Ogródek Gosi cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 19:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 8

Post »

Gosia, co rośnie na tej fioletowo niebieskiej rabatce. na pewno nic tam nie ma z rocznych?
Przed oknem mam rabatkę z klonem kulka i świerkiek conica, pomiędzy nimi latem rosną lilie,
a taraz aksamitki. Chcę z nich zrezygnować . :D
Jutro to niespodzianka, wczoraj to już historia, a dzisiaj to wielki dar.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ale miałam wieczór. wiedziałam że jak m. wyjedzie znowu zacznie się coś sypac. Wczoraj urwał się zawias w drzwiczkach od szafki kuchennej. Niestety wkety, które tam były już się wyrobiły, więc musiałam odkręcić i drugi. Szafka stoi otworem :roll:
Dzisiaj siedzę sobie w najlepsze na forum, a tu mój Flesz zaczyna kuleć. I to do tego stopnia go boli noga, że nie może uleżeć. Całe szczęście, że jeszcze nie zaczęłam weekendu. Kto by wsiadł w samochód?
Ciekawe co jutro.

Gosiu, ja ostatnio też polubiłam bukszpany. Dla takiej zwariowanej osoby jak ja stanowią element równoważny, uspokajający. Będę je stosować w nowych nasadzeniach.

Wandziu, świecznica ma nie tylko piekne kwiaty, ale zapach roznosi się na kilka metrów wokół. U mnie przecież całkiem sucho. Same piaski. Bardziej chodzi o cień. U ciebie chyba go sporo, więc byłoby jej dobrze.

Lodziu, moja świecznica ma 2 lata. W zeszłym roku nie kwitła. W tym przesadziłam na nowe miejsce (jak to ja) i mimo, że musi walczyć o wodę z drzewem całkiem fajnie sobie radzi. najbardziej zaskoczył mnie jej słodki zapach.

Jola, no dobrze, spotkanie wiosną. Jakoś teraz to chyba już za zimno. Nawet mi się nie chce do ogrodu wychodzić. Ten wiatr mnie dobija. Zresztą nawet nie mam kiedy. Jutro też nie uda mi się. Chyba, że chcecie dokonac wizji lokalnej i potem przez zimę doradzić co ja mam tu jeszcze zmienić :;230
Świecznicę polecam przede wszystkim na zapach.
Nie wiem dlaczego nikt się nie łapie w moim ogródku. Przecież on najprostszy na świecie. :roll:

Danusiu, ja też żałuję, że ostnica nie zimuje u nas. Chociaz mam wrażenie, że moja przezimowała, ale ja ją za wczesnie odkryłam. Kiedy zdejmowałam stroisz była zielona. Potem uschła. Ale za to jest masę siewek. Tylko trzeba wiedzieć, że takie cieniutkie trawki wyłażące z ziemi trzeba zostawić. W tym roku miałam 6 swoich.
Moja liście tez miała nieciekawe, ale ja kładłam to na karb słońca. Ona raczej lubi cień. A u mnie praktycznie na pełnym słońcu.

Asiu, ja w tym roku zapałałam miłością do paprotek. Zamieszkało u mnie aż 5 nowych odmian. Jestem bardzo ciekawa jak u mnie przezimują.
Miałam Varellę. Chyba rozumiesz teraz dlaczego rozpaczam po jej stracie. Nie mam pojęcia dlaczego zgineła. Pozostałe kupione w tym samym miejscu mają się doskonale. Całe szczęście zlot prawdopodobnie bedzie w tym samym miejscu, więc będę mogła znowu ją kupić

Aga, jeśli pojedziesz z nami na zlot, kupisz więcej takich cudeniek. Facet ma niesamowitą kolekcję iglaków. Ja się już piszę. Oj bedzie się działo. Aniu, świecznica raczej powinna miec mało słonka. Lubi cień. U mnie ma go za dużo, więc się przypala.

Helenko, niestety to niebieskie to wszystko jednoroczne. Lobelia i szałwia omączona. Ale ja zostawiam je do wiosny, nie sprzątam. Czekam aż się same wysieją. Co prawda kwiaty z takich siewów są późno, ale za to nie męczę się z nimi w domu. Nie mam ręki do domowych wysiewów.

