Oto moje Storczyki

ODPOWIEDZ
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolciu, powiem tak wiele osób na forum sceptycznie podchodziło do hodowli w wazonie, ale ja mimo wszystko postanowiłem go trzymać w wazonie. Plusem jest to że ładnie wygląda i ma taki mikroklimat stworzony, natomiast minusy to podlewanie :( trzeba za każdym podlewaniem wyciagać go z wazonu. Od wczoraj go juz nie trzymam w wazonie, ponieważ czekam aż wypuści nowy ped i ponownie zakwitnie i wtedy wróci do wazonu. Cieszę się że podobają Ci się moje storczyki :) mam nadzieję że pomogłem choć w małym stopniu :)
jolcia.
50p
50p
Od: 4 paź 2008, o 14:20

Post »

Dawidzie mi rowniez odradzali trzymania w wazonie ale ja pomimo tego zostawilam w nim ,poniewaz przeuroczo w nim wyglada .Juz od dawna na takiego chorowalam a nie latwo na takiego trafic.
Pozdrawiam
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Ja poza podlewaniem to na wazon nie narzekałem ;) a teraz póki nie kwitnie to wyjąłem go do doniczki ceramicznej i z niecierpliwością czekam aż zakwitnie :)
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Nie boisz się mocowania pędów? Mnie przeraża sama myśl.
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p
Od: 23 paź 2008, o 18:29

Post »

Właśnie, mocowanie pędów. Pęd w Phalaenopsisie mam na razie bardzo krótki, ale już zastanawia mnie jak go mocować. Jakie macie doświadczenia z mocowaniem młodych pędów - kiedy i czym to robicie?
życie pełne jest pasji...:) i urody:)
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Orchideomaniak pisze:Na razie go nie mocuje do patyczka, bo nie chcę złamać :) ale się będę musiał nagimnastykować i uważać :) A co do maluszków masz racje :) czekam z niecierpliwością, aż zaczną wypuszczać pędy :lol:
Wando nie chciałem aż tak drastycznie mówić o strachu jaki mnie ogarnia przed mocowaniem pędu ;) więc to delikatnie ubrałem w słowa ;)
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Blondysia pisze:Właśnie, mocowanie pędów. Pęd w Phalaenopsisie mam na razie bardzo krótki, ale już zastanawia mnie jak go mocować. Jakie macie doświadczenia z mocowaniem młodych pędów - kiedy i czym to robicie?
To będzie dopiero 2 ped jaki bedę mocował ;) pierwszy mocowałem 2o minut z obawy przed złamaniem i na dodatek tego pęd był bardzo cienki, ale dałem rade sam nie wiem jak ;)
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Ja drżę na sama myśl, bo pierwszy złamałam :( tak mi się łapy trzęsły. Później kwitnienia miałam albo z przedłużenia, albo z pędów bocznych. Z mocowaniem pędu Dendrobium nie miałam problemów. Teraz 6 Phalaenopsisom idą pędy i radość mąci mi strach.
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Ja nie mam problemów z podpinaniem pędów. Ani tych rosnących do góry, ani kształtowaniem odnóg, które rosną poziomo a ja chcę żeby rosły do góry. Na początku nie używam spinek, tylko druciki które są dołączane do niektórych storczyków. Druciki dają większą swobodę w podpięciu. I co dwa trzy dni coraz bardziej ściskam drucik co podnosi pęd do góry. (Skojarzyło mi się z aparatem ortodontycznym na zęby - nie podkręca się aparatu jednorazowo tylko raz na jakiś czas) :)
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Na dwóch Phalaenopsisach, które kupiłem pędy mocowane były właśnie drucikami :) ale ja chyba spinkami zamocuje :)
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Młode i delikatne pędy lepiej jest mocować drucikiem, bo spinka może je uszkodzić. Potem gdy pęd stwardnieje drucik można zastapić spinką. Ja tak robię :o W sklepach ogrodniczych można kupić drucik taki jak ten, którym zamocowane są niektóre pędy storczyków sklepowych. Często też podobny drucik dołączany jest do torebek śniadaniowych, czy na mrożonki.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dawidzie, ja też bałam się mocowania, ale na szczęście udało się. Szczególnie obawiałam się podpięcia pędu, który rósł pomiędzy liśćmi, równolegle z nimi, jak to zrobiłam opisałam w moim wątku na stronie 17. Może Ci to pomoże
Awatar użytkownika
Agnieszka_73
200p
200p
Od: 16 paź 2008, o 21:17

Post »

Orchideomaniak pisze:
Agnieszka_73 pisze:Ależ Ty tego masz.. Kwiaty jasminee super :)
Zeżarłam DLA jasminee :D:D:D:D
To ja typ niepokorny :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Wanda pisze:Nie boisz się mocowania pędów? Mnie przeraża sama myśl.
a ja się nie boję mocowania pędów. wczoraj mocowałam obydwa pędy jednego z moich Phal. bo rosną strasznie szybko. i pęd drugiego takiego Phal. też już przypięłam spineczką do patyczka. ale i tak większość pędów jest jeszcze za mała by je przywiązywać...
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

dziękuję wszystkim za rady co do mocowania pędu :) ja z moim poczekam aż podrośnie :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”