Pomidory - choroby i szkodniki - cz.1
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 cze 2009, o 19:40
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 cze 2009, o 19:40
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Magdo uważnie obserwuj to ,, brązowiejące coś '' na łodygach , bo to chyba jednak zaraza , na razie przytłumiona .Okrągłe plamki jeśli są tylko na liściach to septoriza , którą zwalczysz tym samym co zarazę , jeśli plamki są również na owocach wtedy jest to choroba bakteryjna i trzeba użyć Miedzianu .
Pisałyśmy prawie równocześnie , na tych zdjęciach widać lepiej , to septorioza , zginie przy okazji zwalczania zarazy .
Pozdrowienia , kozula .
Pisałyśmy prawie równocześnie , na tych zdjęciach widać lepiej , to septorioza , zginie przy okazji zwalczania zarazy .
Pozdrowienia , kozula .
Dziękuję Aniu, ten rok jest chyba fatalny. Będę to obserwować, na razie tylko na jednej odmianie to mam, miałam nadzieję że to być może skutek braku potasu który wcześniej na tych krzakach wystąpił. Ciekawe jak to będzie w tym roku. Pomidory dostały już dwa zapobiegawcze opryski, plus mleko i pokrzywa a choróbska z dnia na dzień przybywa.
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Arabello , a co to takiego ten mączniak ziemniaczany ? . Pierwsze słyszę . Charakterystycznym objawem każdego mączniaka jest nalot grzybni , u rzekomych mącznaków występuje po spodniej stronie liści i jest szarawy , u mączniaków prawdziwych nalot grzybni jest na górnej stronie liści i na łodygach i jest biały.ARABELLA pisze:Kozulo bardzo dziękuję za zainteresowanieDziś pytałam w sklepie nasiennym ,co dolega moim pomidorkom i dowiedziałam sie,że to mączniak ziemnieczany.Sprzedawca kazał opryskać miedzianem,a po 10 dniach gwarantem i potem znowu miedzian i znowu gwarant.Tak też zrobię.Potem mogę tylko czekać na rezultaty
Mączniaki rzekome zwalcza sie środkami typu Amistar, Acrobat , Curzate , Ridomil , mączniaki prawdziwe np. Bisept , Domark , Nimrod , Siarkol .
Pozdrawiam , kozula .
Miałem taką przygodę po pożyczeniu opryskiwacza i objawy były podobne.Na pocieszenie pomidory przeżyły iAndrzej2238 pisze:kozula i chyba trafiłaś w sedno sprawy,gdyż opryskiwacz został pożyczony właśnie do opryskania jakiś chwastów i pamiętam,że go nawet nie wypłukałem.
nie odczułem drastycznego spadku plonów.Tego życzę.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49