Pomidory - choroby i szkodniki - cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lukaszx95
100p
100p
Od: 19 cze 2009, o 16:54

Post »

Kiedy pryskałeś ostatnio Amistarem bo na nim pisze ,że mogą wystąpić poparzenia.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Były opryskiwane chwasty tym samym opryskiwaczem ? Tak wygląda roślina potraktowana środkiem chwastobójczym , środki grzybobójcze nawet w przypadku przedawkowania wywołują poparzenia , przynajmniej jak do tej pory nie spotkałam się takim objawem .

kozula
Andrzej2238
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 cze 2009, o 19:40

Post »

Amistarem pryskałem 8 dni wcześniej.Prawdę mówiąc to coraz bardziej jestem skłonny upatrywać właśnie w tym przyczynę takiego stanu pomidorów.
Andrzej2238
mila1003
200p
200p
Od: 9 mar 2009, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeszcze dwa zdjęcia bo nie chciało mi załadować. Może te dzisiejsze pozwolą ustalić co to za choroba bo tak z czystej ciekawości chciałabym wiedzieć z czym walczę. Bo zarazy to się boję jak ognia. Co roku mi pomidory wykończy.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
lukaszx95
100p
100p
Od: 19 cze 2009, o 16:54

Post »

A ja właśnie dzisiaj kupiłem amistar i miałem zamiar popryskać pomidory i ogórki jak tylko nie będzie padać.
Andrzej2238
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 cze 2009, o 19:40

Post »

kozula i chyba trafiłaś w sedno sprawy,gdyż opryskiwacz został pożyczony właśnie do opryskania jakiś chwastów i pamiętam,że go nawet nie wypłukałem.
Andrzej2238
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Magdo uważnie obserwuj to ,, brązowiejące coś '' na łodygach , bo to chyba jednak zaraza , na razie przytłumiona .Okrągłe plamki jeśli są tylko na liściach to septoriza , którą zwalczysz tym samym co zarazę , jeśli plamki są również na owocach wtedy jest to choroba bakteryjna i trzeba użyć Miedzianu .
Pisałyśmy prawie równocześnie , na tych zdjęciach widać lepiej , to septorioza , zginie przy okazji zwalczania zarazy .

Pozdrowienia , kozula .
mila1003
200p
200p
Od: 9 mar 2009, o 10:41

Post »

Dziękuję Aniu, ten rok jest chyba fatalny. Będę to obserwować, na razie tylko na jednej odmianie to mam, miałam nadzieję że to być może skutek braku potasu który wcześniej na tych krzakach wystąpił. Ciekawe jak to będzie w tym roku. Pomidory dostały już dwa zapobiegawcze opryski, plus mleko i pokrzywa a choróbska z dnia na dzień przybywa.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

iksiks pisze:
iksiks pisze:Dziękuję Kozulo! Mam jednak jeszcze jeden problem, pojawiło się to na bawolim sercu i przedstawiają to zdjęcia poniżej. Może to zbyt mocny oprysk z gnojówki?? Pozdrawiam.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dziś pojawiło się jeszcze więcej porażonych liści, szkoda usuwać całego krzaka bo ma kilka dorodnych owoców. Może to znów niedobór jakiegoś składnika?? Pozdrawiam
Raczej nie ma potrzeby usuwać krzaka , możesz pokazać liść od spodniej strony ?

Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Przykro mi bardzo ! :cry:

kozula .
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

ARABELLA pisze:Kozulo bardzo dziękuję za zainteresowanie :) Dziś pytałam w sklepie nasiennym ,co dolega moim pomidorkom i dowiedziałam sie,że to mączniak ziemnieczany.Sprzedawca kazał opryskać miedzianem,a po 10 dniach gwarantem i potem znowu miedzian i znowu gwarant.Tak też zrobię.Potem mogę tylko czekać na rezultaty :)
Arabello , a co to takiego ten mączniak ziemniaczany ? . Pierwsze słyszę . Charakterystycznym objawem każdego mączniaka jest nalot grzybni , u rzekomych mącznaków występuje po spodniej stronie liści i jest szarawy , u mączniaków prawdziwych nalot grzybni jest na górnej stronie liści i na łodygach i jest biały.
Mączniaki rzekome zwalcza sie środkami typu Amistar, Acrobat , Curzate , Ridomil , mączniaki prawdziwe np. Bisept , Domark , Nimrod , Siarkol .

Pozdrawiam , kozula .
robert45
200p
200p
Od: 6 mar 2006, o 12:56

Post »

Andrzej2238 pisze:kozula i chyba trafiłaś w sedno sprawy,gdyż opryskiwacz został pożyczony właśnie do opryskania jakiś chwastów i pamiętam,że go nawet nie wypłukałem.
Miałem taką przygodę po pożyczeniu opryskiwacza i objawy były podobne.Na pocieszenie pomidory przeżyły i
nie odczułem drastycznego spadku plonów.Tego życzę.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Teraz już wiesz, że oprócz żony i samochodu, również opryskiwacza nie należy pożyczać!
A swoją drogą, jak można nie umyć opryskiwacza przed oddaniem ????
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Miedzian i Gwarant zadziałają , ale jak zaraza atakuje mocno , na początek są za słabe , do użytku później owszem .

pozdrowienia , kozula .
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Te plamki mam tylko na 3 krzczkach na dolnych liściach.Mam nadzieję,że będzie ok
Dobranoc
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”