Domowy chleb
Re: Domowy chleb
Też uwielbiam domowy chlebek na zakwasie. Właśnie jutro wybieram się po zapas mąki do młyna, ceny są o wiele niższe niż w marketach.
- Galicjanka
- 100p
- Od: 16 wrz 2013, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam w piekarni!
Piekę sama chleb od ok. pół roku, niestety jeszcze nie dorosłam do zakwasu, swój piekę na drożdżach, proszę tylko o odpowiedź do chleba Agatki naprawdę tyle cukru? Chyba, że to ma być coś na kształt chałki.

Pozdrawiam Gosia
- grazynarosa22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja zmniejszam ilość cukru do 1 łyżki....i soli też daję 1 ł.
- Galicjanka
- 100p
- Od: 16 wrz 2013, o 14:11
Dzięki za odpowiedź. Ja tez daję 1 płaską łyżkę cukru i 4 łyżeczki soli 

Pozdrawiam Gosia
- AliceWhite
- 100p
- Od: 5 wrz 2013, o 16:00
- Kontakt:
Witajcie! Wczoraj upieklam trzy chlebki na zakwasie. Jeden nieco jasniejszy bez dodatk?w,drugi ciemny z pestkami dyni i trzeci ciemny ze slonecznikiem i siemieniem lnianym. Niebo w gebie,choc jasny chleb wyszedl troche splaszczony ale to nie umniejsza jego smaku. Za kilka dni pr?buje upiec bialy chleb z ziarnami. Juz wstawilam zakwas z maka pszenna. Ten pierwszy zakwas za drugim razem zwiekszyl moje ciasto na chleb nawet za bardzo,az ciasto wylazilo bokami
Niedlugo tez upieke chleb razowy ze sliwkami.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=100849" onclick="window.open(this.href);return false;
A ja piekę pszenno-żytni, ciasto zakwaszone, jutro dalsza część procesu 

- AliceWhite
- 100p
- Od: 5 wrz 2013, o 16:00
- Kontakt:
A to moje wypieki sprzed dw?ch dni.

Pierwszy od lewej to chleb zytni z ziarnami slonecznika i siemieniem lnianym,drugi jasniejszy bez dodatk?w,ostatni z pestkami dyni. Mojemu sasiadowi i jego znajomym smakowal ten pierwszy.

Pierwszy od lewej to chleb zytni z ziarnami slonecznika i siemieniem lnianym,drugi jasniejszy bez dodatk?w,ostatni z pestkami dyni. Mojemu sasiadowi i jego znajomym smakowal ten pierwszy.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=100849" onclick="window.open(this.href);return false;
Fajne te chlebki i na pewno smaczne.Ja wczoraj upiekłam jak to nazywam składak z białej mąki,mąki żytniej orkiszowej z dodatkiem jagód goi.Dla mnie pycha.
Ten składak piekłaś na drożdżach? Też mam ochote na taki chleb ale nie mam zakwasu.dkm60 pisze:Fajne te chlebki i na pewno smaczne.Ja wczoraj upiekłam jak to nazywam składak z białej mąki,mąki żytniej orkiszowej z dodatkiem jagód goi.Dla mnie pycha.
Pozdrawiam.
and777
Zgadza sie,na drożdzach.Raz zrobiłam zakwas,no i pomyliłam mąki.Zamiast na mące żytniej z pełnego przemiału,albo pszennej, dodałam make żurkową
No i wyszło jak wyszło,dlaczego do stu katów takie kwaśne
Czyli patrz co robisz bo wyjdzie nie to.

Chleb z zakwasu piekli dawniej w piekarniach i ponieważ był to proces ciągły, 7 dni w tygodniu, chleb nie był zbyt kwaśny. W warunkach domowych, kiedy piekę zwykle raz w tygodniu, odkładam do lodówki część chlebowego ciasta, taki zaczątek, i z niego chleb nigdy nie jest kwaśny.
Kochana wiem i mój byłby dobry gdyby nie fatalna pomyłka w mące.Dobre to było ale na żurek a nie na chleb 

To trzeba było ugotować żurek, część zakwasu zaszczepić żytnią mąką i wyprowadzić prawidłowy zakwas i nie poddawać się tak łatwo 

No tak,a ja spanikowałam 

Upiekłam domowe krakersy pełnoziarniste, w stylu Wasa, pychota. Co prawda nie na zakwasie ale prawie chleb
.