Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi

Post »

Marlenko te brateczki to już teraz, aktualne?Piękne.
Taras wyszedł super, czekam na efekt końcowy. Na pewno będzie pięknie...
Szkoda że musisz siedzieć w szkole, coraz lepsza pogoda za oknami i trudno wytrzymać bez naszych roślinek...
Miłej niedzieli życzę i dużo ;:3 na następny tydzień.
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ładnie u Ciebie :D Jeż miał szczęście, że Cię spotkał ;:63

Marlenko, jak kładziono płytki? Tzn jaki podkład robili panowie, podsypywali piasek cz6 coś innego? U mnie nadal nie ma ścieżki i dlatego pytam. Jeszcze mam jedno pytanie ( choć chyba kiedyś już mi o tym napisałaś, ale zapomniałam :oops: ). Czym kosisz trawę?
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Witajcie poweekendowo :wit Pogoda w ten weekend była cudna. Sobotnie popołudnie oraz niedzielę spędziłam na działce. Posadziłam wszystkie bratki a było ich sporo, bo aż 50 szt, podcięła jeszcze róże, bo widać, że niektóre wymagają bardziej drastycznego potraktowania sekatorem. Ogarnęłam domek po zimie i remoncie a na koniec to już tylko został leżak i rozkoszowanie się ;:3

Poza bratkami nie kupiłam jeszcze nic, poczekam do maja. Wypatrzyłam też fajne donice, które bardzo by mi pasowały, tylko ta cena ;:222 muszę jeszcze podumać ale pewnie się skuszę ;:224

Gosiu mój eM spracował się bardzo przy tarasie i wiosennych porządkach. Co skończy jedno ja wymyślam mu drugie :;230

Obrazek

Piotrek Tarasik wygląda superancko ;:215 jestem mega zadowolona :uszy Lampeczki chciałabym powiesić na pergoli, aby robiły klimacik, gdy wieczorami będziemy sobie siedzieć. W biedrze są fajne kule solarne, skusiłam się na 3 szt

Obrazek

Aneczko Deski zdecydowanie bardziej mi się podobają ale w takich sytuacjach wyznaję zasadę "jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma", więc cieszę się, że mam już zamknięty temat tarasu. Lavender odbijają od ziemi, niestety trzy panny nie dają oznak życia, szkoda ... Hosty są za niskie, spróbują z tym miskantem, zobaczymy jak to wyjdzie. Temat pracy mam już zatwierdzony, wczoraj wstępnie ułożyłam sobie plan i w majówkę postaram się ją napisać ;:172

Obrazek

Olu "te brateczki" to z zeszłego roku. Śliczne były i pięknie kwitły. W tym roku też chcę takie kupić, niestety na giełdzie trzeba było brać całą paletę a że kolory mi się nie podobały, to nie kupiłam ich. W sobotę na zajęciach wytrzymałam do 13,00, nie wysiedziałam do końca ;:306
Poniższe bratki są tegoroczne

Obrazek

Iza Panowie najpierw podsypali piasek, aby wyrównać teren, potem go udeptali, złapali odpowiednie spadki itp. Samo układanie płytek szło na "mokro" tzn. piach wymieszany z cementem i odrobiną wody. Można też układać "na sucho" czyli bez wody, ale z racji tego, że u mnie płytki kładziono na płyty betonowe lepszym rozwiązaniem było na mokro. Trawę koszę kosiarką spalinową z napędem, szerokość 40 cm, co pozwala przechowywać ją w domku, w szafie ;:108

Obrazek
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za odpowiedzi ;:196 A tak na sucho to najpierw trzeba sam piach żeby wyrównać, potem na to suchy cement z piachem? I na to płytki? Ten cement jakoś zwiąże te płyty z podłożem? Czarna magia to jest dla mnie.

Fajnie, że temat pracy zatwierdzony i że wiesz juz kiedy ją napiszesz ;:108 A donice kup bo będziesz żałować jak ktoś wykupi a Tobie sie podobają 8-)
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Kontakt:

Post »

Super pomysł z tymi lampkami ;:333
Wczoraj byłem na giełdzie i było sporo bratków. Ceny nawet po 1zł były, wiara brała. Ale nie miałem jak się zabrać już więc nie kupiłem. Też bym nasadził sobie na działce.
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Marlenko to ze 2 razy tarasik lampkami owiniecie hehe :) ja mam też ale jeszcze nie testowałem, kupowałem na wyprzedaży :) wiosna pięknie się przebudziła, hiacynty pięknie kwitną :) uuu 50 sztuk bratków, no to efekt musi być niesamowity:)
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p

Post »

Iza je też pojęcie o budowaniu mam marne ale od czego jest net :lol: obejrzyj sobie ten filmik, wiele wyjaśnia https://youtu.be/qY-OEhPlIjE Donice mam już zamówione, teraz trzeba je opłacić, wyszło mi 300 pln, dużo ... ale jak sobie pomyślę, że w ciastoramie za te same donice trzeba zapłacić 570 pln, to od razu mi lepiej. Do tego w końcu też zaoszczędziłam na tarasie :;230

Obrazek

Piotrek ja na giełdę jak jadę, to zawsze z wyliczoną gotówką, bo prawda jest taka, że wydaję wszystko do ostatniego grosza ;:124 Plan jest taki, aby w majówkę podjechać po pelargonie i jakieś wiszące na pergolę. Bratki chyba też jeszcze dokupię, ale tym razem te drobniutkie.

