Szczepienie drzew owocowych cz.2
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. II
Zeszłej wiosny.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ginka pisze:Niestety moje wiosenne szczepienie starej jabłonki nie przyjęło się, co do letniego szczepienia czereśni muszę poczekać czy pąki się obudzą
(nie nabrzmiewają jak te na zaszczepionym drzewku).
To opisz jak szczepiłaś , kiedy , na czym , czym owijałaś itd. może cosik ktoś podpowie . Letnie szczepienie czereśni znaczy okulizacja letnia tak??
- Ginka
Jabłoń Renety szczepiłam świeżymi zrazami Grafsztynka (16 kwietnia) głównie kożuchówką (jeden za korę), nie miałam dostępnej ściętej gałęzi dlatego szczepiłam na wolnym miejscu od północnej strony zaraz pod wierzchołkiem (w tym roku zetnę tą gałąź), zaklejane były taśmą izolacyjną i smarowane funabenem.
Czereśnia Van okulizowana Rivanem po owocowaniu w różnych miejscach, smarowana funabenem i mocowana folią spożywczą (z racji cieńszego przewodnika, a wyczytałam że z powodzeniem można używać folii i taśmy izolacyjnej).
Czereśnia Van okulizowana Rivanem po owocowaniu w różnych miejscach, smarowana funabenem i mocowana folią spożywczą (z racji cieńszego przewodnika, a wyczytałam że z powodzeniem można używać folii i taśmy izolacyjnej).
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W sklepach ogrodniczych można za niewielkie pieniądze kupić na wagę specjalne paski do szczepień.Albo rafię w kwiaciarni.Taśma klejąca jest do niczego,bo zrywa korę przy zdejmowaniu.
- Ginka
Miałam na stanie rafię ale wcale się nie spełniła (szczególnie że gałąź była gruba, nie ma tak długiej rafii która by pozwoliłaby ją owinąć kilka razy, wiem bo pracowałam w kwiaciarni
), dlatego wykorzystałam taśmę.
Jeśli będę w pobliżu dobrze zaopatrzonego ogrodniczego to wstąpię i spytam o taśmy, muszę wybrać się po nasiona także będzie po drodze.

Jeśli będę w pobliżu dobrze zaopatrzonego ogrodniczego to wstąpię i spytam o taśmy, muszę wybrać się po nasiona także będzie po drodze.
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
U mnie sprawdziły się paski pociętej reklamówki z biedronki tych po 8gr. tnę poziomo torebkę 2-3cm paski zaczynając od dna są dość długie i w miarę elastyczne z jabłoniami to może spróbuj wczesną wiosną[nawet kożuchówką ]przed nadejściem ocieplenia 'wiosennego' no i zrazy będą uśpione . Tamtej wiosny 16 kwietnia to pąki na zrazach były rozwinięte .
- Ginka
Na pewno spróbuję ponownie przy cięciu, ale to dopiero na początku marca gdy wrócę z wyjazdu.
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Do trudnych szczepień grubych gałęzi (mostówki) używałem taśmy izolacyjnej i wszystko trzyma jako powinno.
ERNRUD ja chciałem Tobie baaardzo podziękować za wszystkie porady, nie pytam, ale cały czas podczytuję
Dzięki wielkie
Dzięki wielkie

Ja próbowałem różnych pasków: i kupnych, i z różnych rodzajów folii i toreb wszelkiej maści, i taśm izolacyjnych najróżniejszych
. Te paski "profi" - owszem, są ok, ale po co komu kilogram (bo tak sprzedają). Te ze sklepu ogrodniczego próbowałem (takie jak dołączone do maści ogrodniczej) - to może dobre dla kożuchówki i grubszych gałęzi. A ja szczepię czasami zrazy i podkładki niewiele grubsze od zapałki. I powiem tak: najlepsze na co wpadłem i daje mi praktycznie 100% przyjęć (okulizowanie śliw, czereśni, jabłoni, szczepienie przez stosowanie i na przystawkę jabłoni) to paski cięte z tzw. ofertówki. Tnę paski szer. w zależności od potrzeb, takie 1-2 cm, po długości, co wychodzi ok. 30 cm. Tylko trzeba zwrócić uwagę na rodzaj folii, z jakiej jest ta ofertówka zrobiona: spotyka się takie całkiem przeźroczyste i miękkie i takie jakby lekko matowe, ciut sztywniejsze. Ja korzystam z tych drugich. Są wystarczająco mocne, aby ścisnąć porządnie zraz z podkładką (ew. oczko do pędu) a przy tym lekko rozciągliwe, na tyle aby wraz z grubieniem pędu nie wrzynały się. Polecam ten materiał. Nie wiem, czy przypadkiem profesjonalne paski z PCV nie są właśnie z takiej samej folii.

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Te "profi" sprzedają nawet po 50 g,jak ktoś chce.Tak jest u nas.Poza tym jedną stronę mają karbowaną ,co ułatwia rozpoczęcie owijania.
Re: Stare, dobre jabłonie
A ja mam pytanie z innej beczki. Mam w ogrodzie dużą jabłoń, nie wiem co to za odmiana, jabłka są późno zbierane. Ale chciałbym ją zaszczepić jakimiś ciekawszymi odmianami jak Szara Reneta, może Topaz lub inne smaczne przerobowe. Czy mógłby ktoś tutaj podzielić się zrazami bądź odsprzedać z jakichś ciekawszych odmian? Np. Spartan, Antonówka, Elize, James Grieve, Grochówka?
a czy zrazy pobrać wcześniej zanim nabrzmieja im pąki?Szczepienie wiosenne wykonujemy gdy pąki liściowe podkładki zaczynają nabrzmiewać
Pąki zraza muszą być w uśpieniu, tu masz wszystko opisane, zwróć uwagę na temperaturę zrastania (w ok 10'C. zrost trwa 4-6 tygodni) http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 8#p2566458
Można ew zabezpieczyć przed wysychaniem jak na zdjęciu, ale chyba trzeba by czymś (patykiem??) usztywnić miejsce szczepienia, żeby wiatr nie wyłamał

Można ew zabezpieczyć przed wysychaniem jak na zdjęciu, ale chyba trzeba by czymś (patykiem??) usztywnić miejsce szczepienia, żeby wiatr nie wyłamał

Ok. Pytam bo znajomy ma dla mnie pobrać zrazy sliwy Zibarte w Niemczech i pyta kiedy to zrobić ale musiałby trzymać w chłodnym bo będzie je mógł wysłać dopiero za dwa tygodnie?