Madzik - moje storczyki
- madzik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 gru 2007, o 09:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wczoraj stałam się posiadaczką Ascocendy Princess Mikasa (czy szczęśliwą - dla niej - to się okaże...). Wprawdzie na fiszce stoi: Vanda Blue Magic, ale oglądając stronę producenta wyszło, że to jednak Ascocenda (nazwa z ceną dolepiona przez obi). Oglądałam je (były dwie) z tydzień czy dwa wcześniej jeszcze kwitnące - jedna różowa, druga niebieska. I mało nie padłam, bo obydwie miały nalepki- Vanda BLUE
Magic
Wczoraj całkiem przypadkiem
znaleźliśmy się w obi i one dalej wisiały, z tym, że już przekwitnięte, mocno przesuszone i dla zupełnych "lajkoników" wyglądające jak siedem nieszczęść.
Po długim czekaniu i wielu telefonach do szefostwa przecenili mi ją ze 139 na 39zł (bo przekwitnięte, z uschniętymi korzeniami i w ogóle w strasznym stanie . I pani stwierdziła, że to storczyk napowietrzny i wielka nowość
). Stwierdziłam, że za taką cenę nie brać to grzech
Wybrałam tę mniej przesuszoną, ze słabiej pomarszczonymi liśćmi - niestety nie wiem jaki kolor mi się trafił.... Wczoraj parę godzin "posiedziała" w wodzie, dzisiaj dwie godzinki i jej stan wyraźnie się poprawił, choć liście nie odzyskały jeszcze całkowicie turgoru. Korzeni ma sporo, w całkiem niezłym stanie (w zasadzie wycięłam tylko jeden + parę końcówek) więc rokowanie pomyślne, mam nadzieję
Na razie wisi sobie na balkonie, pod parasolem, nad wiadrem z wodą - po prostu wczasy
Docelowo zamierzam ją trzymać w jakimś szklanym naczyniu, które muszę kupić, bo wszystko co mam za niskie na te korzenie...
A oto i ona:

No i nie mogłam się opanować, jak zobaczyłam moje ulubione Paphipopedila o marmurkowych listkach - mam już 6 i to każde inne
Wczorajsze:

I wcześniejsze:

Są tak piękne, że kwiatek mi do szczęścia wcale niepotrzebny

Wczoraj całkiem przypadkiem

Po długim czekaniu i wielu telefonach do szefostwa przecenili mi ją ze 139 na 39zł (bo przekwitnięte, z uschniętymi korzeniami i w ogóle w strasznym stanie . I pani stwierdziła, że to storczyk napowietrzny i wielka nowość

Na razie wisi sobie na balkonie, pod parasolem, nad wiadrem z wodą - po prostu wczasy

Docelowo zamierzam ją trzymać w jakimś szklanym naczyniu, które muszę kupić, bo wszystko co mam za niskie na te korzenie...

A oto i ona:

No i nie mogłam się opanować, jak zobaczyłam moje ulubione Paphipopedila o marmurkowych listkach - mam już 6 i to każde inne

Wczorajsze:

I wcześniejsze:

Są tak piękne, że kwiatek mi do szczęścia wcale niepotrzebny

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
mi sie podobają Paphiopedila z takimi liśćmi w kratkę, ale nie mam niestety. mam 1 Paphiopedilum, liśącie ma delikatnie wzorzyste, ale to nie jest kratka. i do tego nie kwitł ani razu u mnie. kiedyś widziałam z takimi liścmi. są ładne nawet jak nie kwitną. ale mam 2 Phal. z wzorzystymi liśćmi, ale nie mają kratki tylko piegi.
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Madzik, ale Ci się okazja trafiła z tą vandowatą
życzę powodzenia w hodowli, obyś już niebawem doczekala się kwiatów
a paphiopedila ach...
nic dodać nic ująć...ja niestety nie posiadam żadnego o marmurkowych liściach, jakoś nie mogę na nie trafić 

a paphiopedila ach...

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki