Moja działeczka ROD zielony domek cz 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja działeczka ROD zielony domek cz 2

Post »

Miłego i szczęsliwego Nowego Roku.
U mnie +16 ;:3 oby tylko za wcześnie się rośliny nie pobudziły w tym nowym roku. Miałam dzisiaj wiązać trawy, bo przegapiłam przed śniegiem ale teraz to już sama nie wiem czy to wiązać czy nie wiązać ? ;:218
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niech Ci się w nowym roku wszystko darzy, Alu: w domu, ogrodzie i zagrodzie. ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witam wszystkich cieplutko :wit . Powolutku zaczynam wysiewy na pierwszy rzut 13 stycznia poszła papryka Blot, Mini słodka, violet sparkle oraz pietruszka, seler naciowy i liściowy. teraz czekam na wykiełkowanie.

Obrazek

Byłam przez weekend na działce bo było tak przyjemnie i słoneczko zaświeciło, a tu niespodzianka na mnie czekała zakwitł mi ciemiernik pierwsze kwiatuszki w tym roku :tan Wiosna coraz bliżej. Teraz pogoda się zepsuła silny wiatr i mżawka więc siedzę w domku i zajmuje się remontem. Wymieniłam drzwi wejściowe teraz przerabiam rury od gazu i centralnego ogrzewania będę też robiła w łazience grzejnik taka drabink, a potem biorę się za przedpokój, ale tylko do końca kwietnia potem uciekam na działkę tam czeka mnie malowanie pokoiku i wiosenne porządki.

Obrazek

Co roku sieję ogórki śremskie, ale jakoś zawsze szybko się kończą w tym roku postanowiłam posiać więcej odmian i w dwóch turach. Więc mam śremskie i Nadusha, Monisia, Atlantis,Allianz,Solon,Horizon i Liberty, Cezar F1,Wisconsin SMR 58,
Te będą zależało mi na Nadusha i Monisia, ale musiałam dobrać jeszcze jedną bo inaczej nie mogłabym zrobić zamówienia. Inne mam od miłej koleżanki która podzieliła się ze mną nasionkami. Mam nadzieję, że będzie co zaprawiać i jeść.
Obrazek

Witaj Ewuniu ja trawy wiązałam na jesieni, ale miałam okrywać piwonię drzewiastą bo robię co roku i nie zdążyłam. Zastanawiałam się czy nie przykryć ale zrezygnowałam z tego i zostawiam jak jest. Dziękuję za życzenia pozdrawiam miłego wieczoru. ;:168

Lucynko
dziękuję za życzenia Tobie też niech się darzy jak najlepiej w Nowym roku. Pozdrawiam miłego wieczoru. ;:168.
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Witaj Alicjo w Nowym Roku.
Pospacerowałam sobie u Ciebie.
Piękne widoczki zarówno kwiatów cebulowych jak i piwonii.
Szybko zaczęłaś siewy.
U mnie trochę to poźniej następuje.
Szkoda, że młodym tak z domem wyszło, ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło wg przysłowia .
Może trafi się im później coś lepszego.
Opatrzność pewnie czuwa.
Miłego oczekiwania na nowy sezon ogrodniczy.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Widzę, Alu, że już sporo wysiałaś. ;:63
Ja tylko odrobinę heliotropu i dopiero 23 stycznia dosieję go więcej, a do towarzystwa dorzucę kilka nasion pierwiosnka i dziewięćsiłu. ;:108
Bardzo ładnie zakwitł Ci ciemiernik. ;:215 ;:303
Czy teraz ścięłaś mu liście? Bo wcale ich nie widać. A może schowały się pod korą?

