Storczyki Maczka
- akwarybka
- 500p
- Od: 23 maja 2010, o 01:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki Maczka
Bardzo, bardzo pięknie u Ciebie 

- Merghen
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2010, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Znów padłam z wrażenia, piękna jest ta ascocenda. U mnie puściła pędzika v. Roberts Delight Red, jest dopiero tyci a już nie mogę się doczekać kwiatów. Ciekawa jestem jak dużo czasu mija od pojawienia się pędu do pierwszych rozwiniętych kwiatów? Czy próbowałeś to zaobserwować. I czy Twoja V. Robert Delight Black pachnie.
Witam wszystkich po urlopie.
grazka2211, Vika, Asiu (mis20), Agnieszko (miau), Justyno (justus27), Sylwio (syljed), Basiu (akwarybka), Iwono (iwka2) dziękuję za miłe słowa pod adresem roślin.
Jagodo, Kingidium deliciosum var. hookerianum uprawiam od dnia zakupu w przeźroczystej doniczce foliowej w sphagnum. Poniżej wkleję zdjęcia z linijką dla zwymiarowania tej miniaturki.

Monia, jeśli chodzi o Promenaea, to nie za bardzo mogę coś poradzić, ponieważ sam bym wykończył swoją roślinę. Bojąc się że całkowicie zgnie, podzieliłem ją na 2 mniejsze i po tej operacji roślina wypuściła nowe psb a z niech po niedługim czasie kwiat. Widziałem niedawno na forum pięknie rozrośniętą Promenaea w kwiatach (jeśli dobrze pamiętam to u forumowiczki Ewa K).
Chyba oboje powinniśmy się jej zapytać jak powinno się uprawiać Promenaea.
Wiktorio, mi te nierozwinięte pąki kwiatowe Vandy kojarzą się z maskami weneckimi.
Gosiu, kiedyś sprawdzałem czasy od pojawienia się pędu do pierwszego rozwiniętego kwiata i zależało to od warunków i rodzaju rośliny. Średnio po ok 1-1,5 miesiąca pojawiały się kwiaty. Wąchałem Vanda Robert Delight Black ale nie wyczułem żadnego zapachu.
Mała aktualizacja kwitnień:
Ascocentrum H/B Baiton

Polystachya fallax

grazka2211, Vika, Asiu (mis20), Agnieszko (miau), Justyno (justus27), Sylwio (syljed), Basiu (akwarybka), Iwono (iwka2) dziękuję za miłe słowa pod adresem roślin.
Jagodo, Kingidium deliciosum var. hookerianum uprawiam od dnia zakupu w przeźroczystej doniczce foliowej w sphagnum. Poniżej wkleję zdjęcia z linijką dla zwymiarowania tej miniaturki.

Monia, jeśli chodzi o Promenaea, to nie za bardzo mogę coś poradzić, ponieważ sam bym wykończył swoją roślinę. Bojąc się że całkowicie zgnie, podzieliłem ją na 2 mniejsze i po tej operacji roślina wypuściła nowe psb a z niech po niedługim czasie kwiat. Widziałem niedawno na forum pięknie rozrośniętą Promenaea w kwiatach (jeśli dobrze pamiętam to u forumowiczki Ewa K).
Chyba oboje powinniśmy się jej zapytać jak powinno się uprawiać Promenaea.
Wiktorio, mi te nierozwinięte pąki kwiatowe Vandy kojarzą się z maskami weneckimi.
Gosiu, kiedyś sprawdzałem czasy od pojawienia się pędu do pierwszego rozwiniętego kwiata i zależało to od warunków i rodzaju rośliny. Średnio po ok 1-1,5 miesiąca pojawiały się kwiaty. Wąchałem Vanda Robert Delight Black ale nie wyczułem żadnego zapachu.
Mała aktualizacja kwitnień:
Ascocentrum H/B Baiton

Polystachya fallax

- grazka2211
- Od: 14 paź 2008, o 11:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Maczku kwitnienia ja zwykle cudne a miniaturka
.
Jeżeli chodzi o Vandy to fakt każą na siebie czekać ale potem mam satysfakcję z kolorowych zasłonek.Chociaż mam wrażenie że i najzwyklejsze phalenopsisy uczą mnie cierpliwości.

Jeżeli chodzi o Vandy to fakt każą na siebie czekać ale potem mam satysfakcję z kolorowych zasłonek.Chociaż mam wrażenie że i najzwyklejsze phalenopsisy uczą mnie cierpliwości.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
- victorys
- 200p
- Od: 11 lut 2011, o 20:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Maczku słodkie są te maleństwa, mimo iz bardziej podobają mi sie wieksze kwiaty storczykowe.
Vanda jest świetna! Pachnie?

Pozdrawiam, Wiktoria
Uśmiechami malowane twarze ludzi - to lubię! Pogoda ducha to moja droga, na pewno się nie zgubię!
Tak się wszystko zaczęło...
Uśmiechami malowane twarze ludzi - to lubię! Pogoda ducha to moja droga, na pewno się nie zgubię!
Tak się wszystko zaczęło...
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54

Kingidium jest maleńkie...ale urocze ;)
Ascocentrum - przepiękny ma kolor i wielkie kwiaty.
A polystachya - słodka. Moja ma dwa, dojrzałe przyrosty...może zakwitnie na jesieni

- syljed
- 200p
- Od: 17 lis 2010, o 18:12
Wszystko wspaniałe,jednak najbardziej skrada moje
Kingidium deliciosum var. hookerianum 

Ascocentrum super kwitnienie i te zdjęcia w zblizeniu

Kingidium deliciosum var. hookerianum i Ascocentrum H/B Baiton - najbardziej wpadły mi w oko

Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
Grażyno, masz rację storczyki uczą nas cierpliwości i pokory.
Wiktorio, Ascocentrum H/B Baiton niestety ale nie pachnie.
Justyno, nie wiem jak tobie, ale mi zawsze się kojarzyło że Ascocentrum ma dużo drobnych kwiatków na kwiatostanie, a moje Ascocentrum według mnie bardziej podobne jest do Ascocendy.
OnArt, Sylwio, Kasiu, Julito , cieszę się że Wam również podoba się Kingidium deliciosum var. hookerianum. Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam.
Mała aktualizacja kwitnień.
Phalaenopsis tetraspis

Wiktorio, Ascocentrum H/B Baiton niestety ale nie pachnie.
Justyno, nie wiem jak tobie, ale mi zawsze się kojarzyło że Ascocentrum ma dużo drobnych kwiatków na kwiatostanie, a moje Ascocentrum według mnie bardziej podobne jest do Ascocendy.
OnArt, Sylwio, Kasiu, Julito , cieszę się że Wam również podoba się Kingidium deliciosum var. hookerianum. Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam.
Mała aktualizacja kwitnień.
Phalaenopsis tetraspis

Śliczne cudeńko z tego Tetraspisa
A te kreseczki... Mmmmm, rozmarzyłam się.

Pozdrawiam Agnieszka
Phalaenopsis tetraspis
te kreseczki super 

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Dokładnie takie mam skojarzenia...Cyba u Kilku Forumowiczów takie drobne widziałam.
Ale jaka mila niespodzianka, że Twoje ma takie duże i świetnie wybarwione kwiatuszki. Jeśli bym nazwy nie przeczytała, pomyślałabym, że to jakaś Ascocenda jest...
Tetraspis -- błyszczący... piękny
Ale jaka mila niespodzianka, że Twoje ma takie duże i świetnie wybarwione kwiatuszki. Jeśli bym nazwy nie przeczytała, pomyślałabym, że to jakaś Ascocenda jest...
Tetraspis -- błyszczący... piękny