Clematisowo -różany świat Aneczki. Cz. 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Clematisowo -różany świat Aneczki. Cz. 7

Post »

Ann_85 pisze: U mnie nie działa, sprawdzałam całe lato ;:216
:;230 :;230
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Widok z pergolą świetny. :) Żałuję, że nie kupiłam w tym roku czosnków, ale jakoś skupiłam się tylko na tulipanach i potem już zabrakło miejsca. Najbardziej mi się podobają białe. Czy też masz wrażenie, że kwitną krócej niż fioletowe?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu kociak zniknął, :wink: Jubilee Celebration jakoś bardziej mi się podoba w tamtym poście. :) Podczytuję o dylematach różanych. Dwie róże do jednej donicy, :shock: nie odważyłabym się tak posadzić. Jesteś wyjątkowa, nie ma dla ciebie rzeczy niemożliwych. ;:180 Kusisz widokami wiosennymi, łan tulipanów jest niesamowity. ;:oj
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Aniu, piękną sesję zrobiłaś Lavender Ice :heja Aż żałuję, że jej nie kliknęłam. Miałam ją w planach, ale w końcu padło na inne. Pergole z powojnikami masz prawie w każdym miejscu, muszę podpatrzeć i trochę ich zmontować u siebie. Nie boisz się, że powojniki zaduszą róże lub odwrotnie? Takiego połączenia nie przewidywałam, ale może to dobry pomysł. Mogłabym tak posadzić przy Eden Rose. Twoje kamienne ścieźki są cudne. I te kamienie w zakątku z ławeczką ;:oj Aż pokazałam eMowi jak masz pięknie urządzony ogród ;:63
Muszę od Ciebie ściągnąć drewniane ścianki przy płocie. Chciałaby się troszkę odgrodzić od sąsiadów, oczywiście nie całkowicie, bo czasami ucinam sobie z nimi pogaduszki. Ale akurat w jednym kącie jeden sąsiad ma toaletę, a drugi składowisko różnych śmieci. Takie widoki mogę sobie zasłonić ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

;:oj ;:oj ;:oj Aneczko, przepięknie stworzyłaś swoją działkę. Ogród raczej. Jestem zachwycona tymi szerszymi ujęciami! Nie tylko cudowny zakątek z ławeczką i imbryczkiem. Inne miejsca też urokliwe bardzo. Tak ładnie wszystko skomponowałaś :) Lubię portrety roślinne, ale takie szersze perspektywy to moje ulubione ;:167 Jestem pod ogromnym wrażeniem. Aniu, ile metrów to jest? Chyba przeoczyłam tę informację na początku wątku.

Intryguje mnie jedna sprawa - na rabatkach z tulipanami czy narcyzami sadzisz jakieś inne rośliny? I na rabatce czosnkowo łubinowej? Chodzi mi o to jak zakrywasz usychające liście cebulowych i co potem jak już całkiem znikną? Jednoroczne dosadzasz czy akurat tam potem jakieś byliny się rozrastają? I jeszcze przy irysach?
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak mnie coś tknęło żeby tu zajrzeć i są ;:138 są szersze kadry ;:196
No warto było poczekać. Ładnie komponujesz, wychodzą ciekawie kolorystycznie dobrane, angielskie rabatki ;:333
Jaki czosnek rośnie przy Lavender Ice? Czy to św Krzysztof? Świetnie pasuje.
Ja posadziłam Atropurpureum do LI i ciekawa jestem czy nie będzie za dużego kontrastu, zwłaszcza że bylinowe wypełnienie jest białe....
Twoja Comte de Chambord niesamowita, muszę tą fotkę pokazać swojej różycy i zagrozić eksmisją jak się nie upodobni do swojej imienniczki :;230
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ale miałam miły spacer. ;:173
Nawet 2 razy sobie wrzuciłam te ostatnie fotki
Lavender wymiata. U mnie niestety też taki marny. Może to dobry pomysł, żeby wsadzić mu siostry.
Czyli wiosną znowu zakupy :D
Nie mogę się napatrzeć na Twoje tulipany. Ile ich tam wsadziłaś? Tysiąc?
Ja wsadziłam zdecydowanie za mało i nie będę miała takiego efektu.
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

lemonka pisze: Intryguje mnie jedna sprawa - na rabatkach z tulipanami czy narcyzami sadzisz jakieś inne rośliny? I na rabatce czosnkowo łubinowej? Chodzi mi o to jak zakrywasz usychające liście cebulowych i co potem jak już całkiem znikną? Jednoroczne dosadzasz czy akurat tam potem jakieś byliny się rozrastają? I jeszcze przy irysach?

