Esteci i łakomczuchy.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Esteci i łakomczuchy.

Post »

mamba9991 pisze: raz widziałam żurawkę marmurkową o czarnych prawie liściach
Nie prowokuj wykładu :lol: .
Nie ma żurawek jednorocznych-stawiam że widziałaś Blackberry Jam.
Jest do kupienia u nas ale musiałabyś po mnie przyjechać bo mnie mąż pozbawił auta ;:14 .
No chyba że wiesz jak jechać do Rajkowa a później do Smętowic.
W razie W pisz na pw.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mamba !
No, jak ON to robi, to ja się nie wtrancam !
Kilka razy robiłem winko z Aurory / mam kilka krzaków / i zawsze z soku, wody, cukru.
Wychodził sympatyczny cienkusz.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
mamba9991
1000p
1000p
Od: 13 paź 2008, o 19:00

Post »

agnieszka72 no fakt, nie ma jednorocznych żurawek. A myślałam, że są, nie wiem, skąd mi się to wzięło, musiałam coś pokręcić. AAA, pewnie o koleusach jeszcze myślałam. Dziękuję za wieści o czarnej żurawce, tej jesieni już nie sadzę nic niestety :( Bo by było znowu: miejsce tymczasowe, przygotowanie stanowiska, przesadzanie, teraz, jak już zaplanowałam rabaty i gdzie co będzie, zakupy muszą poczekać, aż się ziemia "zrobi", ostra skiba przemrozi, a zielona ozimina zostanie przekopana wiosną. Jedyne, co mnie pewnie jeszcze skusi, to ciemierniki, bo podobno można je w domu pohodować, a wiosną wysadzić do ogródka.
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
mamba9991
1000p
1000p

Post »

krzysztofkhn - skonsultowałam temat "sokowirówka a wino z winogron" i widzisz, bo powinna być prasa, a nie sokowirówka, żeby odcisnąć, nie mielić pestek, bo gorycz z nich psuje smak wina. A no tak, teraz mi się skojarzyło, przecież we Francji mieli kiedyś wielkie beczki i deptali ten moszcz (jak u nas kapustę kiszoną). No ale ja jestem w wyrobie wina lajkonikiem :D :D :D A taka prasa jest w ogóle przydatna, mimo, że mam dobrą, profesjonalną sokowirówkę, to jednak coś tam zostaje np z jabłek, szkoda mi, bo ten sok, przesączony, jest taki smaczny, szok, zero cukru, smakuje cierpko, ale ma taką moc, że go piję zamiast kawy (daje kopa, ale palić się przy nim nie chce :D :D :D ).
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
mamba9991
1000p
1000p

Post »

A tu mi się po raz pierwszy udało sfotografować cień. Na temat jest, bo przy wyjściu z działki znajomych na Wyspie Puckiej. Obrazek
Esteci i łakomczuchy
mamba9991
1000p
1000p

Post »

Posadziłam te moje zakupy, pozostaje czekać, czy tak wyjdzie, jak wymyśliłam. Macie tak, że musi być ławka? Ławka to podstawa, siada się na niej w ogródku i patrzy i widzi w głowie, co gdzie będzie. Jak się przychodzi na działkę, to jeszcze przed włożeniem (wzuciem :D ) kaloszy robi się obchód (choćby się miało na nogach szpilki z biura), a potem siada na ławce i patrzy. Powinien być pomnik ławki, w kształcie ławki oczywiście :D :D :D Ciekawe, czy ci, co mają ogród przy domu, też go obchodzą, jak ich parę godzin nie było.
Esteci i łakomczuchy
mamba9991
1000p
1000p

Post »

Aha, z braku ławki może być kamień, pieniek (jak u mnie), stołek lub schodki, ulubione miejsce, gdzie spływa natchnienie ogrodowe :D :D :D
Esteci i łakomczuchy
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

Mamba !

