Pod dębami cz.14 - róże wspominać będę

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pod dębami cz.14 - róże wspominać będę

Post »

Wandziu, bardzo piękne zdjęcia Heidi Klum i Heidetraum :D Obie posiadam, ale doświadczenia mam, jak wiesz, nieco inne. Oczywiście chodzi mi o Heidi Klum, która u mnie jest jedną z najlepszych róż ;:108 Nie wiem jak będzie w tym roku, bo przesadziłam ją jesienią. Rabata ta sama, ale musiałam na niej zrobić mały porządek. Mam nadzieję, że Heidi tego nie odchoruje.
Co do "traumy Heidy" to też bym wolała, żeby róż był mniej żarówiasty, ale i tak jest fajna.
Niektórzy już zaczęli sezon jak czytam ;:oj U mnie jeszcze nic się nie dzieje w temacie. Dzień wciąż za krótki i z pracy wracam po ciemku, a to wyklucza jakiekolwiek czynności ogrodowe. Szkoda, bo mam do wykopania cała masę dołów pod róże...
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Hej już działacie w ogrodzie ;:oj jak poczytałam, to i mnie naleciało, a, co!
Jadę w piątek ....... wyciągam kaloszki..... i zacznę też coś grzebać :;230
Heidi jest wrażliwa na grzybki.... ale profilaktyka czyli opryski z Bioseptu pomagają jej
zachować zdrowotność aż do jesieni. ;:108
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

April, energetyczne kolory pasowałyby mi wśród bladawców, a ja niestety mam Heiditraum posadzoną blisko klinkierowego murku i strasznie mi się jakoś ze sobą gryzą te kolory. A ja lubię, jak coś mi się ładnie ze sobą zgra. Wtedy staję w zachwycie i patrzę. I tak np. w tym roku same zgrały mi się kolorystycznie powojnik Justai samosiejka różowa firletka.
Obrazek

Obrazek

Nifredil; Alutka, jeśli chodzi o donice, to u mnie niestety ta metoda na dłużej się nie sprawdza. Róże w donicach bardziej chorują i są wątłe. Po przesadzeniu do gruntu odzyskują wigor. Ale wiem, że niektórzy odnoszą duże sukcesy na tym polu. Może akurat tobie Sabinko by się udało z Heidi donicową. Zawsze warto próbować.

Obrazek

Dorcia, tak, na tamtej fotce jest rzeczywiście modrzew europejski Pendula.Prawdę mówiąc, niewiele robię obecnie w kwestii jego pielęgnacji. Ogranicza się ona tylko do podcięcia końcówek wiosną. Ani go nie podlewam, ani nawożę. Rośnie już sam.

Obrazek

Ilonko, wymieniając swoje kolejne grupy roślin, które zaprzątały ci głowę, nie wspomniałaś o fazie jeżówek Chyba ich u ciebie nie widziałam, lecz myślę, że jednak i ta choroba cię nie ominie. O pardon, zapomniałam jeszcze o fazie traw ;:173 Ale faktycznie masz już dosyć gęsto. Będziesz się głowić dziewczyno, gdzie t zmieścić ;:108
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Edyta, u mnie ziemia jest całkowicie rozmarznięta, a pogoda ma się utrzymać przez dwa tygodnie, więc chyba rzeczywiście warto coś teraz zrobić, żeby na wiosnę mieć mniej pracy. A o "towarzyszących" dla swoich róż myślisz? Ja testuję różne odmiany szałwii.
Obrazek

Elwi, no ja właśnie pamiętam, że masz dobre sadzonki Heidi. No cóż, ja już nie będę próbować z tą odmianą. Najwyżej przesadzę te swoje miernoty w inne miejsce. A dla ciebie mam ciekawostkę. Tutaj na fotce obok moich białych Kentów rośnie sobie róża Tuscany Superb. W swojej ignorancji wiosną przycięłam jej wszystkie pędy, a potem dziwiłam się, że nie zakwitła. ;:223 Po niewczasie przeczytałam, że tę odmianę tnie się dopiero po kwitnieniu.
Obrazek

Majka, tak, tak, najwyższy czas biec w kaloszkach na rabaty. Dzięki temu na wiosnę można będzie się już zająć czymś innym. Ja na przykład wymienię tę ścieżkę wśród różyczek na kostkę granitową, bo ta jakoś mi się przestała podobać. Przed bukszpanami posadziłam jesienią zawciągi. Niecierpliwie czekam, co z nich będzie wiosną. :D
Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu,witaj.Widzę,że ty ciągle pełna energii jesteś,podziwiam cię za to.Mnie kłopoty tak dołują,ze nie mam siły na nic,a ostatnio nie brakowało mi ich.Miłego dnia ci życzę.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

No właśnie o cięcie mi chodziło,przymierzam się do kupna ale nie chciałabym aby z czasem "czupryna" ziemi sięgała,czyli możne we fryzjera się bawić
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu ależ piękne wspomnienia, w ogrodzie aż kipi od roślinek, cuuudownie ;:138
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Ankos7
200p
200p
Od: 2 lut 2013, o 18:47

Post »

A co to za piękna różyca na ostatnim zdjęciu po lewej stronie - ta różowa?

