Mój kwiecisty zakątek cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój kwiecisty zakątek cz. 2

Post »

Ewa_tuli miało być od tulipanów, ale jak Comcia napisała od ;:4 , to też mi spodobało się.
Tadku napisz jakiego ukorzeniacza użyć i do jakiej "ziemi" wsadzić szczepkę datury. To może proste pytania, ale niestety nie znam na nie odpowiedzi. Podobają mi się ich trąby i chciałabym spróbować. Pozdrawiam. Ewka.

;:118
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu , to przecież daturki od Ciebie i Joli . ;:108 ;:108 To Wy zaraziłyście mnie tą chorobą. :;230 :;230 Najwięcej sadzonek z Twojej różowej, najbardziej się rozrosła. Obawiałem się , czy będę umiał przetrzymać datury przez zimę . Okazało się , że warunki w ,,lochu'' :D odpowiednie dla nich i jeszcze do tego mają ,,dzieci'' :tan :tan Na razie nie szukam nowych odmian, zamówiłem sporo liliowców. :uszy
Ewka , żadnych ukorzeniaczy nie używam przy daturkach . Sadzonkę wrzucam do wody i czekam aż wypuści korzenie. Kilka korzonków po 2-3 cm wystarczy , by roślina rosła . Ziemia z Pasłęka , stosuję ją do siewów i sadzonkowania. Ma wadę , nie trzyma wody , ale jest lużna i pulchna. Rośliny bardzo dobrze ukorzeniają się w niej.
Ach ta Comcia ;:7 ;:7 No dobra , zostańmy przy jej wersji ;:113
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

tade k pisze:...Inkarwilla już ponad ziemią ... sadzonka datury...

Tadziu
Zajmujesz się produkcją datury i to na dużą skalę: ho,ho.
Najbardziej przejęłam się gdy w gogle wbiłam; - Inkarwilla...cosik nie tak ;:223
wyszło że znalazłam się w sklepie internetowym z nasionami, wyobraź sobie a to co posiałeś
- to zakazane konopie a nie piękna bylina. Za drugim razem udało mi się Ciebie oczyścić z zarzutów. :;230
Pozdrawiam Zyta. ;:196
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Zyciu o tej porze ogród zasypany śniegiem , tak zresztą jak i u Ciebie. A sadzonkowanie datury to namiastka pracy w ogrodzie. No i będzie mi w lecie wspaniale kwitło. ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Wczoraj kupiłam już trzeci worek ziemi do sadzonkowania,a obiecałam,że nic nie bedę siała.
Tadziu,incarwillę kupiłam w biedronce i ona sama sie rozsiewa w róznych miejscach w ogrodzie.
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Tadziu a jaki kolor inkarwilli wysiałeś. Ja pod koniec lata zebrałam nasionka z białej i różowej i wysiałam od razu do ziemi bardzo ładnie wzeszły, potem na zimę zabrałam do garażu i tam sobie zimowały ale że Jagusia chciała białą to przyniosłam doniczkę do domu żeby sprawdzić czy coś z niej będzie i teraz już ładnie wychodzą małe listki, myślę że za jakiś tydzień będzie już je dobrze widać.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Małgoś , jak mówiłem , nie rezygnuj z siewów ;:78 ;:78 . Może z wodą zbyt szalejesz i stąd problemy. ;:24 ;:24 Inkarwillę miałem , ale nie wysiewała się. Albo motyczką sciachałem :oops: ;:223
Iwonko , Mieszanka kolorów , różowa i biała. Wiem z doświadczenia , że jak rosną blisko , przepylają się i wychodzą różne odcienie różu. :uszy
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadziu,prędzej to drugie,bo po pierwszym roku jej zimowania sadzonki znajdowałam nie koło roślinki macierzystej,w różnych częściach ogrodu,pewnie jak wiatr rozwiał.Teraz jesienią część nasionek dałam koleżance,a resztę rozsiałam przy roslinie i jestem ciekawa jak wzejdzie.Mam tylko różową,innych kolorów nie było w biedronce.
Tadziu,posiałam jeżówk,ę, petunię,werbenę i heliotrop.Wszystko przykryłam folią, czy może cos nie trzeba przykrywac?
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Być może podobne do jakiegoś chwastu i powycinałem. ;:223 O przykrywaniu napisałem u Ciebie. :uszy
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witaj Basiu :wit
Ja już nie piszę , gubię się z notatkami. ;:24 ;:24 Za dużo tych wiadomości . ;:224 ;:224
Zaglądaj , już niedługo ruszy foto galeria z nowymi fotkami kwiatów. :tan :tan
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Będzie więcej , mam zamówione i kilka jeszcze nie kwitło , może w tym roku namyślą się. Szpaler po przesadzeniu , będzie trochę ,,chudszy'' ;:108
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

O tym że inkarwille mogą się przepylać to nie wiedziałam ale i tak bym tego u siebie nie zauważyła bo ja mam tylko różowe które same się nie wysiewały (albo zostały potraktowane tak samo jak chwasty)
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadziu,czy liliowce poradziłyby sobie w cieniu?
Co można posadzić w rzędzie z hostami,żeby nie było tak długo pusto,bo hosty maja jednak przez krótki okres w roku liscie?
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Liliowce w cieniu nie , choć przez pół dnia słońce. Hosty maja liście przez cały sezon , może od połowy lata niezbyt ładne , ale są. Do nich możesz dosadzić żurawki , miodunki , języczki , dąbrówki , paprocie , tawułki ,prymulki,bergenie , ułudki , wybór szeroki. ;:224 ;:224
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Tadziu, wydaje mi się, ze liliowce zniosą każde warunki. U mnie rosną i w słońcu i w cieniu po północnej stronie domu. Tam praktycznie słońce tylko bardzo wczesnym rankiem jest.
Dla mnie one są najbardziej uniwersalną rosliną
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”