Ifejon jest niską bylinką cebulową, myślę, że nie wyrasta wyższy, jak z 15 cm, przynajmniej u mnie.
Nornice nie wyjadają, nie zauważyłam ich nawet w pobliżu, gdyż może zapach je odstrasza, podobny do czosnku.

Moniczko bardzo dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.

Bożykwiat to nowy nabytek tegoroczny, kupiłam go już z pąkami kwiatowymi, jeśli by rósł w ogrodzie, to z pewnością także by nie kwitł.
Roślinki dzielnie się spisały, przetrzymały przymrozki, chociaż tak dokladnie nie jestem pewna, gdyż nie byłam na działce, mam wiedzę tylko z relacji.

Jolu- Jola1 to ciekawe, dlaczego serduszki wyginęły Ci po przesadzeniu w nowe miejsce, one po kwitnieniu zanikają, może przez nie uwagę je uszkodziłaś.
Czy serduszki lubią dzielenie? One są często spotykane w sklepach ogrodniczych.

Jolu- Pamelko mój bożykawiat także tegoroczny zakup, dlatego tak wcześnie kwitnie.
Mam taką nadzieję, że nic u mnie nie wymarzło, a nie mam kiedy pojechać na działkę.
Na stare lata zamiast obowiązków ubywać, to przybywa.

Pozdrawiam Cię serdecznie .

Agniesiu ja wybieram się do Ciebie już od dawna, ale niestety myślami.
Na ten weekend nie wyjeżdżamy na wieś, gdyż musimy zaoopiekować się wnuczkiem, ale bardzo dziękuję za pamięć.

Pozostaje mi Twój piękny ogród podziwiać tylko na forum.
Cieszę się, że wilczomlecz się przyjął, wtedy były upały.
Jeśli nie przytniesz po kwitnieniu, to się wysieje.
Psi ząb u Ciebie kwitnie, a na moim już drugi rok same liście.
Muszę przesadzić, to może się namyśli kwitnąć.

Edytko bardzo dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.

Wandziu witaj.

Ja na ten ifejon także natknęłam się przez przypadek w sklepie, nie wiedząć, że takaroślina istnieje, a że cebulki kosztowały przysłowiowy grosik, więc kupiłam, sądząc, że będzie u mnie jako jednoroczna, ale przetrwała dwie zimy i w tym roku jeszcze lepiej zakwitła.
Masz rację, że dzięki forum poznajemy coraz więcej roślin i ich odmian, a wszystkie kuszą, żeby je mieć u siebie.
Tylko miejsca brakuje i krucho z czasem na ich pielęgnację.