Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hippeastrum / amarylis - porady ,uwagi,zapytania
tralaluszy masz może jakieś silne szkło powiększające? Spojrzyj przez nie na te zmiany. Zarodniki grzyba mają specyficzny wygląd i nie sposób jest pomylić ich np. z barwnikiem środka do zaprawiania cebul, lub z uszkodzeniami mechanicznymi.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- whitedame
Szkoda.
Fachowcy zalecają nie kupować cebuli z jakimikolwiek czerwonymi przebarwieniami, niestety zaprawy do cebul często zostawiają takie ślady, więc nie można przesadzać z ostrożnością.
Ja na Twoim miejscu, tym bardziej, że to nowy zakup, namoczyłabym cebulę w fungicydzie np: w Sportak Alpha 380 EC (0,1%).
Fachowcy zalecają nie kupować cebuli z jakimikolwiek czerwonymi przebarwieniami, niestety zaprawy do cebul często zostawiają takie ślady, więc nie można przesadzać z ostrożnością.
Ja na Twoim miejscu, tym bardziej, że to nowy zakup, namoczyłabym cebulę w fungicydzie np: w Sportak Alpha 380 EC (0,1%).

- tralaluszy
Nusiu bardzo dziękujęnusia pisze:to Lemon Lime

Teraz czekam na pełnego morelowego (podobno)

- whitedame
tralaluszy lepsze to niż cynamon. Poszukaj stężenia w ulotce bo ja niestety nie znam 

A wiecie co ... ostatnio na portalu na f czytalam w grupie o naszej ukochanej roślince, że polewają cebulkę .... wodą utlenioną 3%. Niestety u mnie to tak średnio z rozumieniem technicznego angielskiego ale zrozumiałam, że używają do tych czerwonych zbójów. I jeszcze cynamon dzień wcześniej zalewają wrzątkiem i kwiatuszka ratują dopiero poprzez opryskiwanie takiego odwaru jak się odstoi gdzieś po dobie.
Tam jedna osoba udowadniała, że to na roślinki dobrze działa. Niby woda utleniona tam tylko zajmowała się tymi uszkodzonymi fragmentami i nie zjadała nic poza tym.
Tam jedna osoba udowadniała, że to na roślinki dobrze działa. Niby woda utleniona tam tylko zajmowała się tymi uszkodzonymi fragmentami i nie zjadała nic poza tym.
- whitedame
Też czytałam, że woda utleniona czyli 3% roztwór wodny nadtlenku wodoru, rozpada się na wodę i tlen atomowy ( bardziej naturalny niż cząsteczkowy) i to ten tlen atomowy będąc mocnym utleniaczem, niszczy grzyby, wirusy, czy bakterie.
Sama jeszcze tego nie sprawdziłam, więc może ktoś będzie pierwszy?
Sama jeszcze tego nie sprawdziłam, więc może ktoś będzie pierwszy?

- dukra13
- 200p
- Od: 23 sie 2007, o 22:30
Czytałam ostatnio dużo o zastosowaniu roztworów wody utlenionej w uprawie roślin ale miałabym obawy zastosować taką nierozcieńczoną.Tzn. 3% roztworu Perhydrolu raczej bym nie zastosowała.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
U mnie woda utleniona się nie sprawdziła. Wiosną zakupiłam cebulę ,,w ciemno" i okazała się totalnie porażona. Moczyłam ją przez parę dni namoczoną w wodzie utlenionej i posadziłam do ogrodu. W ogrodzie jak wznowiła wzrost widziałam , że dalej ma czerwone przebarwienia na cebulce i liściach które ledwo rosły. Jesienią wykopałam ją ale nie wsadziłam do doniczki. Poczekam aż bardziej przyschnie i odłupie znów ileś łusek aby sprawdzić czy głębiej jest ,,grzyb". Inaczej zrobię jak ktoś już pokazywał- pociąć na kawałki i zasypać topsinem.
Mnie zakwitł kolejny "nołnejm" ze sklepu ogrodniczego. Szperałam w sieci i zastanawiam się czy to może być "Splash"? Czy może coś innego?
Proszę o pomoc

Proszę o pomoc

- tralaluszy
tralaluszy Bardzo dziękuję 

- tralaluszy
Wiesz co, naszły mnie wątpliwości... oglądałam Twoje zdjęcie na służbowym komputerze, a teraz w domu jakoś straciłam pewność. Zobacz jeszcze i porównaj z moim Splash. Bo może Twój to poszukiwana przez wszystkich Pasadena

Pozdrawiam - BabajAGA
Hmy, trudno mi powiedzieć, jak patrzyłam w google to splash ma jakby cieńsze płatki. Mój ma takie bardziej szerokie. Jutro zrobię zdjecia w lepszej być może jakosci w innym oświetleniu. Dopiero zaczyna kwitnąć. Ma pięć pączków i idzie drugi pęd.
Może pokwitnie dłużej niż Lime, które umarło w sumie po kilku dniach.
A poszukiwany hmy... Gdyby tak było to prawdopodobnie w tym sklepie u mnie jeszcze jakieś cebule ocalały
Twój jest piękny
A mój jakby ma wiecej białego? Czy ja wiem?
Może pokwitnie dłużej niż Lime, które umarło w sumie po kilku dniach.
A poszukiwany hmy... Gdyby tak było to prawdopodobnie w tym sklepie u mnie jeszcze jakieś cebule ocalały

Twój jest piękny