Z sokowirówka i mieleniem pestek, to jeszcze jedna legenda. W mojej maszynce one nie są mielone. Silami odśrodkowymi zanim zostaną zmielone zostają wyrzucone na zewnątrz, do odpadnika.
Spróbuj sama z pomidorami, lub gronami winnymi.
Powodzenia.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mamba, to Ci od razu odpowiem, że mając ogród przy domu obchodzę go przynajmniej dwa razy dziennie, przy okazji wypuszczania psa... A ławki zawsze w różnych miejscach, ale dopiero na wiosnę będę miała własną, osobisto-mężowską, we własnym pasie zieleni :heja I to jest cudowna perspektywa :tan ;:196
:wit
;:3
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Mambo oczywiście ja też obchodzę. Nawet jak nigdzie nie wychodzę to obchodzę i z tego obchodzenia same kłopoty.
Co wyjdę na obchód to wymyślam jak by tu przesadzić, dobrze że pracuję i mam dodatkowe zajęcia bo chyba cały czas bym ryła w ziemi. jak ten krecik i wraz bym coś znalazła.
A ławeczki rzecz niezbędna.
Jak się człowiek narobi , to posiedzi i podziwia własne wypociny, albo rozmyśla o rzeczach ważnych i nieważnych.
Nawet zimą miło jest na chwilę przysiąść na ławeczce w ogrodzie.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Co do winogron i wina,
robiłam co roku, w tym się trochę opuściłam.
Winogron wrzucam do dużego gara i rozgniatam rękoma, fajna zabawa.
Na 50 l balon zajmuje to niewiele czasu, rozgniecione winogronka do balonu , woda , cukier,
rurka z wodą . i czekamy.
Z mojego wieloletniego doświadczenia wynika że wino( żeby było tak jak trzeba) z winogron ( żeby
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Piszesz ławka..........trzeba nazwać rzecz po imieniu-punkt widokowy :lol: .
Mój znajduje się w nieodpowiednim miejscu :roll: ale za to przycupnąć na chwilę zawsze można.
Choć ja zaraz się podrywam bo jakąś "pilną sprawę" widzę :lol: .
A zaparcie w nierobieniu zakupów podziwiam :roll: ja tam wszystko muszę mieć na już(bo potem nie będzie).
To nic że potem kłopot gdzie wsadzić :roll: ale jaka satysfakcja :;230.
mamba9991
1000p
1000p

Post »

Pozdrawiam serdecznie i z nutką zadumy. Obrazek
Esteci i łakomczuchy
mamba9991
1000p
1000p

Post »

Pewnie pomyślicie, że to już przegięcie, ale ja we Wszystkich Świętych zdecydowałam, jakie kolory chryzantem chcę mieć w ogródku...Tzn, nie patrzyłam tylko na kwiaty no nie, ale co szkodzi przy okazji się przyjrzeć odmianom? Nie kojarzą mi się tylko z grobami, toż to jesienne piwonie (te duże), czemu ich nie wysiać? W połączeniu z ogniskiem i mgłą bardzo nastrojowo do wspomnień o dziadkach....

Jesienne kolory z kuchni fotografowałam, ale z komórki wyszły jak wyprane w zwykłym wybielaczu :(
Obrazek
Esteci i łakomczuchy
marzenaF
1000p
1000p
Od: 24 sie 2009, o 11:06

Post »

Czemu dziwne, ja idąc po cmentarzu zastanawiałam się ,które z tych chryzantem mogą być zimujące :wink: Przecudne są chryzantemy,wprost powalają na kolana ,teraz kiedy tak szaro-buro i ponuro na działkach tylko one przywołują uśmiech na mordeczce.Zamierzam zakupić całe dzikie mnóstwo sadzonek chryzantem na wiosennych targach i sama się zaopatrzyć w kwiatki na wszystkich świętych :D Już wiem,że ich nie popsuję bo na wiosnę nie bardzo wierzyłam ,że mi się to uda ,a porosły jak złoto :heja
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”