Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu nie kuś takimi widokami, bo zaraz też popędzę do sklepu po jakieś wiosenne kwiatki i będziesz mnie miała na sumieiu jak mnie z nimi eM z domu wywali ;:306
U nas śniegu mało - ostatniej nocy troszkę spadło, ale i tak go niewiele. A ja zapomniałam przykryć hortensje ogrodowe i pobielić drzewka ;:223
Już 2 lata? ;:oj Ależ przeleciało...
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Soniu faktycznie sporo śniegu u Ciebie :) roślinki przykryte więc nie ma się co martwić ;) ptaszki widzę możesz sobie podglądać jak podjadają, ja niestety u siebie jeszcze nie widziałem, gdyż na ogród tylko wpadam sypnąć ziarenka i zaraz znikam a jak wracam to już pusto i gości nie ma hehe :)
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, dobrze że masz rozrywkę podczas zabawy z wnusiem, bo to pozwala Ci zająć główkę dobrymi myślami. ;:108
Wierzę, że wszystko będzie dobrze, czego życzę Ci z całego serca. ;:167 ;:167 ;:196 ;:196

A zimy to Ci naprawdę zazdroszczę. :roll: Masz takie śliczne bielutkie widoki! ;:138

Dobrego i zdrowego weekendu życzę. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu Karolek jest cudowny. Jego argumentacja powala na kolana.. :D U mnie też powychodziło już sporo cebulkowych , ale nie do końca wiem jakich. :D Wsadziłam pierwszy raz w życiu po kilka sztuk tulipanów, narcyzów, hiacyntów, krokusów, irysów cebulkowych, szafirków i nie do końca pamiętam gdzie co jest.. To znaczy wiem gdzie jest grządka ze wszystkimi..ale nie pamiętam w jakiej kolejności rozmieszczałam te kępki cebulek obok siebie :D I też mam odrobinkę śniegu. Mniej niż u Ciebie, ale biało jest.. Soniu dziękuję za śliczne fotki ..i roślin domowych i ptaków , i ogrodu spowitego białym puchem.. A wspomnieniowe irysy i krokusy cudowne. Życzę Ci dużo sił i szybkiego powrotu do formy..Karolek i ogród czekają :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Ależ miałaś, a może i wciąż masz poduchy śniegu ;:oj Taka zima, to jak z bajki :heja
Cudne wiosenne widoki. U Ciebie będą szybciej, u mnie dopiero pewnie w kwietniu. Eh, niesprawiedliwe to. Przecież czekam na nie z takim samym utęsknieniem ;:108
Pozdrów małego gałgana, jest super ;:333 Przypomnij, kiedy ponownie zostaniesz babcią?
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Soniu Fajna zima u ciebie ;:333 Ja dopiero przed wczoraj doprosiłam się o nieco śniegu... Ptaszory u mnie też takie jakby nigdy nic nie jadły, furkot, wyścigi, świergot... ruch od świtu do wieczora :lol: .... Muszę skonstruować jakieś budki lęgowe, bo jak tak się przyzwyczają do ogrodu, to może i domek zechcą założyć wiosną... Dwóch wnuków ... to Karolek i ... Emerytura dobra rzecz... początek to jak wieczne wakacje ;:168 Trzymaj się dzielnie ;:196
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Soniu, mam i ja, w końcu spadło stroszkę śniegu, więc mrozy mi nie straszne ;:333
Uwielbiam ptaki. Dokarmiamy je na działce, tak zbiorowo. Duży karmnik postawiliśmy w aleje, dzięki czemu każdy działkowicz ma szance podrzucić coś od siebie a ptaki mają gwarancję tego, że zawsze będzie coś do jedzenia :D
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Moja zeszłoroczna próba przechowania tulipanów w donicach w szopie skończyła się fiaskiem, więc w tym roku postanowiłam je zadołować w ziemi, oczywiście gdy było cieplej powystawiały nosy, więc nie wiem czy i w tym roku nie był to daremny trud...
W tamtym roku udało mi się z powodzeniem przezimować pelargonie w domu, w tym roku też próbuję, kilka ma się bardzo dobrze, niestety bluszczolistna z lata się pożegnała :(
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48

