Storczyki Anusski

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, sprawdzę jeszcze raz w LM. Ja szukałam W LM na Bielanach i w Kaliszu. Bez skutku.

W takim razie czekam na fotki :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Aniu skoro masz maluszki Phal. hieroglyphica to czy możesz pokazać w jednym i w drugim podłożu jak rosną :?: Jak długo je masz ? O pokazanie pozostałych maluchów nie mam śmiałości prosić. ;:31
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Baryczko, możesz jeszcze raz sprawdzić - może nie było akurat wtedy dostawy, jak szukałaś... :roll: Albo czasami chowają w sklepie to sphagnum, że go w ogóle prawie nie widać :lol:

Aniu, pokażę, ale niestety nie teraz, tylko później - aktualnie nie mam dostępu do fotek :wink: Jeśli chodzi o maluszki, to mam tylko Phal. hieroglyphica, a oprócz tego Phal. javanica, ale to chyba już trochę większe "stworzonko" :lol: Ale pokażę i te, i te :)
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Baryczka pisze:Aniu, sprawdzę jeszcze raz w LM. Ja szukałam W LM na Bielanach i w Kaliszu. Bez skutku.

W takim razie czekam na fotki :)
Kamilko, one w każdym LM w tym samym miejscu, pod spodem regału ze storczykami aż wepchnięte za podłoża. Ja u nas na czworakach, bo na czworakach ale się dokopałam
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, porozkładaj na podłożu - plasterki ziemniaka lub ogórka, najlepiej wieczorem. Te żarłoczne ślimaki do tego wyłażą, gdy jest ciemno. Mnie takie 3 wygryzły dziurę przez wszystkie liście młodego przyrostu Cymbidium. Miałam kupić środek na ślimaki polecony przez Volkowitza, ale udało mi się wyniszczyć tę francę. Specjalnie wstawałam o 3 w nocy i z latarką latałam na balkon. Sadystka jestem, ale za te dziury w Cymbidium rozgniatałam je z zimną kwrwią własnymi palcami.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Beatrice, na czworakach, mówisz? :lol: W każdym razie Baryczka może teraz znajdzie sphagnum :wink:

Wando, ślimaczka znalazłam tylko raz (jakiś miesiąc temu) i żadnej szkody nie zrobił, więc nie będę zaczynać z nimi walki :wink: Ale zaskoczyłaś mnie tym, że wstawałaś o 3 nad ranem, żeby tylko dorwać te ślimaki... ;:111
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28

Post »

Aniu, lepiej zacznij tę walkę ze ślimakiem póki nie pojawi się cała armia... :shock:
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Ślimaczek faktycznie mógł sobie troszkę powyżerać, spróbuj pułapek -przynęt owocowo-jarzynowych, jak radzą dziewczynymoże być ich wiecej. Masdevalia'ę trzymasz tak bezpośrednio na słońcu na parapecie okiennym?

Maleństwo urocze (Sedirea japonica) moje gratulacje :) Ma jakieś korzonki? Podobno nie powinno się jej głęboko sadzić :)
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Aniu, nie pojawi się, nie pojawi :wink: Tylko raz go widziałam - po deszczu, a roślinka się trzyma, więc chyba więcej ich nie ma :roll:
Ale spróbować, może spróbuję położyć kawałek ziemniaka na wierzchu, tak dla ostrożności :)

MarioTereso, może spróbuję położyć kawałek ziemniaka na podłoże, ale wątpię, by coś jeszcze tam się znalazło :roll:
Masdevallia stoi w cieniu na parapecie zewnętrznym od strony płn.-wsch. - nie ma tam w ogóle bezpośredniego słońca.
Ale z tego, co wiem, ona lubi takie warunki "cieniste" i wilgotne :lol:
Sedirea japonica (dzięki za miłe słowa :wink: ) ma dwa półtoracentymetrowe korzonki i jeden półcentyemtrowy,
ale właściwie to już jest tylko taka końcówka i wisi na "włosku" :roll: A posadzić inaczej nie było właściwie jak, bo korzonki miałaby na wierzchu :wink:
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34