Słoneczka życzę ;:3 i zdróweczka. ;:167
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Alu, pierwsze wysiewy już poczynione, czyli oficjalnie rozpoczęłaś sezon 2023 :D Ciemiernik kwitnący bardzo ładny. Moje jeszcze w pączkach, więc chętnie popatrzyłam na Twój.
Miłego tygodnia ;:196
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam was kochani. U mnie zawrót głowy remont w domu pełno pyłu, gruzu i totalny bałagan co chwile wycieram meble i cały czas białe koszmar pocieszam sie że będzie ładnie. Dziś przychodzi elektryk muszę zrobić gniazdko na wifi i telefon, a później mają przyjść od anteny gdyż przy ściąganiu tapety razem dpadł mi tynk ze ściany razem z tym domofon i antena masakra. same kable po przedpokoju.
Obrazek
na razie drzwi wymienione i grzejnik drabinka już też wisi w łazience
Obrazek

bardzo się boję o moje sadzonki żeby im ten pył nie zaszkodził co prawda wyniosłam je do innego pokoju, ale ten proch dociera wszędzie.
W sobotę i niedzielę spędziłam z moimi ukochanymi wnukami przyszli na dzień babci i dziadka prezent dostaliśmy przepiękny wesoły ślimaczek na sam jego widok od razu poprawia się humor i moje ulubione kwiaty róże. Choć prezent śliczny ale najpiękniejsze było jak moje kochane maluchy przyszły z życzeniami i dały najsłodsze buziaki to jest niezastąpione. W niedzielę pojechaliśmy do Kłodzka i Nysy jechaliśmy też na Srebrną Górę ale nie wyjechaliśmy no cóż zima. W sumie wycieczka się udała było wesoło i fajnie.

Obrazek

Obrazek

Papryka rośnie ładnie wszystkie nasionka wyszły siane 13 stycznia jednie były 17 i 18 a na samycm końcu wyszła papryka mini słodka 21 stycznia. Zastanawiam się bo jedno nasionko wyszło z trzema listkami czy go nie usunę bo jakiś dziwny co wy na to? gdzieś kiedyś czytałam żeby usuwać i chyba tak zrobię.

Witaj Ewuniu dziękuję za odwiedziny i za miłe słowa. Młodym sie nie udało z domem ale najważniejsze że są na swoim ciasne bo to nie dom ale własne. z wysiewami zaczełam w tym roku wczesniej o cztery dni nie mogłam wytrzymac jak wszyscy pisza że wysiali to i mnie podkusiło, ale papryczkę można niech rośnie. Pozdrawiam życzę miłego wtorku i słoneczka ;:196

Witaj Lucynko :wit Ja wysiewy będę robiła dopiero na początku lutego teraz tylko papryczka bo to najważniejsze. Heliotrop jest piekny tez bym siała ale będę kupowała sadzonki z braku miejsca.Liście Ciemiernika usunełam na jesieni nie wiem czy dobrze, ale jakoś brzydkie były. Pozdrawiam życzę miłego dnia zdrówka i słoneczka dla ciebie i roślinek.

Witaj Dorotko na działce mam kilka kupek ciemiernika i też są w pączkach tylko ten jeden zakwitł chyba tak dla ozdoby. U mnie sezon na wysiewy już otwarty łapki swędziały więc posiałam, a niech rosną. Pozdrawiam miłego dnia ;:196

To moje papryczki powolutku rosną

Obrazek

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających i zapraszam w wolnej chwili. ;:196 Miłego dnia
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witaj Babciu Alu!
Prezenty i życzenia od kochanych wnucząt, a potem wspólna wycieczka pozwoliły wspaniale spędzić Wasze święto. ;:138 ;:138
Papryczki bardzo już ładne. ;:215 Niech rosną zdrowo. ;:303
U mnie powschodziły pierwsze heliotropy, jednak z powodu braku słoneczka nie tylko się wyciągają, ale dodatkowo są jakieś rachityczne ;:222 i nie wiem, co z nich będzie. ;:218