Obrazek

Mariusz U mnie też jeszcze lamki w pudełku. Jeszcze kurzy się cementem, więc poczekam jeszcze ale jak już rozwieszę lampeczki, to oczywiście pstrykę fotki. Bardzo lubię takie fajery ;:224

Obrazek

Pamiętacie, jak pisałam, że mój eM marudzi na moje róże, że przemarzają itp. A tu proszę, jak go przyłapałam na mojej różance :;230

Obrazek
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Piękna wiosna ;:215
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za filmik :) Tarasik świetnie wygląda. Te bratki w skrzyni również. Tam masz folię z dziurkami czy bez?
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Hehe Marlenka gorzej jak mąż do nich mówił "no usychajcie, usychajcie" ;:306 ale gdyby coś nie rosło tak jak powinno to maż dowód hihi :) piękne hiacynty grubaski u Ciebie :)
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Taras pierwsza klasa ;:333 Wypoczynek gwarantowany.Bratki w skrzynce pięknie się prezentują.Ja z kolei dziś pomyślałam,że przydałaby mi się taka skrzynka na zioła ;:215 Pewnie w ten weekend też nocowaliście z M ;:224 Lampki solarne w Biedrze?
Masz fotkę?

Buziaki :wit
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p

Post »

Witajcie :wit

Dziś o 5,30 byłam już na działce ;:173 Przez to, że po pracy nie mam czasu, pojechałam przed pracą aby rozsypać nawóz na trawnik. Zła jestem bardzo, bo przedwczoraj i wczoraj padało i trzeba było wtedy sypać a tak dziś będę żyła w stresie, czy popada czy nie ....

Wczoraj dojechały do mnie farby do roweru, plan jest taki, aby w weekend zająć się nim, muszę tylko kupić papier ścierny na mokro, mam nadzieję, że w pobliskim zakładzie blacharsko-lakierniczym będą mieli taki na zbyciu ;:224 Pracy przede mną sporo, bo rower jest trochę zadrzewiały, mam jednak nadzieję, że pomału uda mi się go odmalować i będzie wyglądał tak, jak widzę go oczyma wyobraźni. Chciałam aby stał w otoczeniu karmnika ościstego, ale widząc jak on wygląda po zimie nie jestem pewna czy to taki dobry pomysł ....

Dziś spodziewam się przesyłki z donicami. Ostatecznie w piątek opłaciłam zamówienie ;:333

Małgosiu wiosna cudna, a właściwie to lato ;:306 Rośliny pędzą do przodu jak szalone. Dwa dni nie byłam na działce i w szoku jestem, jak wszystko przez ten czas zmieniło się. Ma to też efekt uboczny- tulipany szybko przekwitają ale i tak wyglądają pięknie ;:167

Obrazek

Iza skrzynka wyłożona jest workiem foliowym, takim w którym była ziemia ogrodowa. Wszystkie skrzynie tak wyłożyłam ale na dno do każdej z nich trafiły połamane gałęzie i kamienie, które tworzą warstwę drenażową.

Obrazek

Mariusz oj nie, nie mógłby tak powiedzieć - chyba ;:306 Hiacynty sadzone dwa lata temu to grubaski, starsze niestety nie wyglądają tak uroczo. W tym sezonie chcę je wykopać, przesuszyć i posadzić od nowa. Mam nadzieję, że to im pomoże.

Obrazek

Aniu Taras super, niestety okazuje się, że w jednym miejscu "taras usiadł" i zbiera się woda. Co prawda nie dużo ale jednak, musimy pomyśleć o jakimś drenażu, pewnie wybierzemy fugę aby woda swobodnie spływała. Skrzynki są super. Ja mam trzy. Jedną, taką po jabłkach, w której są bratki i dwie zrobione ze starego, drewnianego, łóżkowego stelaża. W jednej rosną truskawki, w drugiej zioła, pomidory itp. Sprawdza się super. Co do nocowania, to my z działki do domu mamy 15 min pieszo, na działce jeszcze nie spaliśmy :uszy Na poniższym zdjęciu widać kule solarne z Biedry

Obrazek

Obrazek

I truskawki w skrzynce

Obrazek

Udanego dnia ;:7

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Hej Marlenka :D

Stary rower masz do odmalowania? Jestem ciekawa efektu jak go już przeszlifujesz,zamalujesz i jaki kolor docelowy?
Skrzynki pięknie wyglądają,masz bardzo fajne pomysły ;:215 A do donic co masz w planie posadzić? Czyżby róże? ;:oj
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

To czekamy na efekt końcowy pracy nad rowerem ;:65 U mnie też troszkę popadało, ale ogród w ogóle tego nie zauważył, sucho jak diabli nadal...
Tulipany teraz to najpiękniejsza ozdoba ogrodu ;:215
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za info :D Fajnie u Ciebie. U nas też sucho ostatnio.
Fajnie, że masz te wzniesione grządki. Ja zabieram się do nich chyba już trzeci rok i ani jednej jeszcze nie ma :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”