Rozsada - wszystko o produkcji rozsady różnych warzyw cz.4
- FikuMiku
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 maja 2020, o 08:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Brązowe liście pomidora
A nie spaliłeś, Panie Dzieju, na słoneczku, nieprawidłowo i zbyt pospiesznie hartując rozsady?
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
[color=#4040F Pelargonioza Fiku Miku cz.1
[color=#4040F Pelargonioza Fiku Miku cz.1
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 maja 2022, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Doświetlanie rozsad warzyw
Witam, w tym roku planujemy zacząć produkować rozsady warzyw (Pomidor, Papryka, Kapusta, Sałata, Seler, Por). Siewy planujemy rozpocząć początkiem marca. I teraz nasuwa się pytanie czy rozsadę trzeba będzie doświetlać? Rozsada będzie trzymana w tunelu foliowym (oprócz tego w tunelu jest zbudowany drugi tunel tzw. rozsadnik, konstrukcja +folia uv2 niebieska, a na głównym tunelu folia uv4 biała). Temperatura która będzie utrzymywana to 17-25°c w dzień (zależne od pogody) oraz 10-13°c +nakrycie agrowłókniną w nocy. Czy rośliny będą potrzebowały dodatkowego doświetlania?
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Poskręcane liście domowych sadzonek pomidorów
Nic im nie jest .
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Re: Rozsada - wszystko o produkcji rozsady różnych warzyw cz.2
A nie za bogato w podłożu? Niektóre odmiany nie są tak wymagające. Takie spuchnięte listki to mi się kojarzą z nadmiarem azotu. Nic im nie będzie .
Pozdrawiam! Gienia.
W sumie niczym nie nawoziłem, do wykiełkowania użyłem ziemi, która była w zestawie z rozsadnikiem, a jak pikowałem to tą ziemię zmieszałem z jakąś ziemią z marketu do sadzenia warzyw
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
A to są te same odmiany ? Pytam bo u mnie każdy wygląda inaczej , co gorsze nawet niby ta sama odmiana i dlatego
zastanawiam się czy nasiona nie pomylone .
zastanawiam się czy nasiona nie pomylone .
Jest tutaj kilka sztuk pomidorów malinowych, ale ich liście wyglądają identycznie
- Rowerzysta
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie też się takie pierwsze liście zdażają. Później pomidory pikuje i na kolejnych piętrach liście rosną już normalne. Takie deformacje to chyba na dwóch, trzech piętrach nawet mam. W tym roku też były na kilku roślinkach.
To jeszcze spróbować poczekać czy pikować?
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20

Optymalny okres na pikowanie jest wtedy gdy roślina ma już cztery liście.
Pierwsze dwa listki – liścienie pojawiają się zaraz po kiełkowaniu, a potem wyrastają dwa liście właściwe, które zwykle mają już charakterystyczny wygląd i kształt.

Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Re: Poskręcane liście domowych sadzonek pomidorów
Na moje oko za mokro miały przez dłuższy okres. Pokarmu dosyć ,bo liścienie są i widać przyrosty. Wyciągnij i sprawdź korzenie. Ewentualnie za dużą dawką dokarmione o ile czymś zasilałaś.
Mogły by jeszcze siedzieć w tych doniczkach, ale żeby zniwelować nadmiar wilgoci,bo to najprawdopodobniej im szkodzi ,to ja wyciągam rozluźniam korzeń i jak obeschnie to wsadzam z powrotem , dosypując suchej ziemi. Możesz przesadzić do większej doniczki. Trzeba działać szybko. A jeżeli podłoże jest ok, czyli na chwilę obecną nie przelane i korzeń zdrowy, to tylko ogranicz podlewanie.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 kwie 2023, o 17:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzień dobry,
Proszę o pomoc w uratowaniu sadzonek pomidorów. W połowie marca wysiałem nasiona pomidorów do ziemi przeznaczonej do wysiewu i pikowania pomidorów. Stały na oknie w temp. 20 – 21 stopni. Wszystkie nasiona wykiełkowały i jak widać na zdjęciu urosły do wysokości ok. 3-4 cm i tu zakończył się ich wzrost. Od 2 tygodni całkowicie zatrzymał się ich wzrost. Stoją na parapecie w temp. 21-22 stopnie. Co można zrobić, żeby zaczęły dalej rosnąć. Taka sytuacja zdarzyła się pierwszy raz. Od lat wysiewam pomidory i zawsze otrzymuję bardzo dobre sadzonki.

Proszę o pomoc w uratowaniu sadzonek pomidorów. W połowie marca wysiałem nasiona pomidorów do ziemi przeznaczonej do wysiewu i pikowania pomidorów. Stały na oknie w temp. 20 – 21 stopni. Wszystkie nasiona wykiełkowały i jak widać na zdjęciu urosły do wysokości ok. 3-4 cm i tu zakończył się ich wzrost. Od 2 tygodni całkowicie zatrzymał się ich wzrost. Stoją na parapecie w temp. 21-22 stopnie. Co można zrobić, żeby zaczęły dalej rosnąć. Taka sytuacja zdarzyła się pierwszy raz. Od lat wysiewam pomidory i zawsze otrzymuję bardzo dobre sadzonki.