Ogród na śmietniku
- Ivona44
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2013, o 14:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród na śmietniku
To, co zrobiłaś ze swoim ogrodem , to niesamowita rzecz. Wiem, że to już stara sprawa i dawne dzieje, ale ciągle, jak widzę twój wątek przypominają mi się obrazy z pobojowiska. które tak szczegółowo pokazywałaś, super ogródek stworzyłaś, bardzo mi się podoba 

Pozdrawiam, Iwona.
- jolifleur
- Od: 30 lip 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki Iwonka, ja już prawie zapomniałam jak kiedyś było... i jak oglądam stare zdjęcia to się dziwię
że taka zawzięta byłam
i z zazdrością wspominam czsy, kiedy dosadzałam rośliny i było dużo miejsca, bo teraz żeby wsadzić coś nowego stare trzeba poświęcić 

- jolifleur
Kobietko a ja tam jeszcze sporo miejsca widzę
Wiesz ja kiedyś tez miałam trawnik , warzywniak
a na obecna chwile to już na ścieżki spoglądam spragnionym okiem

Wiesz ja kiedyś tez miałam trawnik , warzywniak
a na obecna chwile to już na ścieżki spoglądam spragnionym okiem

Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
- jolifleur
Ewka jeszcze troszkę i nie będzie musiała kosiarki wyciągać 

Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
- jolifleur
Nooo.... wszystko w tym kierunku podąża
Ale co tam więcej radości jest z kwiatów niż nudnego trawnika

Ale co tam więcej radości jest z kwiatów niż nudnego trawnika

- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje mieczyki abisyńskie też zaczynają kwitnąć. Chyba już na stałe zagoszczą w moim ogrodzie. moja szkarłatka początkowo też rosła wolno. Za to w drugim sezonie po wsadzeniu osiągnęła około 1,5 metra, zakwitła a teraz obficie owocuje.
- jolifleur
Madzia, cieszę się, że szkarłatka mi się przyjęła, bo słyszałam, że potrafi być trudna po przesadzeniu 
Zobaczyłam ją w zeszłym roku w czyimś ogrodzie i tak mi się spodobała, że jesienią już ją miałam
A masz zdjęcie swojej? Dorosłej? Daj nacieszyć oczy

Zobaczyłam ją w zeszłym roku w czyimś ogrodzie i tak mi się spodobała, że jesienią już ją miałam

A masz zdjęcie swojej? Dorosłej? Daj nacieszyć oczy

- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Jedno zdjęcie jest na 59 stronie mojego wątku. Widziałam, ze owoce prawie dojrzały - jutro zrobię fotki. Podobno szkarłatka doskonale się wysiewa - będę miała nasionka zielonolistnej, będziemy mogły się wymienić 

- jolifleur
Jestem chętna na wymiany ale mój maluch dopiero zakwita i nie wiem czy nasiona zdążą dojrzeć
Bo moja szkarłatka trochę długo zastanawiała się czy w ogóle się pokazać. Ale jak dojrzeją to oczywiście

Bo moja szkarłatka trochę długo zastanawiała się czy w ogóle się pokazać. Ale jak dojrzeją to oczywiście

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Ewciu wpadłam z rewizytą z ciekawości i .... zostałam na bardzo długo
Wciągnęła mnie historia tworzenia ogrody począwszy od usunięcia sterty śmieci rosnącej pewnie przez długie lata.
Wielka siła i odwaga tkwi w Tobie , córka Maja może być dumna z takiej mamusi i brać przykład.
Sporo roślin już zebrałaś i widać,że dobrze rosną.
Czosnek niedźwiedzi ma białe kwiaty a Twój kwitł na żółto więc to pomyłka - warto wiedzieć bo to roślina lecznicza i po zimie pierwsza nowalijka
http://poznajziola.pl/ziola/czosnek-nie ... i-260.html
Piękne mozaikowe liście szkarłatki w słoneczny dzień wręcz rozświetlają miejsce wokół siebie.
Jej pełna nazwa Phytolacca americana 'Silberstein' (Szkarłatka amerykańska)
Kłopotliwa w przesadzaniu bo ma korzeń palowy podobny do pietruszki ale łatwo można rozmnażać z sadzonek zielnych i z nasion. Jedno ale ... nie wszystkie siewki powtarzają cechy odmianowe czyli trzeba więcej siać i robić selekcję.
Miałam czystą odmianę o zielonych liściach ( dochodzi do 300cm) ale zdecydowanie wolę tą bo bardziej ozdobna i niższa ( 100 do 150 cm).
Pozdrawiam dwie miłe ogrodniczki i dla każdej osobno

