Moritiusowe kaktusy i sukulenty
- ARHIZ
- 500p
- Od: 12 wrz 2009, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Moritiusowe kaktusy i sukulenty
Moje kaktusy są bardziej towarzyskie. Moja M. rosła kiepsko, dopóki nie zamieszkała z opuncją i cereusem... Tak samo sukulenty lepie rosną razem.
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co do rebucji to już raczej minuscula. Aylostera deminuta... miałem kiedyś takowy gatunek także możesz się przyjrzeć.
- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Nie spotkałem nigdzie zdjęć R. minuscula o takich kwiatach. Ale ta rebucja była już chyba 4 ;). Mój tata sklasyfikował ją jako R. fabrisii, ja jako deminuta, minuscula lub senilis ;)
Edit: cofam to, co powiedziałem. Przerzucając w tej chwili 'Encyklopedię...' Innesa&Glassa trafiłem na R. minuscula. Po dokładnym przyjżeniu się zdjęciu zauważyłem, że niektóre kwiaty są takie, jak te na moim zdjęciu
Edit: cofam to, co powiedziałem. Przerzucając w tej chwili 'Encyklopedię...' Innesa&Glassa trafiłem na R. minuscula. Po dokładnym przyjżeniu się zdjęciu zauważyłem, że niektóre kwiaty są takie, jak te na moim zdjęciu
Pozdrawiam, Aleksander
- Artur89
Choćby pierwsza lepsza stronka: http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... 29,r:3,s:0 choć nie twierdzę, że godna merytorycznie. Do R. fabirsii nie pasuje patrząc na korpus rośliny. Pomijam, że wygląda nieco... napompowana.
- theoria_
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Kontakt:
A myślałam, że może jakieś "czary-mary"
Też mam w zbiorowej doniczce 4x M. elongata i M. gracilis. Również wydawało mi się, że konkurencja dobrze im zrobi ale jak widać nie ma reguły.

- ARHIZ
- 500p
- Od: 12 wrz 2009, o 18:02
- Kontakt:
Bo czasem rośliny się po prostu nie lubią. Podobno wiele roślin nie lubi sąsiedztwa aloesu - mój stoi koło opuncji z prawej strony, a ona rośnie tylko z lewej strony. A mój stary cereus dosłownie wykańczał każdego kaktusa, który z nim rósł.
EDIT: Jeśli ktoś jest zwolennikiem parapsychologii roślinm, to niech pamięta,że jak rośnie kilka roślin razem, to trzeba poświęcać wszystkim tyle samo uwagi, bo część może się "obrazić" i uschnąć.
EDIT: Jeśli ktoś jest zwolennikiem parapsychologii roślinm, to niech pamięta,że jak rośnie kilka roślin razem, to trzeba poświęcać wszystkim tyle samo uwagi, bo część może się "obrazić" i uschnąć.
- Delete
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
R.fabrisii raczej nie, chociaż kto wie. NAJLEPIEJ wrzuć fotę, a raczej obie do wątku z identyfikacją i może Tomek zdementuje wszystko.moritius pisze:Nie spotkałem nigdzie zdjęć R. minuscula o takich kwiatach. Ale ta rebucja była już chyba 4 ;). Mój tata sklasyfikował ją jako R. fabrisii, ja jako deminuta, minuscula lub senilis ;)

Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- Artur89
Allelopatia czy co? To do postów powyżej Bartkowego
Co by za dużo nie cytować...

- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
Allelopatia- szkodliwy lub korzystny wpływ substancji chemicznych wydzielanych przez rośliny lub grzyby danego gatunku lub pochodzących z rozkładu tych roślin. Allelopatia odnosi się głównie do substancji chemicznych wydzielanych do podłoża, które wpływają na wzrost innych organizmów w bezpośrednim otoczeniu, głównie roślin i bakterii. Substancje mogą pobudzać lub hamować kiełkowanie, a także wzrost i rozwój innych gatunków roślin żyjących w bliskim sąsiedztwie lub zajmujących bezpośrednio po nich to samo miejsce.
No to mamy ciekawy termin uzasadniający lepszy lub gorszy przyrost roślinek posadzonych razem.

Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- Artur89
Spotkałem się z tym zjawiskiem jedynie w przypadku drzew i krzewów, a jak to jest u Cactaceae to nie wiem. W sumie ciekawy temat na prelekcje...
- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Moja egzotyka ;). Może to nie ten dział, ale na razie nie będę dla paru malutkich siewek zakładał tematu - chyba, że podrosną :P:
To jest cytryna - nasiono dwuzarodkowe. Jak się przyjrzycie to widać dwie rośliny:

A tu grejpfrut - zwykły:

Grejpfrut dwuzarodkowy (jakimś cudem druga roślina jeszcze nie urosła):

I granat:

To jest cytryna - nasiono dwuzarodkowe. Jak się przyjrzycie to widać dwie rośliny:

A tu grejpfrut - zwykły:

Grejpfrut dwuzarodkowy (jakimś cudem druga roślina jeszcze nie urosła):

I granat:

Pozdrawiam, Aleksander
- Delete
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
Cytryny siałem, ale mi padły przez zimę. Po jakieś 4cm miały. 2-zarodkowe często się zdarzają. 

Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- Sebek87
- Od: 10 gru 2010, o 18:11
Ja też mam Granata z własnych wysiewów jest już sporawy a i Avokado TYŻ mam.
roślinki mają już ok 30 cm

- darekcn42
- 1000p
- Od: 9 lut 2009, o 18:43
A ja to siałem z egzotyki palmy daktylowe, cytryny, pomarańcze, mandarynki i sosny śródziemnomorskie.
.

Pozdrawiam, Darek.