Jednak muzykanci z Bremy sa piekni :D Chociaż zdjęcia tego nie oddają

Obrazek

Obrazek

Moja nn ma paskudne plamy. Z jednej strony chętnie bym się jej pozbyła, ale z drugiej ma cudne kwiaty
Obrazek

Obrazek

Kwitnie jeszcze Jubilee du Prince de Monaco
Obrazek
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Gosiu :wit Witam w Twoim zmienny ogrodzie , tyle zmian ;:oj Ja tak po cichutku podglądam Twoje poczynania i nic nie mówię bo ja laik i nic nie wiem na temat róż itp. :oops: Nowe rabatki ;:215 ;:215 ten niebieski kwiatek z białą różą - to kto???
Pozdrawiam bardzo serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu, nie martw się plamami, nie tylko Twoje róże je mają. Ja na moją "Louis' "Comte' i "Flemmentanz' patrzeć nie mogę :roll: Reszta się trzyma. Oprócz tych dwóch, ktore padły po zimie. Aaaaa...i 'Fresia' coś mi marnieje... kiepsko to widzę. A zawsze była taka zdrowa i dorodna. Widocznie tez dostała za mocno po zimie... no cóż... bywa... ;:224
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Gosiu :wit jakie piękne schody!!!! :shock: ;:138
Ileż pięknych rabatek przybyło,nowych roslin...
Ileż zmian u Ciebie,ileż planów jeszcze do zrealizowania :D
Normalnie jestem w szoku,poważnie :D
Pędzisz z wątkiem ale i ze zmianami w ogrodzie nie próżnujesz :;230
Na prawdę podziwiam jak bardzo zmienił sie Twój ogród
jest bardzo dojrzały ,taki w moim stylu ;:196 :;230
Rabatę z wrzosami obłędną masz! ;:180
Muszę,koniecznie muszę zaglądać tu częściej,pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu piękne wejście z rabatkami masz jeszcze gdzie szaleć, "małe" schodki super jak je obsadzisz będzie ekstra a ta roślinka świecznica mnie zachwyciła i ona jest do cienia ? muszę się nią zainteresować
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Nie wąchałam jeszcze swojej świecznicy, ale wierzę na słowo :D
Ta najmniejsza paproć to może Blechnum? Powinna rosnąć w kwaśnej ziemi. Niby wiedziałam, ale na początku posadziłam źle i zaczęła żółknąć :oops: Teraz rośnie pod różanecznikiem. Ona będzie malutka :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Gosiu rabaty przed domem to istny busz, piękny i kolorowy, wiele kwiatów u ciebie jeszcze kwitnie. Widzę też zmiany na rabatach, różne nowe nasadzenia i nadal planujesz dalszy ciąg nasadzeń, będziesz miała zimą czas na przemyślenie co kupić i gdzie posadzić. Widzę, że forumki mają dobre pomysły i proponują ciekawe rośliny, zainteresowały mnie niektóre iglaki, chętnie widziałabym je u siebie. :D
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16

Post »

Dzięki za info, że świecznica pachnie, nie miałam pojęcia :D
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

oj Muzykanci są piękni.......przez Ciebie i Kasię - Robaczka zachorowałam na nią nieuleczalnie no....i ją nareszcie mam! odebrałam dziś w paczce od R. :heja :heja
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Gosia, Muzykanci u mnie chorują teraz na jednym, słabszym krzaczku - drugi zdrowy. Co ciekawe, ten chory kwitnie :?
Przetaczniki kwitną całe lato? Ścinałaś je w międzyczasie?
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj zaczęłam obsadzanie schodów. Może jutro uda się zrobić zdjęcia, dzisiaj nie zdażyłam. Oczywiście jak mnie już znacie, nie obedzie się bez gęstego sadzenia. Ale dzięki temu prawie wszystkie roslinki z mojego ogrodu, oprócz iglaków.