Post »

Witaj Soniu,

przypadkiem natrafiłam na twój wątek. Przejrzałam cały... i podziwiam piekny ogród.
Masz sporo hortensji bukietowych i też muszę przyznać, że są niezawodne. Nie mam ogrodu, ale swoją pasję realizuję na działce. Zastanawiam się, czy hortensja Everest też nadaje się na prowadzenie, na drzewko. Masz też taką odmianę?
Chciałabym jeszcze zapytać o nazwę trawy, którą przyuważyłam na stronie 6 (przed białą hortnsją, wpis PEPSI)
Pozdrawiam i życzę zdrówka
:wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Kończy się moja wolność. :wink: Nacieszyłam się wnusiem. Ogród przykryty śniegiem, więc pewnie nic złego z pośpiesznymi cebulowymi się nie stanie.

Kasiu czas tak szybko biegnie, najlepiej po dzieciach widać. ;:108 Kupuj wiosenne kwiaty, są niezbyt drogie, a jedna doniczka wystarczy, bu wnieść trochę radości do domu. M tylko tak marudzą, też lubią kolory w domu.
Myślę, że hortensjom bardziej zaszkodziłyby przymrozki kwietniowe niż aktualne. ;:218

Mariusz w karmniku ruch zaczyna się wraz ze świtem, ale wtedy nie robię zdjęć, nawet jak już nie śpię. Chyba muszę na przyszłość pomyśleć o trzymaniu aparatu w sypialni, a nie tylko podpatrywać ptaki. :roll: Śnieg na szczęście szczelnie przykrył rośliny, bezpieczne.

Lucynko dziękuję. ;:196 Jestem niepoprawną optymistką, z wiosną ruszę do ogarniania ogrodu. Jak każda babcia uważam, że mój Karol jest najpiękniejszy i najmądrzejszy. :;230 Nie ma mowy o żadnych złych myślach przy nim. Dzisiaj układaliśmy puzle, 24 częściowe nie są dla niego problemem. Pomogłam z nowo kupionymi, kolejny raz samodzielnie ułożył.

Olu wnusio daje nam tyle radości, nie mamy czasu się zrzędliwie starzeć. ;:306 Ja oznaczam miejsca sadzenia cebul patyczkami. Jest tych znaczników pewnie z 50. ;:173 Pozostałe nieoznaczone niestety narażone na deptanie. Może w tym roku uda mi się trochę drobnicy wykopać i zgrupować w jednym miejscu, szczególnie krokusy mam bardzo rozrzucone po grządkach. Dokupywałam kolejne i sadziłam bez pomysłu, teraz już tak nie robię. Wiele kępek latem wykopałam, przesadzając byliny. ;:124

Iwonko napatrzysz się u mnie na wiosenne cebulowe, a potem będziesz podziwiać swoje. Wiosna będzie dłużej kolorowa. Śniegu jeszcze dużo i pewnie poleży trochę, bo nocą temperatury cały czas ujemne. Karol dziś szalał na śniegu z dziadkiem. Jak przyszedł do domu, to padł i spał ponad dwie godziny. Brat Karola ma się urodzić dokładnie w Wielką Niedzielę. :)

Ewuś budki lęgowe dla zimujących ptaków trzeba szybko wieszać, u mnie już ruch przy nich. Ze śniegu się cieszę, rośliny ochronione, wnusio się bawi, trochę też rozjaśnia szarość za oknem. ;:215 Drugi wnusio będzie miał na imię Antoni.
Nie pracowałam przez ostatnie lata na etacie, to już jakbym w połowie była na emeryturze. ;:306 Teraz mam za dużo czasu, dopiero wiosną ogród mnie z jego nadmiaru wyleczy. Gdyby nie wnuk, z pewnością bym dalej pracowała.

