Jolu, Ty masz problemy ze storczykami?

Nie wierzę, przecież jak tylko je dotkniesz, to pędy od razu
im wyrastają, hehe

A takie siewki, to u Ciebie normalnie ciągle pewnie szaleją z korzonkami i listkami

A co do
Phal. parishii, to zaraz pokażę
Cd. foto relacji
4. Phalaenopsis parishii zadomowił się u mnie na dobre

Nie wiem, jak to się stało, ale wypuszcza u mnie już drugiego listka, a oprócz tych dwóch korzonków, które wyrosły u mnie na początku, postanowił jeszcze kolejne dwa wypuścić

Co prawda trochę z nim zachodu, ale wynagradza to widok takiego maluszka, który dobrze rośnie

Ale troszkę martwią mnie jego lekko żółte końcówki listków (ale tylko tych starszych)

Może ma za dużo słońca, albo za mało nawozu...
5. Masdevallia lada chwila zakwitnie

Trzyma mnie w napięciu, oj, trzyma... Już od kilku dni pączek taki nabrzmiały jest
6. Na początku lipca kupiłam 3 przekwitnięte
vandy na przecenie, we wrocławskim LM ;:225 A do tego dokupiłam im wazony w sklepie "Wszystko po 5zł" za 5zł - dosłownie

Jak się mają? Świetnie! Wszystkie wypuszczaja po jednym listku, a dodatkowo każda rozgałęzia korzenie na potęgę

A jak się zdziwiłam dzisiaj rano...

Patrzę na vandy, obserwuję, ot - codzienny przegląd. Korzenie idą, listki też, więc jest ok. A tu nagle u jednej coś wychodzi! Co to moze być? No bo chyba nie pęd...? A tam coś jeszcze! To juz musi być keiki, bo na dole i takie cienkie, i widać listki. W takim razie to pierwsze to pęd, a drugie to keiki

W końcowym efekcie okazało sie, że
vanda wypuszcza prawdopodobnie 2 keiki i jeden pęd. A ja jestem szczęśliwa jak nie wiem

Jedyny minus to taki, że keiki są jeszcze za małe, żeby zrobić zdjęcia, a poza tym są wciśnięte między korzeniami...

A tak chyba wygląda pęd, bo pewna nie jestem

: