Goskle- dziękuję.
Tommix- uwielbiam kształt bucików na sabotkach. ...
Kaja-gr- Paph. henryanum należy do mniejszych sabotków. a ich różnorodność jest wielka...
Amator- bardzo dziękuję.
Sylki- pragmipedium stoi na... telewizorze. Bardzo dużo urosły mu wąsy i zaczęły się "opierać" o obrus na stole. W weekend zrobię kolejną sesję, czekam, aż wąsy zaczną się skręcać w "sprężynki"...
Kociaro- zdjęcie porównawcze jest po to, by pokazać wielkość tych, dwóch "dżentelmenów".
Kasiunieczko- dziękuję pięknie. Cieszę się, że Odwiedziłaś mój wątek. Pączki na Polystachya rosną w oczach. Może w ten weekend będę mogła poczuć zapach tych kwiatuszków...
Stokrotkania- dziękuję ślicznie.
Ewarost- ja już dawno jestem zauroczona grupą sabotków i pragmipediów. Gdy zobaczyłam, jakieś półtora roku temu pragmipedium Grande u Asi/Joane, to się zakochałam. Było bardzo trudno zdobyć tego storczyka, ale udało się i nie żałuję tego zakupu ;)
Lucynkof- oprócz serca trzeba mieć wiedzę i spore doświadczenie. Ja, sabotków wciąż się uczę. Myślę, że lato deszczowe i wilgotne pomogło zawiązać pąki u tego pragmipedium...
Marwes/Marku- Napisałeś bardzo miłe słowa, dziękuję Ci bardzo

Ja jestem zakochana od jakiegoś 1,5roku w wąsatych pragmipediach i sabotkach...Jednak są to bardzo duże storczyki i na więcej sztuk nie mam miejsca, niestety.
Klaudia- jeśli policzyć wąsy tego pragmipedium, to kwiaty obecnie mają około 30cm
Rysiu- wąsy wciąż rosną na długość...
Agitko- Masz rację...Wiesz, mam całą serię tych komiksów

Coś w tej "grzywce" Atomka jest
Tak, szaleństwo kwitnień jest, ale nie falenopsisów...kolekcja uległa radykalnej przebudowie. Dorosłych hybryd falenopsisów mam obecnie 5sztuk + 3 miniaturki. A wiosną było około 40sztuk

Lubię różnorodność mojej kolekcji...wciąż czekam na pierwsze kwitnienia wielu orchidei.
Dudus- jest piękny...dostojny i inny od falenopsisów.
Eva- to czekanie bardzo się dłużyło. Ale jest i to jest najważniejsze. Trzeba się cieszyć z takiego kwitnienia, bo następne kwiaty będą pewnie za jakieś 2 lata
Kasiulb- dziękuję.
Darku- bardzo, bardzo dziękuję.
Nino- serdecznie dziękuję.
Zabka_Monis- Wiesz, to jest wielki sukces. W sumie, oprócz cotygodniowego moczenia w wodzie i chyba dwu lub trzykrotnego nawożenia, nic z nim nie robiłam. Może to wpływ wakacji na działce...
Dziś troszku kolorów o zachodzie słońca: