Oto moje Storczyki
-
Orchideomaniak
- 500p

- Od: 19 sie 2008, o 21:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jolciu, powiem tak wiele osób na forum sceptycznie podchodziło do hodowli w wazonie, ale ja mimo wszystko postanowiłem go trzymać w wazonie. Plusem jest to że ładnie wygląda i ma taki mikroklimat stworzony, natomiast minusy to podlewanie
trzeba za każdym podlewaniem wyciagać go z wazonu. Od wczoraj go juz nie trzymam w wazonie, ponieważ czekam aż wypuści nowy ped i ponownie zakwitnie i wtedy wróci do wazonu. Cieszę się że podobają Ci się moje storczyki
mam nadzieję że pomogłem choć w małym stopniu 
-
Orchideomaniak
- 500p

-
Orchideomaniak
- 500p

Wando nie chciałem aż tak drastycznie mówić o strachu jaki mnie ogarnia przed mocowaniem pędu ;) więc to delikatnie ubrałem w słowa ;)Orchideomaniak pisze:Na razie go nie mocuje do patyczka, bo nie chcę złamaćale się będę musiał nagimnastykować i uważać
A co do maluszków masz racje
czekam z niecierpliwością, aż zaczną wypuszczać pędy
-
Orchideomaniak
- 500p

To będzie dopiero 2 ped jaki bedę mocował ;) pierwszy mocowałem 2o minut z obawy przed złamaniem i na dodatek tego pęd był bardzo cienki, ale dałem rade sam nie wiem jak ;)Blondysia pisze:Właśnie, mocowanie pędów. Pęd w Phalaenopsisie mam na razie bardzo krótki, ale już zastanawia mnie jak go mocować. Jakie macie doświadczenia z mocowaniem młodych pędów - kiedy i czym to robicie?
Ja nie mam problemów z podpinaniem pędów. Ani tych rosnących do góry, ani kształtowaniem odnóg, które rosną poziomo a ja chcę żeby rosły do góry. Na początku nie używam spinek, tylko druciki które są dołączane do niektórych storczyków. Druciki dają większą swobodę w podpięciu. I co dwa trzy dni coraz bardziej ściskam drucik co podnosi pęd do góry. (Skojarzyło mi się z aparatem ortodontycznym na zęby - nie podkręca się aparatu jednorazowo tylko raz na jakiś czas) 
-
Orchideomaniak
- 500p

- Mamba
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 cze 2008, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Młode i delikatne pędy lepiej jest mocować drucikiem, bo spinka może je uszkodzić. Potem gdy pęd stwardnieje drucik można zastapić spinką. Ja tak robię :o W sklepach ogrodniczych można kupić drucik taki jak ten, którym zamocowane są niektóre pędy storczyków sklepowych. Często też podobny drucik dołączany jest do torebek śniadaniowych, czy na mrożonki.
- Agnieszka_73
- 200p

- Od: 16 paź 2008, o 21:17
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
a ja się nie boję mocowania pędów. wczoraj mocowałam obydwa pędy jednego z moich Phal. bo rosną strasznie szybko. i pęd drugiego takiego Phal. też już przypięłam spineczką do patyczka. ale i tak większość pędów jest jeszcze za mała by je przywiązywać...Wanda pisze:Nie boisz się mocowania pędów? Mnie przeraża sama myśl.
-
Orchideomaniak
- 500p