Mój pas startowy, czyli wąska działka :) - cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój pas startowy, czyli wąska działka :) - cz. 3

Post »

Clair wpadała mi oko w roku ubiegłym u Ani, posadziłam przed miesiącem.
rozkwita, tak się cieszę.
Twoja różanka wielce urokliwa, ławka tam potrzebna bardzo,
bo Aga rozłoży koc i przygniecie lawendę :;230
Pamiętam ubiegłoroczną ławkę i ścieżkę :P .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Aguśka czyli jednak w donicach..
pytałam bo pasuje mi kilka przesadzić ale się boję.
poczekam do jesieni .. :)

Dominiko heidi mnie zachwyca.. po Twoich zdjęciach jeszcze bradziej ..
a clair jest moją tegoroczną ulubienicą . jesienią dokupię jeszcze 2..
a niedługo zakwitnie acropolis i bardzo jestem ciekawa czy nie zachwyci bardziej niż clair..

ale z czym przyszłam.
przyszłam Ci powiedzieć.. że jesteś wyjątkową dziewczyną!
Mało jest takich osób niestety.. dlatego muszę to napisać.
podoba mi się, że we wszystkim co robisz.... jesteś taka.. na 100%

...i dziękuję za czujność.. wszyscy się zachwycają a niestety niewiele jst takich osób którzy powiedzą...oo .. coś nie tak.. przecież to nieprawda!
Ja zawsze twierdzę, że jeśli ktoś mi zwraca uwgę, tzn. ze się o mnie troszczy :)
;:196
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ogórki i pomidory wyglądają zdrowo, a to najważniejsze. Róże wyjątkowo szlachetne, dobrałaś śmietankę odmian, jak dla mnie :)
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Dominiko - ten Abraham to mi bardziej na Gartentraume wygląda.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Stokrociu - pomidorki mimo początkowych problemów teraz całkiem całkiem :wink: Heidi jest raczej ciemniejsza, jaśnieje w miarę przekwitania. Ma niesamowity kolor, zapach też.

Elu - dobra decyzja :uszy Jeśli chodzi o ławkę/kocyk, to może nie dziś, właśnie podlewałam pomidory i borówki gnojówką :twisted: Więc różanka nadaje się obecnie tylko dla wielbicieli swojskich klimatów :;230

Izunia - ;:196 Wow!!! Przyznam się, że się nie spodziewałam :wink: Wiesz co? Ale chyba masz rację - na przykład jak "hoduję" osty to na 100% - nie ma to tamto:

Obrazek

:;230 ;:224 :;230 :;230

Ech, kolega ma mnie ratować, czekam aż przybędzie z podkaszarką spalinową - miał tylko tarczę założyć (ale już 2 czy 3 tygodnie czekam, może w ten weekend przywiezie ją z działki)... :roll:

Z drugiej strony domu mam sytuację opanowaną, ten kawałek stoi odłogiem (miałam pryskać, nawet mam preparat, ale zrezygnowałam - za nimi rosną tuje (na włókninie, więc tam dobrze) - bałam się, że ucierpią :roll:

Aniu - ano śmietanka, widzisz przecież, co pisze Liska - na wszystko na 100% :wink: Ale co zrobić jak właśnie one mnie tak zachwycają - z winoroślami mam to samo ;:170

Gosiu - nie Abraham? :cry: Dramat :;230
Na fotkach wyszedł bardziej różowy, teraz poleciałam zrobić mu sesję - może coś pomoże (ale trochę mnie dziś zastanowiło, że nie otwiera się za bardzo ten kwiat - niby płatki takie dojrzałe się wydają (miękkie), a on cały czas w kształcie pucharu - no ale trochę brzoskwiniowego odcienia ma - zresztą zobacz - może te lepiej pokażą (aha - pędy ma czerwonawe, trochę jak Charles - chodzi mi o łodygi, młode liście też czerwonawo-brązowe, pachnie bardzo intensywnie). Kwiaty są duże.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I co myślisz?
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Nie martw się - na tej fotce to 100% Abraham, widać to po żółtym kolorze na spodzie róży. Czy tamte zdjęcia robiłaś w pełnym słońcu?
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu - nie, fotki były robione późnym popołudniem, właściwie wieczorem - przy "nocnym" trybie aparatu - z reguły oddaje on lepiej kolor, ale tym razem przeróżowił. Dzięki!!!

Teraz trochę z innej mańki :wink:

Buraki po reanimacji gnojówką odżyły:

Obrazek

Obrazek

Te były w gorszym stanie, w związku z tym dziś była powtórka śmierdzidła:

Obrazek

Ale i na tych wyrastające listki są zielone.