Pozdrawiam
Ania
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

U mnie firletka też się rozsiewa w różnych miejscach a ja jej nie przeszkadzam.Gdziekolwiek by się nie pokazała wpasowuje się idealnie i chyba nie znam rośliny z którą by nie wyglądała dobrze. :D
Widać zmiany w Twoim ogrodzie Wandziu ;:333
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Wandziu tak... tak ja szuram na rabatki już w piąteczek :;230
też mam co robić.... Ty ścieżki, a ja robię wszystko, żeby odsłonić się od sąsiada :;230
Oj jest co robić.... mam nadzieję, że wyrobię się przed czerwcem :;230
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Małgosiu, współczuję kłopotów, ale kto ich nie ma? No sama powiedz, kochana. Trzeba więc cieszyć się drobiazgami, a gdy nastanie wiosna, spojrzysz na wszystko inaczej ;:3
Dorcia, absolutnie nie przejmuj się czupryną modrzewia. On bardzo dobrze znosi cięcie i jego grzywa ładnie potem gęstnieje. Ja go tnę w połowie marca. W tym roku nieco zaniedbałam postrzyżyny i wypuścił długie dredy :)
Obrazek

Daisy, nareszcie do mnie wpadłaś, bo ja biedna już myślałam, że mnie nie odwiedzisz. Tak jakoś przycichłaś ostatnio :|
Ankos7, o, jak to miło widzieć nową osobę. Podejrzewam, że masz na imię Ania. Ta róża po lewej stronie, wychylająca się na ścieżkę, to Leonardo wraz z Pastellami. W rzeczywistości nie jest on tak jasny, tylko w słoneczku się rozjaśnil.
Marpa, a wiesz, że miałam też białą firletkę i nawet podzieliłam się nią kiedyś z forumką, lecz potem mi wymarzła, Za to różowych rozsiewa się bez liku. Czasem wyrywam, a czasem pozwalam swobodnie rosnąć. Zmian u mnie rzeczywiście sporo, nie wiem, czy kiedykolwiek spocznę na ławeczce z kubkiem kawy w dłoni. Myślałam, że może w nadchodzącym sezonie, lecz już teraz mam dłuuuugą listę prac ogrodniczych. Jak to ogarnąć ;:oj
Majeczko, na szczęście moi sąsiedzi z jednej i z drugiej strony posadzili rząd tujek, tak więc ja już nie musiałam się martwić o swoją prywatność. Niemniej zamierzam przy siatce wsadzić kilka pnących róż, bo moje powojniki się nie sprawdziły, nawet te włoskie w większości mało kwitną. A czym ty się chcesz odgrodzić? Czyżby róże?
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

WANDZIU a ja chcę się odgrodzić od sąsiadów MISKANTAMI co Ty na to :?: pytam Ciebie bo wiem, że traw masz tyle co róż :;230 to wyobrażnia łatwiej pracuje. Będąc w szkółce produkującej trawy, jak ujrzałam te łany mateczników to natychmiast widziałam u siebie jak mi zakryją betonwy płot ;:108
A teraz spoglądam na Twój modrzew - mocno śmieci na jesieni :?:
Ankos7
200p
200p
Od: 2 lut 2013, o 18:47

Post »

Tak się właśnie próbowałam dopatrzeć w nich Leonarda.... kupiłam 2 szt. tej róży wczesną jesienią w doniczkach i posadziłam na pierwszym planie rabaty tuż przy ścieżce (podobnie jak u Ciebie) i wybił mi dwoma takimi długimi pędami że zastanawiałam się nad przesadzeniem... ale może było to jednorazowe szaleństwo... i w tym sezonie będzie zachowywał się poprawnie - tak jak u Ciebie! Podziwiam i pozdrawiam :D

Ania
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Wandziu,Twój ogród zachwyca ,róż tyle ,że nie wiem gdzie się mieszczą,piszesz że masz dużo pomysłów i pracy w tym roku ,ja też ,chyba sie tego nie pozbędziemy,i nasze ogrody ciągle będą przechodzić metamorfozę ;:306
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Jak miło oglądać! Ostatnio podesłałam koleżance link do Twojego wątku, żeby sobie popatrzała i projektowała swój ogród, planowała rośliny, jakie jej się podobają. A że u Ciebie jest niepowtarzalny klimat, na pewno jej się spodoba ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

Witaj Wandziu :wit
A ja myslałam, że to mi wczoraj palma odbiła gdy podczas ogródeczkowego rekonesansu chwasty wyrywałam :;230
Ale czytam, że i inni się szykują w kaloszkowym oprzyrządowaniu :twisted:
Styczeń jak nie styczeń, prawidłowego białego wg pory roku brak
Ty tą kostę masz zamiar tez sama kłaść? :shock:
Ale i tak jakbyś chciała się pozbyć tego białego kompletu (stolik+krzesła) to ja przygarnę ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”