Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.3
Re: Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.3
Cha cha "szubienice" stoją u mnie na działce i dały radę
co do przycinania na swoim przykładzie mogę stwierdzić że przycinanie jak najbardziej służy tykwom. Poszperaj we wcześniejszych postach chyba jest pokazane jak trzeba przycinać. Tykwy tworzą wtedy szybciej owoce a po zawiązaniu np 3-5 na krzaku warto resztę pędów obcinać, by roślina szła w owoce a nie w zielone.

mustysia
ooo i takich informacji szukałam
Poszperam,może przeoczyłam chociaż starałam się wszytko wzrokiem przelecieć 

Patrycja
Czterej pancerni cz.1
Czterej pancerni cz.1
obita - jeśli balkon jest od południa i słońce jest cały dzień to może Cię czekać podlewanie dwa razy dziennie. Ja mam tak od wschodu / południowego-wschodu bez żadnej osłony i bywa, że raz dziennie jest im mało i pod koniec tego czasu jak jest słońce to bywa że już tracą napięcie liści trochę. Jeśli boisz się, żeby pędy nie uciekały na wyższe piętra to zamontuj sobie stelaż na sufit i zawijaj. Minus takiego rozwiązania to przy dłuższych odmianach slalom, żeby nie dostać po głowie, zwłaszcza jeśli ktoś jest wysoki, bo trochę owoców się może też na suficie zawiązać. Przy okazji nieudanego początkowo montażu stelaża przekonałem się o wytrzymałości tykw bo jak mi runął z sufitu to połamał większość tych co już tam dorosły i powiem że nawet lepiej wiązały owoce niż w tym sezonie kiedy nie miały takiej "stymulacji".
Karls nie mam sufitu:D To taki balkon otwarty aż pod dach...czyli jakieś 5 m. Będzie zrobiony słup 1,70 i tykwa będzie się pięła sama po sobie na nim 

Patrycja
Czterej pancerni cz.1
Czterej pancerni cz.1
1,7m to jak na tykwę zdecydowanie za krótko ;D chyba ze 3 kółka góra-dół na tym zrobisz. A takie zagięcia "powrotne" lubią powodować pękanie łodygi. Już prędzej jakiś parkanik zrobić po którym będzie można zygzakiem puścić.
No to mam teraz zagadkę jak to zrobić...
Do wiosny jeszcze daleko 

Patrycja
Czterej pancerni cz.1
Czterej pancerni cz.1
Postaw dwa słupy, zrób ramiona polącz je linkami stalowymi w osłonce i będą się miały po czym piąć
a zamiast puszczać po kilka razy tam i spowrot przycinaj 

mustysia
mustysia
O ile od siebie oddalone muszą być te słupy? 2m starczą?
O ile od siebie oddalone muszą być te słupy? 2m starczą?
Patrycja
Czterej pancerni cz.1
Czterej pancerni cz.1
Ja na działce na odcinku 10 metrowym mam wkopanych 5 słupów czyli co 2,5 metra. W zeszłym sezonie posadziłam na tym odcinku (dodając metr ziemi z obu stron ) 25 tykw. Linki które miałam założone dały radę chociaż w koncówce sezonu były sporo napięte przez ciężar owoców. Ale nie będę ich zmieniać tylko posadzę mniejszą ilość tykw (Boshe obym wytrwała w postanowieniu sadzenia mniejszej ilości....). Niemniej tylko na dwa słupy użyła bym grubszej linki. No i pytanie jakiej linki użyłam? Hehe kupowałam na oko w sklepie gdzie do wyboru miałam kilka średnic. Ale spytam znajomego może on będzie się znał i mi powie jaką średnicę linki stalowej użyłam 

mustysia
Dzięki za info
Ogarniam temat powoli . Myślałam że to tak zwyczajnie,siup do ziemi,ale jednak nie 

Patrycja
Czterej pancerni cz.1
Czterej pancerni cz.1
Czy nikt z forumowiczów tu nie zagląda?Normalnie muszę się pochwalić grubością ścianek mojej tykwy ! Taka sobie niepozorna ani jakaś niespecjalnie ładna, ani niespecjalnie duża bo 53cm w obwodzie i 30 cm wysoka

(Zdjęcie jeszcze na krzaczku)
a po otwarciu moim oczom ukazała się ścianka grubości 1cm !!!

Na tej tykwie robiłam również eksperyment jeśli chodzi o korowanie. Chciałam zobaczyć jaki wpływ ma korowanie na kolor tykwy. Okorowalam wiec tylko szyjkę a resztę zostawiłam. No i szyjka jest jasna i bez żadnych plam a reszta jest w plamy haha no i teraz wygląda jak z okna na plac
bo nie zrobiłam tego równo tylko byle jak

(Zdjęcie jeszcze na krzaczku)
a po otwarciu moim oczom ukazała się ścianka grubości 1cm !!!

Na tej tykwie robiłam również eksperyment jeśli chodzi o korowanie. Chciałam zobaczyć jaki wpływ ma korowanie na kolor tykwy. Okorowalam wiec tylko szyjkę a resztę zostawiłam. No i szyjka jest jasna i bez żadnych plam a reszta jest w plamy haha no i teraz wygląda jak z okna na plac

mustysia
- ElzbietaaG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ho, ho ! Takiej grubaśnej to nie miałam jeszcze
Moja rekordzistka z poprzednich lat
to 0,7 cm. Ten sezon był łaskawy dla uprawy tykwy, więc tak bliżej wiosny będziemy patroszyć
i zobaczymy czy da się pobić twój rekord.

to 0,7 cm. Ten sezon był łaskawy dla uprawy tykwy, więc tak bliżej wiosny będziemy patroszyć
i zobaczymy czy da się pobić twój rekord.

Jestem zatem ciekawa Waszych wyników
no i miałam tykwę tylko malować ale przecież to byłby grzech...trzeba spróbować na niej frezowania
Większa część moich tykw jest już sucha a jak u Was?

Większa część moich tykw jest już sucha a jak u Was?
mustysia
- stecu
- 50p
- Od: 3 lip 2008, o 13:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Właśnie jestem w takim miejscu podczas suszenia zbiorów ok 8-10 szt, że nie wiem czy już patroszyć czy jeszcze czekać.
Odmiana to tykwa pospolita. Ładnie urosła i czekam zastanawiając się czy to już czas. Mam zamiar ładnie ją okorować i pobawić się w lampki, będę to robił po raz pierwszy:) Wszystkie wskazówki mile widziane.

Jeśli w środku tykwy grzechoczą nasionka można patroszyć
a żeby pozbawić tykwę woskowej skórki trzeba ją namoczyć w wodzie a potem oskrobać.
Pytanie mam tylko jedno...dlaczego nie pokażesz nam zdjęć swoich zbiorów?

Pytanie mam tylko jedno...dlaczego nie pokażesz nam zdjęć swoich zbiorów?

mustysia