O to to... Mnie to też intryguje. Jak zmieścić taką ilość cebul i zarazem potem utrzymać rabaty w miarę schludnie :? No bo na wierzchu, na cebulach raczej nic rosnąć nie może, a co z takimi całymi płatami po, bądź co bądź, jednak krótkim kwitnięciu cebulowych? No wiadomo, że rosliny można przeplatać, ale wtedy jest efekt plam a nie dywanu - no bardzo mnie ciekawi jak uzyskujesz taki efekt, Aniu, mimo posiadania wielu roslin. No i wiadomo, ze z pewnością żadne łyse plamy u Ciebie przez całe lato nie dają swą smętnością po oczach. Więc jak, no jak Ty to robisz? ;:65
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Aniu, u Ciebie wiosna!!! :heja Suuuper... nawet przed chwilką myślałam, że jeszcze 4 - 5 miesięcy i znowu będzie, ale może być nawet dzisiaj! ;:138
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Witajcie. :wit
Serniczek siedzi w piecyku a rosół pyrkoli się na ogniu. Mogę poświęcić chwilę na odpowiedzi dla moich fantastycznych gości. ;:168

Aniu i Izo. Rabaty z cebulowymi... hmmm... Rabaty te są wielozadaniowe. Najpierw kwitną krokusiki i szafirki, potem tulipany i narcyze. Zaraz za nimi zakwitają czosnki z orlikami, łubinami i irysami, by po niedługim czasie oddać pałeczkę różom, powojnikom i innym bylinom. W przerwie, między różanymi kwitnieniami kwitną: nadal powojniki, zaczynają liatrie, jeżówki i czosnki co później zakwitają. Oprócz tego niezłomnie kwitną kocimiętki, szałwie i lawendy. Jako ostatnie, swoje piękno ukazują na niej trawy.
Zilustruję to moją rabatą (na zdjęciach jest stale jedna i ta sama, moja najdłuższa rabata):

Obrazek

Obrazek

Zaczynają kwitnąć tulipany Upstar:

Obrazek

Obrazek

I po kilku dniach dołączają do nich moje najukochańsze Queen of the Night:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dołączają też i inne tulipany:

Obrazek

Gdy w najlepsze kwitną Queeny a Upstar chylą się ku końcowi zaczynają rozkwitać czosnki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Do akcji wkraczają irysy i łubiny a tulipany przekwitają:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moje ulubione zdjęcie czosnków w moim ogródku:
Obrazek

Obrazek

Potem nastaje czas róż i bylin:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Muszę przyznać, że fotorelacja z sezonu na jednej tylko rabacie bardzo obszerna ale przynajmniej doskonale widać jak się ona zmienia z czasem.
Cebulowe są powciskane w każdą możliwą miejscówkę. Wierzcie mi, że nawet główki czosnku bym już tam nie upchnęła. ;:131

Czas na resztę odpowiedzi:

Basiu i dla mnie wiosna może być choćby i jutro już! :wink:

Gosiu Margo i ja koniecznie dokupię Lawender Ice, jedną lub dwie sztuki. Wszak to taka mała, kompaktowa różyczka zmieści się na miejscu gigantycznej kocimiętki, której pomyliło się i myśli, że jest krzewem, nie byliną. :uszy
Tulipanów na tej rabacie mam koło 300.
Mnie już nie zadowala sadzenie po kilkanaście sztuk z odmiany. Albo inaczej... mogę i mam po kilkanaście sztuk z odmiany (by zobaczyć czy tulipan mnie zachwyci i dokupię na następny sezon więcej, czy nie) ale muszę mieć też motyw przewodni w ilości znacznie większej, kilkudziesięciu sztuk z odmiany.

Jolu ale piękne są te czosnki Atropurpureum. Obrazek Jak to możliwe, że ich nie mam? Gdzie je kupiłaś kochana? Może w jakimś sklepie internetowym? Wg mnie będa pieknie wyglądać przy LO.
A przy Lavender Ice to rzeczywiście jest Krzysztof. Najfajniejszy z dotychczasowych czosnków, które u mnie rosną.
Teraz największe oczekiwanie wzbudzają we posadzone tej jesieni czosnki Szuberta (mają takie oryginalne kule) i giganty, szczególnie Globemaster. Twojego jednak z ogromną ochotą bym dosadziła. ;:108 Ciekawe czy one rzeczywiście są takie ciemne?
Moja Comte rzeczywiście spisuje się na medal. I kwitnie z małymi przerwami cały sezon. Zuch dziewucha!