Pozdrawiam cieplutko. ;:196
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Lucynko święto dnia Babci super spędzone, ale martwi mnie brak słoneczka to tak chyba w całym kraju tak jest przydałoby się a tu codziennie szaro buro. Pozdrawiam życzę Ci ;:3 bo roślinki i my też tego potrzebujemy od razu lepszy humorek się robi. Miłego weekendu ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Alicjo
Buziaki i obecność wnucząt cieszy i sprawia radość.
Róże i ślimak do ogrodu ;:333
Remont też niedługo się skończy i mieszkanko nabierze wyglądu.
Czytam, że już posiałaś roślinki , ja dopiero wyjęłam nasiona z pudełka i w lutym dopiero się za tą czynność zabiorę.
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Alu już wysiewasz? ja jakoś jeszcze nie myślę.
Ja najwcześniej wysiewam lobelię,ona długo rośnie.
Nie mam miejsca na wysiewy,a potem pikowanie,jeszcze do tego zostawiłam nasiona w altanie.
Nie wiem kiedy wybiorę się na działkę po nasiona,zima trwa.
Miłego dnia.
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie kochane remont przedpokoju powoli sie kończy dziś malujemy już sufit i przy dobrych wiatrach jutro ściany. Mam taką cichą nadzieje, choć to zależy jak będzie schło. Papryka juz puściła liście własciwe więc przesadziłam ja do doniczek pół litrowych. W tym roku przed posadzeniem podlałam ziemię preparatem na zgorzel siewek zrobiłam według instrukcji myślę, że będą lepiej rosły i nie będą chorować.W późniejszym terminie chce podlać sadzonki bakteriami i kwasem humusowym na lepszy wzrost i korzenie. Posiałam już seler naciowy i korzeń, sałatę różne odmiany, ale najlepsza to liściowa nigdy takiej nie miałam już nie mogę się doczekać na efekty, posiałam lawendę, poziomkę regina podobno smaczna i duża. Teraz kolejny etap to już sianie pomidorów, cukini, ogórków. Reszta będzie kupiona na bazarku.
Obrazek

Ewuniu witaj ja w styczniu posiałam tylko papryki, teraz w lutym wysiewam mam nadzieje, że ładnie wszystko wyjdzie. Tobie też życzę żeby zdrowo wszystko rosło. Pozdrawiam miłego weekendu ;:196

Witaj Danusiu ja na działce zostawiłam doniczki te pół litrowe i nie mam do czego pikować, zima mnie zaskoczyła i też muszę jechać na działkę, ale przez remont nie mam kiedy. Mam nadzieję, że będzie ładna pogoda i wszystko to nadrobi. Pozdrawiam życzę udanego weekendu ;:196
Pozdrawiam Alicja
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Alu, jesteś niesamowita. ;:215 Pomimo remontu nawet na chwilę nie zapominasz o wysiewach, sieweczkach i pikowaniu. ;:138
Ponadto zaopatrzyłaś się w specyfiki zapobiegające rozmaitym chorobom czyhającym na maleństwa w doniczkach. :D
Gratuluję tak zdrowego podejścia do własnoręcznych upraw! ;:433 ;:433
Gdyby mnie się tak chciało.....
Pozdrawiam cieplutko i życzę słonecznych dni. ;:196 ;:3
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie kochani pogoda u mnie okropna silny wiatr i deszcz choć dziś doszło do tego na chwile w czasie deszczu zaświeciło słoneczko. przez tę paskudną pogodę jestem przeziębiona, gardło, kaszel, katar nie mogę za bardzo wychodzić z domu żeby się nie dorobić. Papryka już w swoich doniczkach przepikowana, seler choć malutki, ale też w doniczkach, teraz czeka już wykiełkowała mała poziomka, lawenda, sałatka na przepikowanie. Kolejne wysiewy to pomidory, ale nie tak jak w zeszłym roku kiedy siałam 26 lutego, w tym roku poczekam do 4-5 marca z powodu braku słoneczka i zimno. Rok temu o tym czasie byłam na działce przycinałam drzewka i woziłam i obornik, a dzieci się bawiły, kwitły też pierwsze przebiśniegi w tym roku siedze w domu i czekam wiosny.

Witaj lucynko Nie mam wyjścia muszę dbać o te moje biedne siewki bo cały czas narażone są na przenoszenie przez ten remont z miejsca na miejsce i na brak słoneczka. Mam nadzieje, że dzięki temu nic się im nie stanie. W tym tygodniu kończę remont od soboty sprzątanie i w końcu odpocznę bo zmęczona jestem i nic mi sie nie chce. Chce zająć się czymś przyjemniejszym. Pozdrawiam życzę dobrej nocki i miłego dnia. ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Alu, siewki super ;:333 A przy tak troskliwej opiece nie mają wyjścia - muszą się udać ;:108
Mam nadzieję, że remont już skończony?
Dużo zdrówka ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”