Post »

Anusska jak tam twoja Sedirea japonica :?:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Dobrze :o Od ostatniej sesji nawet listek jej urósł! :lol:
Dzięki Ci wielkie, Jolu, za pomoc w jej odratowywaniu ;:168
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

Aniu ale sie ciesze ze jej sie polepszylo. Wiesz ja to czasami przezywam gorzej niz kobieta w ciazy :lol: :oops:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

Aniu jak sie miewa Phalaenopsis parishii?
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Jolu, Ty masz problemy ze storczykami? :shock: Nie wierzę, przecież jak tylko je dotkniesz, to pędy od razu
im wyrastają, hehe :lol: A takie siewki, to u Ciebie normalnie ciągle pewnie szaleją z korzonkami i listkami :lol:
A co do Phal. parishii, to zaraz pokażę :wink:

Cd. foto relacji :)

4. Phalaenopsis parishii zadomowił się u mnie na dobre :lol: Nie wiem, jak to się stało, ale wypuszcza u mnie już drugiego listka, a oprócz tych dwóch korzonków, które wyrosły u mnie na początku, postanowił jeszcze kolejne dwa wypuścić :shock: Co prawda trochę z nim zachodu, ale wynagradza to widok takiego maluszka, który dobrze rośnie :wink: Ale troszkę martwią mnie jego lekko żółte końcówki listków (ale tylko tych starszych) :( Może ma za dużo słońca, albo za mało nawozu... :?:

Obrazek Obrazek Obrazek

5. Masdevallia lada chwila zakwitnie :) Trzyma mnie w napięciu, oj, trzyma... Już od kilku dni pączek taki nabrzmiały jest :lol:

Obrazek

6. Na początku lipca kupiłam 3 przekwitnięte vandy na przecenie, we wrocławskim LM ;:225 A do tego dokupiłam im wazony w sklepie "Wszystko po 5zł" za 5zł - dosłownie :lol:
Jak się mają? Świetnie! Wszystkie wypuszczaja po jednym listku, a dodatkowo każda rozgałęzia korzenie na potęgę :D
A jak się zdziwiłam dzisiaj rano... :shock: Patrzę na vandy, obserwuję, ot - codzienny przegląd. Korzenie idą, listki też, więc jest ok. A tu nagle u jednej coś wychodzi! Co to moze być? No bo chyba nie pęd...? A tam coś jeszcze! To juz musi być keiki, bo na dole i takie cienkie, i widać listki. W takim razie to pierwsze to pęd, a drugie to keiki :heja W końcowym efekcie okazało sie, że vanda wypuszcza prawdopodobnie 2 keiki i jeden pęd. A ja jestem szczęśliwa jak nie wiem ;:31 Jedyny minus to taki, że keiki są jeszcze za małe, żeby zrobić zdjęcia, a poza tym są wciśnięte między korzeniami... :roll: A tak chyba wygląda pęd, bo pewna nie jestem :lol: :

Obrazek
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

Aniu problemöw jako takich ze storczykami nie mam ale jak pedzik wychodzi albo korzonek to przezywam jak kobieta w ciazy :wink: :wink: .

Twöj Phalaenopsis parishii ladnie rosnie i zdrowiutko :lol: Gdzies czytalam ze jak Phalaenopsis lobbii albo parishii za makro albo za sucho ma czyli duze wahania w gospodarce wodnej sa to wlasnie takie cos moze sie stac nawet moga listko opasc calkowicie co nie oznacza smierc rosliny. Widzialam juz wlasnie taka rosline przywiazana do podkladki z samymi korzonkami i pieknymi kwiatami.

Czy z lewej strony to pedzik ? :lol:

Masdevallia sliczny pedzik ma :lol: i Vandzia zapowiada sie obiecujaco :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”