Zielony Zakątek - LUCY 09
-
- 200p
- Od: 23 sty 2009, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Zielony Zakątek - LUCY 09
Lucy masz rację lilia złotogłów rośnie też w lasach ,u nas rośnie w starym opuszczonym parku ,ale ma mniejsze kwiatki ,podobno jest pod ochroną.Jak mi się uda to zrobię fotki takich dzikich złotogłowów. 

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lilia złotogłów rośnie dziko jeszcze u nas, ale coraz jej mniej, bo ludzie nagminnie wykopują do swoich ogrodów.
Chociaż z drugiej strony, mniej są narażone na zniszczenie niż w lesie.
Eukomisy najlepiej wykopać tuż przed mrozami .
Dobrze też jest odciąć nasiennik i nie dopuścić aby roślina wysilała się na nasiona.
Ładniej wtedy kwitnie w następnym roku.
Chociaż z drugiej strony, mniej są narażone na zniszczenie niż w lesie.
Eukomisy najlepiej wykopać tuż przed mrozami .
Dobrze też jest odciąć nasiennik i nie dopuścić aby roślina wysilała się na nasiona.
Ładniej wtedy kwitnie w następnym roku.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Patryku, pokaż nam swoje galtonie, mam je pierwszy rok, więc chcę porównać i wiedzieć czy moje sa ok?
Beatab, nie tylko ty nie czytasz treści postów, zauważyłam, że wiele osób tylko ogląda zdjęcia.
Justyna, miło cię powitać. Znaczy to, że w opowieściach o lilii złotogłów jest prawda. Ciekawa jestem jak ona wygląda w naturze. Wstaw u mnie proszę zdjęcie.
Kogrusiu, takie piekne kwiaty w naturalnym środowisku to niezły kąsek. Wcale się nie dziwię, że są pod ochroną. A jeśli chodzi o Eukomis to nie mam serca ściąć mu tego kwiatu.
a nasionka faktycznie zawiązuje jakieś, ale czy one nadają się do wysiewu?
Jeszcze jedno- znalazła sie moja ISMENA oto ona

Rozpoznana przez moja siostrę. Za mała cebulka była, może zakwitnie za rok?
A teraz troszkę ''dziczyzny''

Beatab, nie tylko ty nie czytasz treści postów, zauważyłam, że wiele osób tylko ogląda zdjęcia.

Justyna, miło cię powitać. Znaczy to, że w opowieściach o lilii złotogłów jest prawda. Ciekawa jestem jak ona wygląda w naturze. Wstaw u mnie proszę zdjęcie.
Kogrusiu, takie piekne kwiaty w naturalnym środowisku to niezły kąsek. Wcale się nie dziwię, że są pod ochroną. A jeśli chodzi o Eukomis to nie mam serca ściąć mu tego kwiatu.

Jeszcze jedno- znalazła sie moja ISMENA oto ona

Rozpoznana przez moja siostrę. Za mała cebulka była, może zakwitnie za rok?
A teraz troszkę ''dziczyzny''

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Ismenę koniecznie na zimę wykop i przechowaj w cieple.
Inaczej w ziemi przemarznie i zgnije.
Eukomis możesz spróbować wysiać, ale po co, skoro już masz taką odmianę i to kwitnącą.
Lepiej wyrzuć, to w przyszłym roku będzie kwitł jeszcze ładniej.
Inaczej w ziemi przemarznie i zgnije.
Eukomis możesz spróbować wysiać, ale po co, skoro już masz taką odmianę i to kwitnącą.
Lepiej wyrzuć, to w przyszłym roku będzie kwitł jeszcze ładniej.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- FRAGOLA
- 1000p
- Od: 4 cze 2010, o 09:34
Ładna dziewanna...to też "dzika"... 

Wczoraj odwiedziłam Agrażkę. żałujcie, że ona tak mało pokazuje swój ogród
Kogrusiu, Jeśli chodzi o Ismenę to wiem, że muszę ją wykopać. A tego Eukomisa mam teraz ściąć? On tak ładnie jeszcze wygląda.
Agrażko dziękuję
Fragola, Tak te ostatnie zdjęcia są ze spaceru, to dzikie kwiaty. Jedynie kosmos rósł gdzies przy ogrodzeniu.

Kogrusiu, Jeśli chodzi o Ismenę to wiem, że muszę ją wykopać. A tego Eukomisa mam teraz ściąć? On tak ładnie jeszcze wygląda.
Agrażko dziękuję

Fragola, Tak te ostatnie zdjęcia są ze spaceru, to dzikie kwiaty. Jedynie kosmos rósł gdzies przy ogrodzeniu.

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Ja bardzo,bardzo,bardzo żałuję
Czy te łany kosmosa to u Ciebie Lucy?
Śliczny to widok a i pewnie cudowne dźwięki można usłyszeć...
Pozdrawiam

Czy te łany kosmosa to u Ciebie Lucy?

Śliczny to widok a i pewnie cudowne dźwięki można usłyszeć...
Pozdrawiam
Witaj Krysiu, Ten kosmos to nie mój choć i ja mam niewielką kępkę. Ten oset też nie mój 

- stasia109
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na alleg....znalazłam złotogłowy. To moje chciejstwo na nastepny rok. 

Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Stasiu, gratuluje udanych poszukiwań. Ale cię wzięło! Wiem jak to jest i rozumiem doskonale. Też mam swoje chciejstwa które nie chcą się ode mnie odczepić.
Dziś robię sadzonki z darowanych i kradzionych hortensji. Zobaczymy jak mi pójdzie. Trzymajcie kciuki.
Dziś robię sadzonki z darowanych i kradzionych hortensji. Zobaczymy jak mi pójdzie. Trzymajcie kciuki.
- FRAGOLA
- 1000p
- Od: 4 cze 2010, o 09:34
Zaraz,zaraz...to będą hortensje kiszone
Jak ty je tam umieściłaś w tych butelkach szczególnie w tych mniejszych

Graziu, ależ ty jesteś dociekliwa! I zadajesz bardzo trudne pytania. 

- stasia109
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lucy!
Po pierwsze: zdjęcia cudowne, aż tu czuć zapach. Wszystko takie piękne i czyściutko, ani trawki nie widać.
Po drugie: właśnie, jak Ty porobiłaś sadzonki w tych butelkach. Domyślam się, że ziemię wsypałaś, ale jak włożyłaś tam sadzonki. Zdradź nam przepis. Plisssss......

Po pierwsze: zdjęcia cudowne, aż tu czuć zapach. Wszystko takie piękne i czyściutko, ani trawki nie widać.
Po drugie: właśnie, jak Ty porobiłaś sadzonki w tych butelkach. Domyślam się, że ziemię wsypałaś, ale jak włożyłaś tam sadzonki. Zdradź nam przepis. Plisssss......

Adresy do moich wątków