Choroby storczyków

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Choroby u storczyków - pomóżcie proszę.

Post »

na takie pytania znajdziesz odpowiedź w wątku - ziemiórki skorzystaj z wyszukiwarki :)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
justynas1121
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 kwie 2013, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam prośbę- szukam pomocy i rady. Mój problem ze storczykami polega generalnie na zbytniej troskliwości. I tak też było tym razem. Kupiłam na przecenie pięknego falka kaskadę. Był mocno przelany, więc zmieniłam podłoże. Później podlewałam za często i stwierdziłam, ze zajrzę do środka. Okazało się, że jest trochę przegniłych korzeni- obcięłam. Podlewałam jak wcześniej co 7 dni i wystawiłam na okno, gdzie od południa do wieczora świeci słońce.Pojawiła się biała plama na liściu i ogólnie reszta liści stała się taka jakby lekko żółtawa...Zajrzałąm do środka, a tam korzenie po części żółte, reszta jakby taka przybrudzona.... Postanowiłam go wysuszyć- zdjęcia zrobione po jakiejś godzinie na wolnym powietrzu.Będę wdzięczna za pomoc.... Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p
Od: 17 lut 2012, o 21:43

Post »

To na liściu to poparzenie słoneczne. Korzenie wyglądają na lekko zaparzone. Jeżeli podlewasz go wodą na tym parapecie i stoi na słońcu w czasie moczenia, to tak się dzieje z korzeniami. Poza tym korzenie, do których nie dociera światło słoneczne, bo są w głebi doniczki, też mogą mieć lekko żółty kolor. Druga kwestia to doniczka i osłonka, w jakich go trzymasz. Powinny być przezroczyste.
Posadź go w nowe podłoże, przestaw na okno, gdzie będzie dużo mniej słońca i przez 2 tyg nie podlewaj. Potem zacznij podlewanie, ale sprawdzaj wilgotność podłoża. Korzenie muszą być srebrne, a podłoże suche przed kolejnym podlaniem. Podlewanie co tydzień to czysta teoria. Podlewa się wtedy, kiedy jest potrzeba. Zimą nawet co dwa, trzy tygodnie wystarczy, a latem niekiedy trzeba podlać i dwa razy w tyg.
justynas1121
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję dzika za odpowiedź... a te dwa tygodnie to nie za dużo? ten storczyk, kiedy go kupiłam w samym środku miał prawdopodobnie spagnum, które teraz wyjęłam, gdzieś przeczytałam, ze warto byłoby rozłożyć je na wierzchu podłoża i zraszać wodą właśnie po posadzeniu....
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Można sphagnum rozłożyć na wierzchu jako kołderkę, ale powiem szczerze, że ja tak zrobiłam i bardzo szybko ono przesycha.. albo należałoby zrobić grubszą warstwę mchu albo zraszać każdego dnia, a ja niestety nie mam takiej możliwości :) Dobrze się tez spisuje jako komponent podłoża, oczywiście nie samodzielnie, ale z grubą korą itp :)

Pozdrawiam Ania!
justynas1121
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ja tak się składa, że mogę je zraszać ale zastanawiam się czy to wpłynie na okres, kiedy storczyka nie powinnam podlewać- po ostatnim osuszeniu i przesadzeniu.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Odczekaj tydzień lub dwa po przesadzeniu i gdy będziesz już mogła podlać storczyka to dołożysz mu troszkę spod góry :) zraszać będziesz od góry delikatnie mgiełką, tak aby mech był wilgotny a nie mokry, taka mgiełka spisuje się, gdy korzenie powietrzne schną z braku wilgoci w powietrzu albo gdy podłoże Ci za szybko przesycha, aczkolwiek tak jak mówię, ja liczyłam na to, że przez taką kołderkę będe rzadziej moczyć storczyka, ale mech wysycha mi już następnego dnia :) Być może za mało go dałam.

