Krysiu- dziękuję za komplementy ;)
Syljed- dziękuję, uwielbiam go. Polecam z całego serca, bo naprawdę robi wrażenie. Nawet Goście, którzy odwiedzają moich rodziców, od razu zauważają tę "niepozorną" roślinkę.
Nino- naprawdę są długie te wąsy, już zwisają poniżej doniczki.
Goskle- może zaplotę mu warkoczyki

Akwarybko- czyżbym zaraziła wirusem sabotkowo- pramgmipeiowym? Hmm... naprawdę te wąsy są bardzo długie. W rzeczywistości daje to piękny efekt.
Rysiu- a dzisiejsze zdjęcia będą jeszcze ciekawsze. Bo trzeci pączek bodajże wczoraj się otworzył i wąsy są króciutkie, dopiero teraz zaycznają rosnąć na długość.
Eva- polecam takowe pragmipedium lub jakiegoś sabotka z długimi wąsami. Efekt rozwiniętych kwiatów jest "powalający".
Tomkoc- dziękuję.
Kingo- wąsy już zaczynają się skręcać. Mnie też podobają się "sprężynki". I mam zamiar zrobić sesję zdjęciową z powykręcanymi wąsami...
Joane- Wiesz, ja ciągle mam w wyobraźni Twoje pragmipedium Grande. Ale w Polsce nie do zdobycia było. Teraz, ze względu na brak miejsca, nie mogę sobie pozwolić na drugie pragmipedium.
U mnie minęło około 10 dni od otwarcia pierwszego kwiatka i wąsy zaczynają się skręcać.
Iwka2- dziękuję. Wiesz, chętnie bym go pokazała na wystawie. Pewnie jeszcze będzie kwitł, w trakcie wystawy łódzkiej. Ale, ze względu na długą podróż, zostawię go w mieszkaniu

Marwes- pięknie Napisałeś, dziękuję za komplementy w imieniu "Sarmaty"

Sylki- haha... ciekawe porównanie wąsów... No tak, długość wąsów może niejednego wprowadzić w "kompleksy"

Alusiu- dziękuję serdecznie za odwiedziny i komplementy.
Kasiu74- dziękuję bardzo.
Anno- szukałam, ale nie znalazłam Twojego pytania dot. sabotka. Chętnie pomogę, jeśli będę wiedzieć o co Pytałaś ;)
Dorotko- dziękuję, uwielbiam go za wielkość i "inność".
Dudus- Masz rację, zachody słońca kojarzą się z latem i...wakacjami. Dziękuję w imieniu pragmipedium.
A teraz zdjęcia hmm.. pragmipedium, juz w pełni rozkwitu - trzy kwiaty. Zrobię mu jeszcze jedną sesję z wąsami, ajk się powykręcają:

I fotka porównawcza. Kwitnący, maleńki sabotek henryaum, ze zwykła hybryda sabotka (podobną do paph.leanum):