Teresko, to szałwia omączona. Jestem nią zachwycona. W zeszłym roku dostałam nasionka od Gosi Nutki i od tej pory mam ją u siebie. Wysiewa się sama.

Gosiu, niestety niektóre róże maja plamy, bo chyba są słabsze po tej zimie. Jubilee była bardzo zdrowa w zeszłym roku. W tym straszliwie gubi liście. Ale kwitnie nieprzerwanie, dlatego obrywam chorusy, a w przyszłym roku zamierzam podsadzić ją czymś wyższym,żeby jej nogi zasłonić. Jeszcze choruje Larissa
Za to inne róże zdrowe niesłychanie.

Krysiu, dziękuję za pochwałę schodków. Jutro, a raczej dzisiaj pokażę ich nową odsłonę. Myślę, że bedzie lepiej.
Planów faktycznie jest dużo, a myślałam zimą, że już mnie nic ciekawego w moim ogrodzie nie czeka. Zima zweryfikowała wszystko. Trochę roślin wypadło i to pozwoliło na dokonanie czasem radykalnych zmian. Cieszę się bardzo, bo uwielbiam kupowanie i sadzenie nowych roślin.

Asiu, świecznica do cienia. Myslę, że jak się rozrośnie będzie jeszcze ładniejsza.
Schodki już zaczęłam obsadzać pierwsza odsłona dzisiaj w godzinach późniejszych.

Ewa, zapewniam,że pachnie i to bardzo intensywnie. Ma taki słodki zapach. Czuć z daleka.
Tak paproć to podgrzeń. Rośnie do 50 cm, więc na razie ma mikroskopijne rozmiary.

Irenko, nasze forumki mają naprawdę dobre pomysły. Ale jest ich tyle, że nie wiem, na który się zdecydować. Jak to mówią Osiołkowi w żłobie dano.Mam całą zimę na zastanowienie się.

Violu, ja też nie miałam pojęcia, dopóki przechodząc w pobliżu nie poczułam zapachu. Na początku nie mogłam zlokalizować, ale nos mnie poprowadził :D

Martuś, ciesze sie, że kupiłaś sobie muzykantów, bo naprawdę są śliczni.

Kasiu, czyli sama widzisz jak dużo zalezy od sadzonki. U mnie są zdrowiusieńcy. Może ten chory chce się zrehabilitować, za plamy?
Przetaczniki czasem powtarzają kwitnienie, ale nie zawsze. Tak po przekwitnięciu obcięłam.

Nie wiem, czy to na dobranoc, czy na dzień dobry :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nowa rabatka wczoraj wyglądała tak
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj ją dokończyłam. Tutaj, gdzie jest tak dużo :wink: wolnego miejsca jest posadzona tawuła taka sama jak po drugiej stronie Sungolda, ale maleństwo, bo tylko tyle udało mi się uskubać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rośnie tak oprócz Sungolda, kosówka, któą będę regularnie cięła, sosna Schmidti, liliowiec stella d'oro, floksy wiosenne, żurawki, macierzanka,

Wiosną pozostanie dosadzić jeszcze jedną żurawkę albo berberysa Admiratione i trawki: turzyce, albo ostnice. Zobaczymy co mi się wysieje.
Dzisiaj jeszcze posadziłam na tej rabacie krokusy. Ciekawe jak to wiosną będzie wyglądało.

Co o tym myslicie? Proszę o krytyczne uwagi
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Od: 10 sie 2012, o 08:38
Kontakt:

Post »

jakieś żuraweczki na obwódki jeszcze by się przydały jedna albo dwie ;:108 a efekt będzie dopiero jak się porozrastają roślinki :)
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Dobry wieczór :wit
Gosiu, mam nadzieję, że limit sypiących się pod nieobecność M. spraw już wyczerpany ;:168
Niesamowicie podobają mi się te Twoje schody... są stylowe, niebanalne, po prostu piękne...
Rabata kształtem i wielkością jest ok, a dobór roślin również wydaje się być właściwy... efekt i tak zobaczymy dopiero za parę miesięcy. Również dosadziłabym więcej żurawek po obwodzie.
Miłego wieczoru i całego tygodnia!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”