróż, zostawię go w mieszkaniu ;:224

Marwes- pięknie Napisałeś, dziękuję za komplementy w imieniu "Sarmaty" ;:108

Sylki- haha... ciekawe porównanie wąsów... No tak, długość wąsów może niejednego wprowadzić w "kompleksy" ;:224

Alusiu- dziękuję serdecznie za odwiedziny i komplementy.

Kasiu74- dziękuję bardzo.

Anno- szukałam, ale nie znalazłam Twojego pytania dot. sabotka. Chętnie pomogę, jeśli będę wiedzieć o co Pytałaś ;)

Dorotko- dziękuję, uwielbiam go za wielkość i "inność".

Dudus- Masz rację, zachody słońca kojarzą się z latem i...wakacjami. Dziękuję w imieniu pragmipedium.

A teraz zdjęcia hmm.. pragmipedium, juz w pełni rozkwitu - trzy kwiaty. Zrobię mu jeszcze jedną sesję z wąsami, ajk się powykręcają:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I fotka porównawcza. Kwitnący, maleńki sabotek henryaum, ze zwykła hybryda sabotka (podobną do paph.leanum):

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

:shock: :shock: :shock: no to mi "gały" wylazły i za nic nie chcą wejść z powrotem do oczodołów :wink:
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p
Od: 27 mar 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

jest na co popatrzeć!!! coś cudnego! :)
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...
Awatar użytkownika
darek p
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 23:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No Justynko,widok wspaniały,na wystawie nie miała byś się czego powstydzić.Tak jak Markowi skojarzą mi się z dawnymi szlachcicami.Widzę że reszta sabotków też nie próżnuje,mój niestety chyba skończy na sałacie.
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Justynko ale piękny jest Twój pragmipedium, choć na razie wygląda jakby płakał ,te wąsy tak jakoś zadziałały na moją wyobraźnię .Mimo to jest cudny .Sabotki ho,ho kwitną pączkują zazdroszczę ;:196
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10

Post »

No nie storczyki piękne ;:138 ;:138 Tylko pozazdrościć :)
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Justynko ależ piękne te sabotki ;:224
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p
Od: 23 cze 2011, o 13:39

Post »

On ma te wąsy niesamowite ;:138 Święte są i dodają uroku ;:167
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

Justynko - to co u Ciebie widzę to ciekawsze obrazki jak na tej wystawie były , bo takie bardziej osobiste .
Pragmipedium jest cudowne i z tymi kwiatami i w porównaniu z pozostałą dwójką - widok niezapomniany ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
Mireczek1965
200p
200p
Od: 3 sie 2011, o 12:06

Post »

Wąsiska u Twojego storczyka są niesamowite. ;:224
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 15:31

Post »

Justynko, obłędne są te Twoje 'bucikowate'. Paph. henryaum ma cudowne kolorki, takie bardzo, bardzo moje. Pragmipedium kojarzy mi się ze staruszką..nie wiedzieć czemu. Obydwa są śliczne. Czekam na kwiat tej hybrydy...Ach, jak tak zaglądne do Ciebie i widzę te wszystkie sabotkowate... to żal mnie ogarnia bo mój Król Artur ma się bardzo kiepsko - przeżyła mi tylko jedna rozetka...
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotkol- lepiej, żeby "gały" wróciły na swoje miejsce. Jeszcze niejeden storczyk bęzie mi kwitł i Musisz mieć oczy "na miejscu", by móc czasami do mnie zaglądnąć...

Darku- dziękuję ;) Ja, ciągle buszując po necie, napotykam się na coraz ciekawsze zdjęcia pragmipediów i sabotków. Te, z wąsami "szlachcica", najbardziej mi się podobają.

Sylki3- pilnuję, na ile mogę. A do oglądania kolekcji zapraszam, ale...dopiero po przekwitnięciu pragmipedium ;:224

Katarzynko- dziękuję. Wąsy zaczynają się skręcać...w ten weekend będą piękne zdjęcia, jeśli będzie słońce. Hybryda sabotka, to jedyna na razie zapowiedź kwitnienia z sabotków.

Luczek- dziękuję i polecam sabotki. Są piękne i o wiele rzadsze w kolekcjach od falenopsisów.

Mis20- dziękuję.

Dudus- dziękuję.

Kociaro- dziękuję pięknie. Ja jestem zakochana w sabotkach od początku kolekcjonowania orchidei. Tyle, że sabotki jest o wiele trudniej kupić, niż falenopsisy. Ale udało mi się uzbierać kilkanaście okazów tych pięknych orchidei. Teraz, pozostaje dbać o nie i czekać na ładne przyrosty i kwiaty.

Mireczku- z tych wąsów słyną pragmipedia (nie wszystkie) i niektóre sabotki.

Nieinna- dziękuję. Sabotkom chyba posłużyło lato i wakacje na działce. Liście są sztywne i błyszczące. Niektóre mają po 4, 5 nowych rozetek... Może wiosną będą kolejne kwitnienia ;:224

I jedno zdjęcie... w oczekiwaniu na trzy kwiatuszki z " ;:167 ". Moja Polystachya fallax, tuż przed rozkwitem ( pączki podobne kształtem do pączków dendrobium phalaenopsis, tyle, że o wiele mniejsze):

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

Justynko - kilkanaście ???????????? :shock: :shock: :shock: ;:108
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kociaro- mam chyba 11 albo 12 sabotków. To mało, bo jeszcze drugie tyle mi się podoba. Ale, miejsca brak.

Rysiu- dziękuję.
parapetowce
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Justynko, a ja czekam niecierpliwie ;:65 razem z Tobą na rozkwit Polystachya fallax strasznie mi się ta roślinka podoba, jżz nawet widnieje na mojej liście " do kupienia" ale to chyba najwcześniej na wiosnę :(
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”