Iza Lemonka moja działka ma 360 metrów. Szkoda, że to nie areał razy trzy. ;:224

Iwonko nie żałuj, że nie kliknęłaś Lavender Ice. Zrobisz to wiosną tylko razy trzy. Ta panna jest prześliczna ale słabo się krzewi. Trzeba więc sadzić w kupie. ;:333
Myślę, że powojniki nie zduszą róż. Wszak nie sadzę w tym duecie ekspansywnych clematisów. A i róże raczej nie wykończą powojników. Duet różano -clematisowy to najpiękniejszy romans w ogrodzie jaki widziałam. I nie zamierzam z niego zrezygnować za żadne skarby!
Iwonko ja też nie mam zastawionej każdej części płotu wysokim czymś, osłaniającym mnie przed sąsiadami. A nie powiem to była pierwsza myśl, która wierciła mi śróbę w głowie zaraz po zakupie działki. Jakoś nie mogłam wyobrazić sobie nieustannego obcowania w tak bliskim kontakcie z obcymi mi ludźmi. No ale przecież nie można tak się barykadować na ogródkach działkowych. Zresztą czas mijał... ludzie przestali być obcy, a ja się zwyczajnie przyzwyczaiłam do ich obecności. Nie mniej w kilku miejscach mam "ściany" dające mi ciut intymności. Taką pełną tylko na tyle w kąciku z ławeczką. I taką ażurową pergolę, którą w sezonie porastają róże i clematisy od strony wyjątkowo gadatliwej sąsiadki. :wink: Ale i to tylko w części, nie po całej długości.

Soniu no muszę zaryzykować i dać dwie róże do jednej donicy, by osiągnąć większy, tzn gęściejszy krzaczek. Wpadłam na ten pomysł oglądając w sieci zdjęcia róż w donicach. Są naprwdę wielkie donice wypełnione gęściutko różami. No nie wierzę, że to jednen krzaczek, Niemożliwe. Zaryzykuję. Najwyżej się nie uda. :roll:

Wandziu a ja żałuję że nie dokupiłam jeszcze więcej czosnków. Kocham czosnki ozdobne na rabatach. ;:167
Jeśli bardzo żałujesz możesz jeszcze zamówić w sklepie internetowym kilka cebul. Te kilka cebul dasz radę jeszcze w ten ziąb posadzić. A pomyśl, jakie widoki będą wiosną. ;:108

Aniu Ann_85, Małgosiu -clem3 i u mnie z tym przeczekaniem Obrazek nie zawsze się sprawdza. Jednak czasem się uda. Obrazek

Ewelinko pewnie, że będę kusić różami. No nie da się inaczej, one są takie piękne! Obrazek
No nie dziwię Ci się, że czekasz z sadzeniem do wiosny, by nie popsuć cebulowych przy kopaniu dołka. Ja się prawie popłatakłam jak zaryłam szpadlem, w jaki się okazało, świeże nasadzenia tulipanów sprzed dwóch tygodni. Buuuuu... Obrazek

Małgosiu Pepsi ależ pewnie, że i na małych areałach się da. ;:215 Moją największą bolączką jest jednak to, że nie mogę sobie zafundować wielkich plam kolorystycznych składających się z 5 czy 6 różanych krzaczków. Obrazek

Anita dziękuję. Naprawdę mam nadzieję, że mi kopara wiosną opadnie i Wam też. Obrazek

Mati Lavender Ice i Burgundy Iceberg mogą stworzyć bardzo ciekawy duet.
Floksików i ja zamierzam dokupić, szczególnie tych błękitnych. ;:215

Sabinko róża jednak musi mieć spoczynek... no nic... przez chwilę piękne miałyśmy marzenia... Obrazek

Tara -Aniu dziękuję. Obrazek Bardzo mi miło.

Beaby -Bea w pierwszym roku radze zrobić kopczyk każdemu z powojników. W sumie to zxawsze powinno się je kopcować. U mnie to osobiście różnie bywa ze starszymi okazami ale młode polecam okryć jak najbardziej!
Zadowolona jesteś z "Błękitnego Gnieciucha"? A z reszty? Z którego najbardziej a z którego najmniej?

Alu- Biedronko jak tak sobie patrzę na majową i czerwcową roślinność, to i ja mogę sobie te zdjęcia oglądać i oglądać.

No i pisanie tego posta zajęło mi trzy godziny. Ładna mi chwilka. Ale rosół był pyszny!