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Na zakupionym niedawno storczyku jest plama którą uznałam za poparzenie słoneczne. Teraz nie mam pewności. Plama co prawda nie ulega zmianie, ale zastanawiają mnie widoczne w okolicy plamy pęcherzyki...

Co o tym saądzicie?

http://img153.imageshack.us/img153/310/imagebqt.jpg

Pozdrawiam
K.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla mnie tez wygląda to jak poparzenie..

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Borg
200p
200p
Od: 29 kwie 2013, o 11:45

Post »

Witam.
Poniżej zdjęcia Stribica, czy raczej tego co z niego zostało.
Roślinka przyjechała w grudniu z pędem kwitnącym i młodym.
Po około miesiącu kwiaty przekwitły, natomiast młody pęd usechł chwilę później przed pełnym wykształceniem.
2 pseudobulwy zrobiły się brunatne i pomarszczone, wyglądają jakby były wyschniete, liście zrobiły się brązowe i opadły.
Ostatnia pseudobulwa też się marszy i robi coraz ciemniejsza, a liście brązowieją jak na zdjęciu, matomiast widac obok niej nowy przyrost (ostatnie zdjęcie).
Czy to jakaś choroba, czy może bulwy umierają ze starości?
Podlewany był raz na tydzien/półtora poprzez zanurzanie doniczki w wodzie z małą dawką nawozu do storczyków (raz w miesiącu bez dodatku aby przepłukać korzenie).
Razem ze Stribiciem nabyłem także Islera. Podlewany był dokładnie tak samo i oba pędy ładnie kwitły, a bulwy nadal są zielone, choć także pomarszczone, ale nie aż tak jak tutaj. W sumie nie wiem czy to dobrze, czy raczej powinny być gładkie i jeśli tak to co robię z nim źle?

Czy ten Stribic jest jeszcze do odratowania?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Dzięki Aniu,

Nawet jeżeli to nie jest poparzenie to mi lepiej, że ktoś myśli jak ja :;230
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To nie są sprzeczne informacje, bo zarówno przesuszenie jak i przelanie daje taki sam efekt, a wiec utratę systemu korzeniowego, a skutek jest taki, ze storczyk nie ma czym pobierać wody i liście się marszczą :) To już tylko Ty możesz sobie odpowiedzieć na pytanie czy przelałaś go czy zasuszyłaś, ale tak czy siak, pasowałoby zajrzeć w podłoże i obciąć wszystko co suche/zgniłe am storczyka wsadzić w świeże podłoże do mniejszej doniczki.

na fioletowym storczyku masz już bardzo rozrośnięte keiki, które pasowałoby odseparować od rośliny macierzystej aby jej dłużej nie forsować. Osłonka jest zbyt ciasna i powietrze nie dociera do doniczki i korzeni o ile jakieś tam jeszcze są..

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zajrzeć w podłoże radziłabym dopiero gdy rośliny przekwitną bo istnieje ryzyko, ze po przesadzeniu zrzucą kwiaty, chyba, że nie jest Ci szkoda. W sytuacji awaryjnej także priorytetem powinno być zdrowie rośliny niż kwiaty, więc jeśli dzieje się coś co Cię nie pokoi i nie wiesz czy roślina wytrzyma do momentu zrzucenia kwiatów to zrób to teraz :)

Pozdrawiam Ania!
Edi1311
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 kwie 2013, o 21:41

Post »

Witam, niedawno kupiłam storczyka miniaturkę, która kwitnie na biało, nie jestem pewna, czy powinien mnie niepokoić stan liści, są bladozielone od kupna (ok. m-ca), lekko pomarszczone. Korzenie przeglądałam, zostało kilka w dobrym stanie, ale nie był podlewany dość długo i może dlatego się lekko zmarszczyły, ale czy taka barwa jest normalna?
Awatar użytkownika
Borg
200p
200p
Od: 29 kwie 2013, o 11:45

Post »

Ktoś coś powie na temat powyższego Stribica?
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”