Sępolia - fiołek afrykański cz.1
Alez piękne są te fiołki, brawo!
Ja się naczytałam o tych zaszczeppkach z listków i jak byłam dziisiaj w ogrodniczym, to az chciałam pouszczypywać z kazdego kolorku hehe
podobno kradzione lepiej rosną hehe No ale nie odwazyłam się. Tylko myśli takie miałam... Poza tym byłam pewna, ze u mnie będą miały źle, bo mam północno-wschodnie (z naciskiem na północne) okna, ale Lila pisze, ze jej piękności właśnie na takiej stronie świata stoją :o To dobra wiadomośc dla mnie.
Chyba się skuszę na Saintpaulie, bo są przecudowne!
Ja się naczytałam o tych zaszczeppkach z listków i jak byłam dziisiaj w ogrodniczym, to az chciałam pouszczypywać z kazdego kolorku hehe

Chyba się skuszę na Saintpaulie, bo są przecudowne!
- rastharsis
- 200p
- Od: 20 sie 2008, o 22:56
Też czasem tak żartuję, ale nie potrafiłabym tego zrobić - jakaś blokada moralna mi się włącza... Może to i dobrze...Dziunia pisze:podobno kradzione lepiej rosną hehe No ale nie odwazyłam się. Tylko myśli takie miałam...

Już wiele razy, i nie tylko na tym forum, okazywało się, że roślinki rosną zdrowo na stanowisku, które nie powinno im odpowiadać, więc nie zawadzi spróbować, jak byłoby fiołkom u Ciebie.Dziunia pisze:Poza tym byłam pewna, ze u mnie będą miały źle, bo mam północno-wschodnie (z naciskiem na północne) okna

Wszyscy wpadamy w ich sidła.Dziunia pisze:ale Lila pisze, ze jej piękności właśnie na takiej stronie świata stoją :o To dobra wiadomośc dla mnie. Chyba się skuszę na Saintpaulie, bo są przecudowne!

Też będę musiała pomyśleć o jakiejś naturalnej zasłonie dla moich Saintpaulie.Abudabi pisze:Moim fiołkom było zdecydowanie lepiej na wschodnim oknie za zazdroską
- WioLinKa
- 200p
- Od: 26 kwie 2007, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kochaniutkie są te wszystkie fiołeczki
Moje niektóre przekwitły a niektóre będa dopiero kwitły. Rozmnożone mam je z listeczków od forumowiczek
Nie wiem czy te, które przekwitły powinnam teraz zasilić
I nie mogę zdobyć nawozu Schutz do fiołków
W sklepie internetowym kidys był i żałuje, że nie kupiłam 

Fiołki afrykańskie
Dawno tu nie zaglądałam do Was na forum ,ale witam wszystkich ponownie.Ja swoje fioki zaczęłam od niedawna podlewać jak nie kwitną nawozem do zielonych kwiatów a jak kwitną do kwitnących taką informacje wyczytałam w internecie.Mam fiołka o liściach biało -zielonych tylko nie wiem jak kwitnie chętnie się na wiosnę wymienię .
Fiołki afrykańskie
Bardzo chętnie się z Wami powymieniam tylko trochę się ociepli .Ja już w tamtym roku nazbierałam duża kolekcje fiołków .Tylko przez święta straciłam większą połowę .Jak wyjeżdżaliśmy na święta bożego narodzenia to mój syn nie domknął okna i się otwarło i moje fiołki przemarzły nawet te co dostałam .Także bardzo chętnie się z Wami powymieniam .
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Kilka kwitnących kwiatuszków dla wszystkich miłośników tych wdzięcznych roślinek
Chcę dodać ,że wiosną chętnie dołączę do grona wymieniającego listki- to dobry sposób ,żeby powiększyć kolekcję. Ciągle bezskutecznie szukam odmian o dwubarwnych listkach...

Tu dla porównania Saintpaulia i jej miniaturowe kuzynki

W tych maluchach jestem zakochana...są śliczne i bardzo delikatne. Mam jeszcze w innym kolorze , ale niestety teraz nie kwitną.

Tu dla porównania Saintpaulia i jej miniaturowe kuzynki

W tych maluchach jestem zakochana...są śliczne i bardzo delikatne. Mam jeszcze w innym kolorze , ale niestety teraz nie kwitną.

- Agii
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 lip 2008, o 20:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Ewelino przecudne są Twoje miniaturki
Jakoś na moim terenie do tej pory się z nimi nie spotkałam a szkoda. Takie malutkie są a takie cudne
Czy ten fiołek dwubarwny z plamkami( fotka nr 5 z lewej str) jest taki niebieściutki czy może kolor trochę przekłamany? Mam u siebie podobnego ale ma różowo-fioletowy kolorek.
Zapraszam do mojego wątku, pooglądaj co ewentualnie chciałabyś odemnie na wymianę
Mnie zauroczyły Twoje miniaturki 

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Miniaturki są w Polsce chyba dość rzadkie. Raz udało mi się je kupić w centrum ogrodniczym , a kilka wyhodowałam z listków od znajomychAgii pisze: przecudne są Twoje miniaturkiJakoś na moim terenie do tej pory się z nimi nie spotkałam a szkoda. Takie malutkie są a takie cudne
Czy ten fiołek dwubarwny z plamkami( fotka nr 5 z lewej str) jest taki niebieściutki czy może kolor trochę przekłamany? Zapraszam do mojego wątku, pooglądaj co ewentualnie chciałabyś odemnie na wymianę
Mnie zauroczyły Twoje miniaturki

Kolor fiołeczka jest w rzeczywistości niebiesko-fioletowy.
Zajrzę do Ciebie zaraz , a wiosną chętnie podeślę listeczki - jeśli będziesz chciała to także miniaturek

Przglądam Wasze zdjecia fiołeczków i nadziwić sie nie mogę
Czy ktos z Was może mi zdradzić tajemnice skad bierzecie takie piękne odmiany?? Generalnie w kwiaciarniach i hipermarketach jak pojawiają się to są zwykle o kwiatach bardzo pospolitych pojedyńczych niebieskich lub różowych 
Nigdzie nie mogę natrafić na fiołki o kwiatach dwubarwnych nie wspominając o fiołkach z pstrokatymi listkami.

Nigdzie nie mogę natrafić na fiołki o kwiatach dwubarwnych nie wspominając o fiołkach z pstrokatymi listkami.

- Agii
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 lip 2008, o 20:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miałam ten sam problem jak zaczełam rozglądać się za fiołkami. Wszędzie w kwiaciarniach albo wcale fiołków nie było albo takie zwykłe. Na swoje pierwsze dwubarwne fiołki trafiłam w nowej kwiaciarni w moim mieście. Sympatyczna pani powiedziała mi ,że coraz częściej dostawcy przywożą jej coś ciekawego. Ostatnio kupiłam 4 szt. w Kauflandzie.