Nowy ogród Jacka
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lis 2006, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Jacku!
Odwiedzam Cię przelotnie w ten pochmurny, deszczowy dzień. Chociaz ja taką aure lubię!
Piękne dalie. Nigdy nie miałam tych kwiatów w ogrodzie i nie sądziłam że mogą tak długo kwitnąć?! A to przecież popularny kwiat wiejskich ogrodków. Muszę je mieć w przyszłym roku:P Twoje "cudeńko butelkowe" z pewnością jest pomocne, żeby stworzyć jakiś zarys ogrodu, rabat czy zakątków - dobry pomysł, zanim znajdziesz coś odpowiedniego. Jacku, przed Tobą dużo pracy, ale spokojnie, nie ma co się spieszyć. Powiem Tobie, że zazdroszczę Ci tych początków. Ja też bym tak chciała, bo wiele bym wtedy zmieniła w swoim ogrodzie i spełniła niektóre marzenia.
Pozdrawiam cieplutko

Odwiedzam Cię przelotnie w ten pochmurny, deszczowy dzień. Chociaz ja taką aure lubię!
Piękne dalie. Nigdy nie miałam tych kwiatów w ogrodzie i nie sądziłam że mogą tak długo kwitnąć?! A to przecież popularny kwiat wiejskich ogrodków. Muszę je mieć w przyszłym roku:P Twoje "cudeńko butelkowe" z pewnością jest pomocne, żeby stworzyć jakiś zarys ogrodu, rabat czy zakątków - dobry pomysł, zanim znajdziesz coś odpowiedniego. Jacku, przed Tobą dużo pracy, ale spokojnie, nie ma co się spieszyć. Powiem Tobie, że zazdroszczę Ci tych początków. Ja też bym tak chciała, bo wiele bym wtedy zmieniła w swoim ogrodzie i spełniła niektóre marzenia.

Pozdrawiam cieplutko
Kasia
Ogród Cilli
Ogród Cilli
-
- 1000p
- Od: 27 lip 2007, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Joluś Jacek pokazał obrzeże z butelek- zobacz pierwsze zdjęcie w jego dzisiejszym poście (z godziny 10:02)jollla500 pisze:Aniu to był żart ? czy faktycznie Jacek pokazał tą ścianę z butelek ,a ja nic o tym nie wiemzanna pisze:Jacku, ściana z butelek całkiem całkiemI co za różnorodność materiału
![]()
A dalie przepiękne!

Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Dzięki Jolllu500, Tess, Zanno, Tu.ja, Jol_ka, że macie na tyle wyrozumiałości, że nie krytykujecie tego butelkowiska, ale tak jak pisze Cilla.to tylko prowizorka, by ziemia się nie obsypywała z tarasu widokowego, który tam powstaje. Na razie dobre miejsce na zadołowanie roślin.
Sądząc po etykietach, to przegląd napojów butelkowych z ostatnich 30 lat. To może nawet nie jest ich tak dużo
Ale po co to było zbierać
A dalie dopisują w tym roku i zamierzam powiększać kolekcję (z Waszą pomocą
), bo im tu dobrze. Na szczęście nie było jeszcze mrozu
Jolu, to zdjęcie z pokrzywami jest historyczne. Już ich tam nie ma. Ale jakbyś bardzo pragnęła pokrzyw, to jeszcze trochę zostawiłem dla Ciebie
To najzwyklejsza pokrzywa
Cieszę się, że przepisy się podobają. Ja bardzo lubię gotować, więc jeśli będzie zapotrzebowanie, umieszczę kolejne.
Dziękuję Wszystkim za odwiedziny! Dawno nie było u mnie tak tłoczno
Sądząc po etykietach, to przegląd napojów butelkowych z ostatnich 30 lat. To może nawet nie jest ich tak dużo

A dalie dopisują w tym roku i zamierzam powiększać kolekcję (z Waszą pomocą

Jolu, to zdjęcie z pokrzywami jest historyczne. Już ich tam nie ma. Ale jakbyś bardzo pragnęła pokrzyw, to jeszcze trochę zostawiłem dla Ciebie

