Domowe orchidarium

Zablokowany
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Domowe orchidarium

Post »

Małgosiu fajnie, że już wróciłaś i to z pięknymi fotkami ;:138 ;:138
Dendrobium śliczne i ten kameleon też ;:108 ;:138
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Małgosiu i ja przybiegłam się przywitać ;:196 Urlop patrząc po zdjęciach, musiał się udać ;:108
Te plamy na dendrobium są zdecydowanie inne, ale musimy mieć oczy szeroko otwarte na tego gościa.
Cudnie, że zechciał Cię zaszczycić kwitnieniem ;:138
Mamy na forum kameleonowaty wysyp :lol: , Twój jest śliczny :tan
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję ;:196 Urlop rzeczywiście się udał choć teraz muszę nadrabiać wszelkie prace domowo-ogrodowe...

Pochwalę się jednak pewnym eksperymentem. Mam phal.hybrydę,kupioną prawie dwa lata temu do reanimacji. Biedactwo strasznie wiele przeszło u mnie zanim zakwitło. Ciągle w sumie był w reanimacji :oops: Załapał jakąś chorobę z brzydkimi plamami na liściach i choć kilkakrotnie wypuszczał pęd kwiatowy to mimo jego chęci nie chciałam by go to osłabiało i mu ciągle go ucinałam. Zresztą wycinałam też chore liście, smarowałam nierozcieńczonym Citroseptem plamy,które pomału na nowych liściach się pojawiały w coraz mniejszej ilości ale przez to niestety powstał brzydki trzon, bez liści ale z nowymi grubiutkimi korzeniami. Po ciekawej wizualizacji, którą zobaczyłam tutaj na forum, pokazującej jak odmłodzić storczyka zrobiłam w/g instrukcji. Ten z nowymi liśćmi pięknie się zaklimatyzował i już wupuścił kolejnego zdrowego liścia natomiast pozostałą część, same zdrowe korzenie choć trzon taki sobie, ponownie wsadziłam do doniczki i co jakiś czas podlewałam nie wierząc,że coś z tego będzie. Przed wyjazdem na urlop miałam ochotę to wyrzucić ale postanowiłam decyzję pozostawić do powrotu. A oto coś,co zauważyłam po powrocie ;:1
Obrazek.Obrazek

Obrazek.Obrazek
Będzie dzidiuś ;:80 ;:91
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Bardzo się cieszę, że Ci się udało ;:138
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49

Post »

W jaki sposób to wyrosło i skąd ;:94 ;:1 ??
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sama nie wiem skąd wyrosło bo w/g mnie nie powinno nic się pojawić ale to pokazuje jaką ogromną wolę przetrwania mają phalaenopsisy. Najciekawsze jest to,że często o tym gagatku zapominałam (doniczka stoi na strychu) i podlewanie miał przeciętnie co 2 tygodnie :oops:
Awatar użytkownika
Iryseq
200p
200p
Od: 15 maja 2011, o 13:12

Post »

Wiecie moze czy storczyka z agaru ciężko sie hoduje? Chciałabym kupić sobie jednego, ale nie wiem czy dam rade go pielęgnować. Pewnie zanim zacznie kwitnąć miną z 3 lata :(. Doradźcie mi czy warto.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Cieszę się że wakacje Ci się udały :) kwitnienie wspaniałe, no i gratuluję dzidziusia :)
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iryseq pisze:Wiecie moze czy storczyka z agaru ciężko sie hoduje? Chciałabym kupić sobie jednego, ale nie wiem czy dam rade go pielęgnować. Pewnie zanim zacznie kwitnąć miną z 3 lata :(. Doradźcie mi czy warto.
Irenko, ja mam i takie niedawno wyciągnięte z agaru i takie już podrośnięte. Jeśli mają ciepło i odpowiednią wilgotność to chętnie rosną choć trzeba mieć do nich sporo cierpliwości. Jak na razie przy wielu dzidziusiach ukatrupiłam tylko dwa i były to phal. c-c. Inne pięknie rosną i w korzonki i w listki. Byle tak dalej choć zastanawiam się gdzie je umieszcze jak dorosną ;:224 Już teraz jest ciasno...

Celinko, Agnieszko ;:196
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Jak dobrze, że go nie Wyrzuciłaś ;:224 Śliczny maluszek się pokazał ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Kasia01
200p
200p
Od: 22 cze 2010, o 19:16

Post »

Jaki śliczny maluch!
Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Anno
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 20:50
Kontakt:

Post »

Basal keiki - wyrasta z podstawy. U mnie, "mamusi" za trzy złote nie dało się uratować i właśnie taki b.k. wyrósł :wink:
Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Gosiu cudownie wyrósł ten basalkeiki na tym suchym trzonie. ;:108
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.

Właśnie ten suchy trzon mnie zniechęcał do trzymania go. Zasatnawiałam się czy jest to możliwe by coś jeszcze wyrosło. Okazało się,że mam za mało zaufania do roślinek...

Niestety dziś znalazłam na jednej z hybryd tarczniki :evil: Idę je ;:14
powerglide
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 cze 2011, o 13:53

Post »

Witam, jestem nową użytkowniczka/posiadaczką storczyka:)

przychodzę głównie z prośbą o pomoc - dostałam rok temu we wrześniu storczyka w prezencie (śliczny purpurowy :) )
cały czas myślałam, że jest to Phalenopsis, ale ostatnio poszukując pomocy w kwestii o której zaraz napiszę okazało się że jest to chyba coś innego - może dendrobium jakieś? stąd też pytanie numer 1 -co to za storczyk :P

a pytanie/prośba o pomoc numer dwa zaczyna się od tego, że 2 miesiące temu wystawiłam mojego ulubieńca na taras, myśląc, że umile mu życie i pobudzę do kwitnienia... ale się okazało że poparzyłam delikwenta. po czasie usunęłam, odcięłam suche na wiór liście, zostawiłam te które moim zdaniem jeszcze rokowały. ale widzę dziś, że na tych liściach pojawiły się... no ni to pęcherze, ni bąble... jakies takie zgrubienia w kolorze liścia. dodatkowo na 2 listkach są czarne plamki na brzegach. takie... suche plamki, bez żadnej treści wewnątrz. zastanawiam się teraz czy uciąć te liście, całą pseudobulwę czy nic z tym nie robić? słyszałam, że nie powinno się tych bulew ucinać bo są one magazynem wody dla nowych pędów, liści itd. stąd pytanie: co robić??

żeby nie było tak tragicznie to u dołu mój ulubieniec wypuścił 2 nowe psbulwy i jakieś mini listki tam wyrastają powolutku :tan

ps. podlewam go co około 1 -1,5 tygodnia, 15-20 minutowa kąpiel w wodzie przegotowanej i odstanej, co jakiś czas z nawozem do stroczyków. i od teraz unikam słońca ;) czy to dobre traktowanie?

ps2. nie jestem pewna czy dobrze dołączyłam zdjęcie, mam nadzieję, że coś widać ;)
http://imageshack.us/photo/my-images/860/p1080396i.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/225/p1080400.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/828/p1080398.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/692/p1080397j.jpg/
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”