Marlenko śnieg po takim nietypowym grudniu i styczniu potrzebny, przyroda zbyt szybko budziła się do życia. ;:108 Dokarmianie ptaków jedni ganią inni popierają. Myślę, że to taka radość obserwować je, że trudno nie ustawiać karmników i nie patrzeć na te piękne stworzenia.

Małgosiu nie pamiętam w jakiej temperaturze zimowałaś tulipany w szopie. :oops: W moim garażu często temperatury są ujemne, a tulipany od sześciu lat ładnie kwitną. Zadołowane w gruncie z pewnością będą ładne, przecież w glebie są w takiej samej temperaturze.
Pelargonie bluszczolistne, chyba mają bardziej mięsiste pędy, nigdy nie udało mi się ich przechować.

Paula dziękuję, ;:196 miło że ogród się podoba. Nieważne działka, czy ogród, liczy się tylko to ,że możemy realizować swoje pasje na kawałku ziemi. ;:108
Nie mam hortensji Everest. Jeśli ma sztywne pędy, to łatwiej utrzymać formę drzewka. Chyba wszystkie hortensje mające wyjątkowo duże kwiatostany będą mieć tendencję do opuszczania pędów. Mam Pinki Winki na pniu, ma bardzo sztywne pędy, ale jednak po deszczu kwiatostany zwisają. Jak wyschną wracają do pionu.
Przed hortensją Magical rośnie turzyca palmowa, ma około 40-50 cm wysokości. Wyjątkowo bezproblemowa roślina. Zieleni się już w kwietniu, co u traw jest niespotykane. Ma ładny pokrój, szybko przyrasta, co 2-3 lata można już dzielić i mieć nowe rośliny. Wymaga tylko więcej wilgoci, w czasie suszy trzeba częściej podlewać.

Trochę ubiegłorocznej wiosny Wam zostawiam. ;:4 Odezwę się w marcu. :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,wiosenne cudowności pokazałaś ,tulipany ,krokusy ,szafirki to takie sielskie tworzą kompozycje a w promieniach słońca efekt jest podwójny,ślicznie masz w tym ogrodzie ,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Piękna ta Twoja ubiegłoroczna wiosna ;:138 . Moja Emilka też od małego uwielbiała puzzle i świetnie sobie radzi z nimi . Dobrze, że Karol lubi je układać bo uczą koncentracji, poprawiają spostrzegawczość itd ;:108 . Kuruj się Kochana i w marcu wracaj bo wiosna za pasem ;:196 , pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Śliczne wiosenne kolorki Soniu wstawiłaś, tak potrzebne przy końcu zimy. ;:168
A ja już sobie planuję z tymi hortensjami i przygotowuję odpowiednie doniczki do ukorzenienia.
Jak tylko się zrobi cieplej ruszam do ogrodu na wycinkę zeszłorocznych a w domu do wysiewów. :wink: :D
Zdrówka i byle do marca. ;:167
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48

Post »

Piękne fotki nam pokazujesz. Miejmy nadzieję, że niedługo takie będzie można już podziwiać.
Słyszałam, że hortensja Pinky Vinky da się ładnie prowadzić na pniu. Podobnie jest z Phantom i Polar Bear. Niestety żadnej z tych nie posiadam :( . Chyba skuszę się jeszcze na jedną z nich.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Kuruj się, Soniu i wracaj zdrowa, ;:196 bo w marcu zacznie się praca polowa czy tam ogrodowa - jak ją zwał, tak zwał, najważniejsze że upragniona i już wyczekiwana. :tan
Piękne wiosenne wspomnienia. ;:333 Szczególnie te Twoje białe tulipany! ;:215 ;:215
Do miłego. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”