Obrazek

Przesadzana na jesieni sosna - zadziwiła mnie przyrostami - po pierwszej "przeprowadzce" nie ruszała do czerwca, a potem wypuściła maleńkie (ze 2 cm) świeczki, a tu proszę - widocznie jest już zaprawiona w bojach :wink:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

A moja Astrid jeszcze nie kwitnie :roll: , a u ciebie taka piękna.
No i masz fantastyczne warzywa ;:63
Aż chce się wpaść na grządkę i zjadać :;230
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

To Abraham na 100% :uszy
Dominisiu, zazdroszczę Ci tak wspaniałego warzywniaczka ;:63 U mnie kiepska sprawa z warzywniakiem. Chyba dopiero jak zamieszkamy w nowym domu to się nim zajmę. Z moich upraw przetrwały tylko dwie sałaty :roll:
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Róża boska, Abraham czy nie.
Ale masz warzywka ;:63 Moje buraki po miesiącu osiągnęły centymetr wysokości i zniknęły, dlaczego nie wiem, ale rozpacz buraczkową mam. Dosiałam, może coś jeszcze urośnie.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oliwko - Astrid to hit nad hity - nie dość, że ruszyła ostro mimo wiosennego (wcale nie wczesnego) sadzenia, to jeszcze kwiat przecudnej urody, zapach taki, że chce się tam siedzieć i ją bez przerwy wąchać :wink:

Jakbyś podeszła do grządki, to by ci ochota przeszła, przynajmniej dziś :;230 :;230 Nie wiem co o mnie myślą okoliczni spacerowicze - fetorek na pewno dociera na drogę, skoro na całej działce było go czuć ;:224 Sąsiedzi poinformowani o moich fanaberiach - sąsiad sam kosił mi pokrzywy :uszy

Monia - z warzywnikiem sporo roboty, ale teraz widzę, że regularne pielenie co tydzień, nawet częściej, się opłaciło - w tej chwili chwasty już aż tak nie atakują. W przyszłym roku mam go zamiar trochę powiększyć, no i wysiać poplon, przekopać, dodać skoszonej trawy przed zimą - muszę poprawić tę glebę, bo jest beznadziejna. Za to sałata najwyraźniej zadowolona - u mojej sąsiadki piękne buraki, za to sałata marna - u mnie odwrotnie.

Aniu - buraczki mi bardzo ładnie wzeszły, po czym po osiągnięciu kilku cm stanęły, przyrosty nędzne, czerwone liście i zero rozwoju. Ale terapia najwyraźniej pomaga ;:108 Może coś z nich będzie :uszy
magdala

Post »

dominikams pisze: z warzywnikiem sporo roboty, ale teraz widzę, że regularne pielenie co tydzień, nawet częściej, się opłaciło - w tej chwili chwasty już aż tak nie atakują
O, to,to,to !
Właśnie -częste pielenie to jest to czego niestety nie mogę zapewnić mojej działce...I efekty widać-pola chwastów !
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nie widzę wszystkich zdjęć, ale widzę Abrahama (to on ;:108 ) i widzę Astrid, jest cudna, co?
Nieustannie się nią zachwycam ;:63
Ja mam dwie ale obie wciąż w powijakach :roll:
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Dominika bo Ty umiesz przesadzać :) hahahaha
przesadzisz ją jeszcze kilka razy .. prawda?
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu - no właśnie, żebym ja miała tak czas i zacięcie, żeby pielić wszędzie... ale nie mam :roll:

Aniu - aż brak mi słów, żeby opisać mój zachwyt Astrid - ten kolor, budowa kwiatu, aksamitne płatki, no i jeszcze mocny, zniewalający zapach... cud nie róża ;:108

Izuś - :lol: Przyznam się, że to przypadek, lub naprawdę siła w drzewku - bo przy przesadzaniu ziemia prawie odpadła z korzeni (tam, gdzie rosła był piach), w dodatku dwa razy ją wyciągałam i poprawiałam, bo a to za płytko, a to krzywo :;230 Nie myślałam, że się przyjmie, albo że będzie co najmniej jeden sezon biedować, a tu proszę :shock: Widocznie to pierwsze przesadzanie spowodowało, że wytworzyły się nowe korzenie, miała więc łatwiej. Musiałam ją przesadzić - nie było wyjścia, ale planuję ją zostawić na tej rabacie. No ale ja zawsze tak mówię, a potem wiadomo co... szpadel w dłoń i heja :;230 :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”