Wciągnęła mnie historia tworzenia ogrody począwszy od usunięcia sterty śmieci rosnącej pewnie przez długie lata.
Wielka siła i odwaga tkwi w Tobie , córka Maja może być dumna z takiej mamusi i brać przykład.
Sporo roślin już zebrałaś i widać,że dobrze rosną.
Czosnek niedźwiedzi ma białe kwiaty a Twój kwitł na żółto więc to pomyłka - warto wiedzieć bo to roślina lecznicza i po zimie pierwsza nowalijka
http://poznajziola.pl/ziola/czosnek-nie ... i-260.html
Piękne mozaikowe liście szkarłatki w słoneczny dzień wręcz rozświetlają miejsce wokół siebie.
Jej pełna nazwa Phytolacca americana 'Silberstein' (Szkarłatka amerykańska)
Kłopotliwa w przesadzaniu bo ma korzeń palowy podobny do pietruszki ale łatwo można rozmnażać z sadzonek zielnych i z nasion. Jedno ale ... nie wszystkie siewki powtarzają cechy odmianowe czyli trzeba więcej siać i robić selekcję.
Miałam czystą odmianę o zielonych liściach ( dochodzi do 300cm) ale zdecydowanie wolę tą bo bardziej ozdobna i niższa ( 100 do 150 cm).
Pozdrawiam dwie miłe ogrodniczki i dla każdej osobno

- jolifleur
Krysiu, witaj
i dziękuję za miłe słowa
Faktycznie ten moj czosnek, to faktycznie musi być inny, chociaż też kwinie bardzo wcześnie. Mam jeszcze biały ale jak poczytałam to też nie jest niedźwiedzi- inne listki ma i łodygę
I dzięki za informacje o szkarłatce
Dzisiaj mam słaby internet spróbuję jutro wstawić zdjęcie mojego białego czosnku-może go znasz. Mam go z nasion i kupiłam jako szczypiorek czosnkowy.

Faktycznie ten moj czosnek, to faktycznie musi być inny, chociaż też kwinie bardzo wcześnie. Mam jeszcze biały ale jak poczytałam to też nie jest niedźwiedzi- inne listki ma i łodygę

I dzięki za informacje o szkarłatce

Dzisiaj mam słaby internet spróbuję jutro wstawić zdjęcie mojego białego czosnku-może go znasz. Mam go z nasion i kupiłam jako szczypiorek czosnkowy.
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Ewciu czosnków jest sporo ale mnie się wydaje, że niedźwiedzi jest bardzo charakterystyczny a do tego wyjątkowo pyszny. Uwielbiam młode listki drobno pokrojone na chleb , są delikatne w smaku. Wielka szkoda, że dość krótko można z niego korzystać bo jak kwitnie to liście już są za twarde.
Tak sobie myślę, że gdyby oszukać cebulki i schłodzić je w lodówce w środku lata przez jakiś czas to może by powtórnie ruszyła wegetacja i znów byłyby młode listki ...
Jak myślisz ?
A mój wygląda tak - fotkę usunę jak zobaczysz aby nie zaśmiecać Ci wątku

Moja wnusia nie lubi czosnku ( 8 -latka) ale na kanapce te delikatne listki chętnie zajada
Tak sobie myślę, że gdyby oszukać cebulki i schłodzić je w lodówce w środku lata przez jakiś czas to może by powtórnie ruszyła wegetacja i znów byłyby młode listki ...
Jak myślisz ?
A mój wygląda tak - fotkę usunę jak zobaczysz aby nie zaśmiecać Ci wątku
Moja wnusia nie lubi czosnku ( 8 -latka) ale na kanapce te delikatne listki chętnie zajada