Ogrodzinka pod dębem Czesławem cz.11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogrodzinka pod dębem Czesławem cz.11

Post »

AGNESS, w moim kąciku wypoczynkowym siadam dosłownie na chwilkę i zaraz wstaję z kubkiem kawy w ręku, żeby zerknąć tu i ówdzie, coś zaplanować, poprawić. Ach, zresztą pewnie wszyscy tutaj to znamy.

Dwostr, witaj Danusiu. światła i cienie? No tak, to dąb to sprawia, że te promyki światła tak wdzięcznie przedzierają się przez gałęzie. Duże drzewa nadają jednak klimat. Mimo konieczności grabienia liści jesienią, warto je u siebie mieć.

Nena08 no nie jest aż tak dobrze. Ten niecierpek już w tej chwili zmarniał, ale dosłownie przed dwoma dniami. Ja też mam je w moim stałym wypróbowanym repertuarze, tym bardziej że nadają się do cienia, a u mnie go jednak sporo.

AgaNet, Agnieszko koniecznie kup jakieś tawki. Na pewno znajdziesz miejsce, Nie muszą być od razu miskanty, ale jakieś turzyce na przykład, co? Pogodę mamy wspaniałą. Dzisiaj jest jak w lecie :D

Ciąg dalszy: znów stipa brachytricha
Obrazek

Narobiłam jej fotek, bo w tym roku w końcu zrobiła się piękna. A mam ją już trzeci rok i do tej pory miała zaledwie po kilka ździebełek.
Obrazek

Obrazek

Nowe kępki lawendy pod rozplenicą
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Najbardziej właśnie lubię młode lawendy :D
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Bardzo podoba mi się ta stipa brachytricha nawet zastanawiam się,czy nie zaprosić jej do swojego ogródka ,tylko powiedz Wandziu,jak wysoko ona rośnie (ze zdjęć widać że mała to ona nie jest), nie rozsiewa się wokół? Już taką rozsiewającą się trawkę sobie sprawiłam i mam z tym fantem same kłopoty...
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Wando, nowa lawenda wygląda na odmianę długokwiatową (mustead?) i mocną pachnącą. Jeśli się nie mylę, to ta odmiana z wielkimi kwiatami, bardzo długie pędy i zimozielone liście. Super!
Stipa bardzo elegancka. Myślę jak wkomponować kolejne trawy u mnie, chciałabym stworzyć prawdziwą rabatę preriową...tylko gdzie? ;:131
Pozdrawiam serdecznie!
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Wandziu,u Ciebie każdy zakątek jest przemyślany....juz Cię widzę z filizanką kawki podążającą alejkami i snujacą nowe pomysły,co by tu zmienic,co dodać, a co ..za burtę...... :?: ;:131
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Wandziu, napisz jakie masz plany na przyszły rok.
Bo ja mam wrażenie, ze u Ciebie już wszystko jest zrobione
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

dorcia7, ja też lubię młodą lawendę, bo później to różnie się ona rozrasta i traci ten srebny kolor.
Dwostr, otóż Danusiu ta stipa nie jest duża, należy do średnich. U mnie rośnie na wzniesieniu przy taasie, więc wygląda na wysoką, lecz w rzeczywistości ma metr wysokości. Nie zauważyłam, żeby się rozsiewała, choć w poprzednich latach miała mało kłosków, więc może nie miała z czego się rozsiewać. Ja też mam jedną taką roziewającą się trawę (Melicia) i już widzę, że będę musiała na wiosnę porządnie wypielić jej otoczenie. ;:108
Robaczku, oj to mnie Kasiu zmartwiłaś tą moją lawendą, bo ja właśnie liczyłam na to, że będzie ona z tych niskich odmian, które ładnie stoją i nie pokładają się. Chciałam mieć takie krzaczuszki, jakie widziałam u ciebie. Ale mam jeszcze nadzieję, że może się mylisz i jednak wyrośnie coś niższego.
lancetko, moja droga, jak dobrze cię widzieć! No staram się myśleć nad tymi moimi nasadzeniami, bo dość już mam chaosu i tymczasowości. A przy kawce dobrze się myśli :D
Margo, kochana nawet nie wiesz, jak bardzo się mylisz. Gdybyś zobaczyła moją listę spraw do załatwienia w ogodzie, to wiedziałabyś, że jeszcze mam planów, ho, ho, ho... Ot, choćby dziś postanowiłam posadzić na wiosnę rozchodniki pod świerkiem, bo nic innego nie chce pod nim rosnąć i jest tam łysa plama. A więc tym sposobem dopisałam kolejny punkt do przyszłorocznego programu...

Mam nowy pieniek. Mój M mi go tak ładnie przysposobił :D
Obrazek

Obrazek

Trawki tzw. ptasie łapki.
Obrazek

Moja przyjaciółka łopata.
Obrazek
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu, właśnie o tej trawce pisałam.Kupiłam jej aż 5 szt bo podobała mi się(zresztą podoba mi się nadal) ,gdybym wiedziała,że ona taka chętna do wysiewu-kasę przeznaczyłabym na inne.
"Ptasie łapki" kupiłam u Szmita w ubiegłym roku ale nie dałam im się rozrosnąć-podzieliłam na kilkoro i teraz czekam ;:65 Czy u Ciebie też tak wolno rosną?
Lubię takie naturalne dekoracje w ogrodzie ,nawet mam kilka takich rosochatych pniaków.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ptasie łapki szybko się rozrastają,ja z jednej dwuletniej sadzonki mam już kilka na działce,na balkonie a ile do ludzi poszło ;:oj
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

Ptasie lapki ladnie sie komponuja z zurawkami ;:333
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dorciu7 jakie warunki im zapewniasz,że tak szybko rosną ? Na pewno popełniam jakiś błąd,bo rozsadzone w ubiegłym roku sadzonki choć ukorzeniły się ,to rosną baardzo powoli.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dwostr pisze:dorciu7 jakie warunki im zapewniasz,że tak szybko rosną ? Na pewno popełniam jakiś błąd,bo rozsadzone w ubiegłym roku sadzonki choć ukorzeniły się ,to rosną baardzo powoli.
Nic takiego im nie serwuję,część rośnie w słońcu ,część w półcieniu , wiosną tylko azofoskę wysypałam na wszystkie rabaty ,ot cała moja filozofia
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Wandziu mam taką samą przyjaciółkę :D
W ostatnim czasie bardzo często towarzyszy mi w ogrodzie .
Co do zdjęć nie napiszę pewnie nic nowego ...., ponieważ bardzo mi sie podobają . Ma się to oko :wink:
Pozdrawiam .
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Październikowe dni są tak ciepłe i słoneczne, że aż nie chce mi się pracować w ogrodzie :D
Wczoraj usiadłam sobie na tarasie i wygrzewałam kości. Pewnie następny raz dopiero, gdzieś w kwietniu...będzie brakować mi tych chwil.
To nie znaczy, że tak całkowicie leniuchuję. Musiałam wykopać dalie, posadzić cebule, a przesadzanie zostawiam na wiosnę.
Wandziu widzę, że ogród zmienia swój charakter, a jak w domu, czy nadal zdobią go szydełkowe witraże i cudowne fiołki ?
Stęskniłam się za ich widokiem ;:196
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Wandziu, u mnie stipa ma z kłosami 1,5m. Twoja jest jeszcze młoda. Albo mojej tak odpowiada towarzystwo róz.
Masz rację. Ogród tak naprawdę nigdy nie jest skończony.
Miałam już nie robić żadnych przeróbek u siebie, ale jednak wiosną łopata pójdzie w ruch.
Znowu poszerzanie rabat :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”