Cieszę się, że przepisy się podobają. Ja bardzo lubię gotować, więc jeśli będzie zapotrzebowanie, umieszczę kolejne.
Dziękuję Wszystkim za odwiedziny! Dawno nie było u mnie tak tłoczno

z miłą chęcią pomogę Ci Jacku przy wyborze dalii...
tu:
http://www.cmlb.net/ndccactus/
cieplutko pozdrawiam...
ewa
tu:
cieplutko pozdrawiam...
ewa

- JacekP
Witaj Cilla!cilla77 pisze:Witaj Jacku!![]()
Piękne dalie. Nigdy nie miałam tych kwiatów w ogrodzie i nie sądziłam że mogą tak długo kwitnąć?! A to przecież popularny kwiat wiejskich ogrodków. Muszę je mieć w przyszłym roku:P Twoje "cudeńko butelkowe" z pewnością jest pomocne, żeby stworzyć jakiś zarys ogrodu, rabat czy zakątków - dobry pomysł, zanim znajdziesz coś odpowiedniego. Jacku, przed Tobą dużo pracy, ale spokojnie, nie ma co się spieszyć. Powiem Tobie, że zazdroszczę Ci tych początków. Ja też bym tak chciała, bo wiele bym wtedy zmieniła w swoim ogrodzie i spełniła niektóre marzenia.![]()
Pozdrawiam cieplutko
W zasadzie to też się cieszę, że mogę tak swobodnie kształtować ogród, bo jeszcze nic w nim nie ma. Prawie nic - są truskawki, które jeszcze częściowo zostawię, bo były bardzo smaczne, jak się tu wprowadziłem. Był też łan pietruszki i część z niej przesadziłem do ogródka ziołowego. Drzewa na szczęście są ale poza ogrodem. Pracy dużo. Codziennie przekopuję jedną z planowanych rabat w poszukiwaniu perzu i skrzypu. Uparłem się, że nie pozwolę mu się panoszyć między kwiatami, tak, jak to się dzieje w starym ogródku. Jak już się tośliny posadzi, to takie głębokie przekopywanie i wyrywanie jest niemożliwe. Więc taka mało efektowna praca - nie ma co pokazywać. Tak samo grabienie liści - codziennie grabię i codziennie spadają nowe. Ale dobrze, że są te wierzby, bo bez nich byłoby łyso

Ta aura jest jeszcze do zniesienia, bo kwitnie jeszcze co nieco, ale coraz krótszy dzień i od listopada nie będzie już tak znośnie.
A dalie gorąco polecam! Oferuję swoje, bo jak zwykle niektórych mam zbyt wiele (w starym ogrodzie) i chętnie rozdaję albo się wymieniam.
- JacekP
Dzięki Jolu - jesteście jak dobre duszki - nie widać ale sąjol_ka pisze:Jacku tłoczno to u Ciebie zawsze jest, tyle że my tak z reguły po cichutku przemykamy obok siebie ;)
ja przyznaje się bez bicia, że codziennie jestem

- JacekP
Dziękuję Ewo, ale najpierw muszę się uporać z przewiezieniem odmian ze starego ogrodu, a trochę tego jest. No i może jakimiś daliami się wymienię, jeśli będą chętne osoby. A w czerwcu znowu dokupię jakąś półżywą bulwkę z hipermarketu za symboliczną złotówkę i potem odwdzięczy mi się ona cudnymi kwiatami jak te powyżejEwik pisze:z miłą chęcią pomogę Ci Jacku przy wyborze dalii...
tu:
cieplutko pozdrawiam...
ewa

Ale nie tylko dalie kwitną:
szałwia błyszcząca
jastrzębiec pomarańczowy
astry
gailardia oścista

- JacekP
Dziękuję Geniu - na pewno odwiedzę Twój ogróde-genia pisze:Witaj Jacku Bardzo Ci zazdroszczę tej przestrzeni. Ja już nie bardzo mam gdzie sadzić nowych nabytków a nie bardzo umiem sobie odmówić kupowania nowych. Oczywiściez zaproszenia skorzystam i zapraszam Cię też do mojego ogrodu którego wątek założyłam wczoraj. Pozdrawiam Genia