:wit
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Aniu no co ja mogę napisać? Stworzyłaś wraz ze swoim mężem raj ;:215 Straszebnie podobają mi się takie rabaty,przemyślałaś konkretnie co chciałaś osiągnąć ;:108 Biżuteria tylko dodaje uroku ogrodowi,coraz piękniej :D
Cebulowe graja pierwsze skrzypce,mogę oglądać bez końca.Ja aż takich ilości się nie dochowałam.
Kącik z ławeczką dla mnie to cudo,uwielbiam takie zakątki.Będę musiała i u nas pomyśleć nad takim skrawkiem anonimowym,bo jak na razie jesteśmy na patelni,wszyscy nas widzą ;:224
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Aniu pięknie oj pięknie :shock: a teraz jak na zewnątrz taka paskudna pogoda to takie zdjęcia wspaniale poprawiają humor :tan
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu pokazany jeden sezon na rabacie, ;:138 tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że jesteś niedościgła w sadzeniu roślin. ;:180 Ja jak próbuję upychać, natychmiast niszczę cebule, albo inne szkody robię. Ostatnio wykopałam kilka QN, chciałam dosadzić czosnki. ;:223
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Bardzo dziękuję za fotorelację z rabaty cebulowej ;:168 To rzeczywiście pokazuje jak można to sprytnie rozwiązać, zeby na żadnym etapie nie było łyso. Tylko rabata musi być spora, żeby pomieścić rośliny z każdej grupy. Na początku, wiosną, w ogóle nikt by się nie spodziewał co tam się potem będzie działo, wkitną tulipany, nie ma śladu po rózach, zaczyna je być widać dopiero jak czosnki sa w pełnym rozkwicie - fajnie, bardzo fajnie. Zobaczymy jak mi to wyjdzie. Nie podeszłam do sprawy aż tak taktycznie, ale mam na jednej rabacie hiacynty i tulipany, parę krzewów rózanych, dwa powojniki, lawendę, smagliczkę, poduchowate niskie goździki, bodziszki... No zobaczymy, w razie potrzeby będę modyfikować następnej jesieni 8-)

Jeszcze raz dzięki Aniu! A zdjęcia (chyba przy zachodzącym słońcu) Grahama i Pirouette oraz Baronesse (z pozłotką?) są boskie.

-- 11 lis 2016, o 14:29 --
cyma2704 pisze:Aniu pokazany jeden sezon na rabacie, ;:138 tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że jesteś niedościgła w sadzeniu roślin. ;:180 Ja jak próbuję upychać, natychmiast niszczę cebule, albo inne szkody robię. Ostatnio wykopałam kilka QN, chciałam dosadzić czosnki. ;:223

Soniu, Ania ma fajny sposób zaznaczania posadzonych cebul doniczkami, wczesniej było takie zdjęcie. Potem widać czarno na białym gdzie miejscówki zajęte :wink:
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Aniu Annes_77ja zbzikowałam na punkcie wiosennych cebulowych i już kompletnie nie umiem sobie wyobrazić swojego ogródka bez ich połaci. :uszy
Aniu no ja bym nie mogła być z każdej strony na patelni. Najbardziej zależało mi na tym, by zabunkrować się z przodu działki. Nie lubiłam gdy każdy przechodzień (a mamy działkę na początku długalaśnej działkowej dróżki, gdzie jest ich ponad 20 po jednej stronie, co daje ponad 40 działek łącznie) swobodnie oglądał co ja też akurat wyprawiam. I po bokach też mam ciut intymności i teraz mi pasuje. ;:215 Nawet bardzo! Tylko metraż za mały. :wink:

Obrazek

Anita mam tak samo. Z ogromną radością oglądam wspominkowe wiosenno-letnie foty. Humor od razu szybuje w górę. Jesienne widoki zaczynają mnie przygnębiać. :roll: Sama mam jeszcze trochę jesiennych fot ale chyba sobie je odpuszczę. Wolę energetyczne wspominki. ;:333

Obrazek

Soniu ja po prostu całą rabatę zagospodarowałam cebulowymi za jednym zamachem. I wiem już, że w tamtej cześci nawet nie mam co próbować dosadzać czegokolwiek. ;:224
Jeśli Ty tylko wykopałaś swoje Quenny a nie uszkodziłaś ich to z Bogiem sprawa. ;:168 Ja sobie popsułam kilkanaście cebul, gdy po dwóch tygodniach chciałam posadzić w ich miejsce, dokładnie taki sam zestaw. :oops: To się nazywa gapiostwo. Dlatego też od razu znakuję miejsce sadzenia palikami lub doniczkami. ;:224

Obrazek

Aniu Ann_85cieszę się, jeśli tylko mogłam pomóc. ;:168
Modyfikacja to ja mam na drugie imię. :wink: Stale coś poprawiam i przesadzam lub dosadzam. :uszy

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”