Agita- kolejne sezony storczykowe

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Agita- kolejne sezony storczykowe

Post »

Agitko, na sobie nie Próbuj, jeszcze jakiś storczyk na głowie Ci wyrośnie :;230

Ale na orchieach Możesz wyprobować i Pochwal się wynikami eksperymentu ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Justyś, ja już jestem tak zdesperowana, żeby się keiki własnego doczekać, że może mi nawet z ucha wyrosnąć! Byle był! :;230
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Hihi...a to może być bardzo "ciekawe keiki" :;230
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

:;230 a u mojego maluszka zauważyłam właśnie korzonek :tan
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

No proszę, można w taki prosty sposób pastę na keiki zrobić. A ja za tyle pieniędzy kupiłam :twisted: Ciekawa jestem eksperymentu ;:65
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko, nie mam wielkich nadziei, więc pewnie też w końcu kupię porządną keiki paste... Są u Ciebie jakieś efekty stosowania? ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
gejzerka

Post »

Nie tylko Agita zastosowała ten przepis na domową keiki paste, ja też :;230
Posmarowałam tym chyba w listopadzie zeszłego roku storczyka z Biedronki, dziś już widać jakieś "cosie" 2 mm, tylko paskudy nie chcą dać się sfotografować - zdjęcie wychodzi niewyraźne. Jak podrośnie, nie omieszkam pokazać u siebie. "Cosie" u nasady są dosyć przysadziste, jakby się rozsiadły solidnie na pędzie i czubek mają dość ostro zakończony. Za tydzień-dwa może już będzie więcej widać ;:224

Robię jeszcze jeden eksperyment z obciętym pędem kwiatowym. Pierwsza próba z umieszczeniem sztobrów w sphagnum nie powiodła się. Kawałeczki pędu po prostu zaschły - oczka też smarowałam pastą domowej roboty. Teraz rozpoczęłam drugą próbę. Zobaczymy, co z tego wyjdzie ;:224

Agnieszko, nie trać nadziei :)

P.S. Coś udało się sfocić. Jak myślicie, jest to keiki?

Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Jeszcze trochę za wcześnie, by stwierdzić na 100%, ale jest szansa, że to może być keiki. Niedługo się okaże, co to jest.
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Aguś ja stosowałam miksturę o której piszesz. Posmarowałam spoooro oczek ;:108 Wyszły z tego 2 keiki :) Nie wiem czy to dzięki wazelinie i ukorzeniaczowi , bo u podstawy tych roślin wyszły też basal keiki. Więc nie wiem czy to mikstura czy to natura sama zadziałała.
Keiki, które otrzymałam możesz zobaczyć na 8 stronie mojego wątku ;:108
Czytałam, że można uciąć stare pędy,wstawić je do wody, posmarować odsłonięte oczka i ustawić w pełnym słońcu .. Ponoć tak można się doczekać keiki. Nie próbowałam, ale może warto spróbować latem kiedy temperatura będzie wysoka;)
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu, dzięki za informacje- właśnie gdzieś wczoraj doczytałam, że też to zastosowałaś i miałam Cię pytać o efekty... :)
Powiem Ci, że to co pokazałaś, nie wygląda mi na przedłużenie pędu... ;:224
Trochę chyba długo rosło, bo na ulotce od kupnej keiki paste piszą, że już po tygodniu-dwóch widać 1-wsze efekty, ale też był to najgorszy okres dla naszych roślinek, może dlatego... Poza tym, keiki rosną chyba dość wolno- moje 2 basal keiki na wyrzuconej pół-miniaturce na początku długo stały niemal w miejscu.
Elu, chwal się koniecznie jak kolejne eksperymenty ;)

Dusia, dzięki za wizytę ;)

Moniu, Tobie również dziękuję za ziarnko nadziei! :) Widziałam Twoje maluszki- wyrosły akurat na phalaenopsis, które mają tendencję do wypuszczania keiki, więc może to im też trochę pomogło, ale efekty napawają optymizmem! ;:108 Poczekam jeszcze trochę na bardziej słoneczną pogodę i wypróbuję również ten drugi sposób- ciekawa tylko jestem jak zrobić, żeby taki pęd zanurzony w wodzie nie zagniwał od dołu..? :roll:

Nareszcie się doczekałam- wielki dzień! :) :

Obrazek

Pąki "dziwaczka"- zawsze tak wyglądają; ich wąskie płatki nie są w stanie objąć grubego pąka i już od pączka wielkości rodzynki pojawiają się na nim "pękniecia" ;) :
Obrazek

Obrazek

Pytanie do posiadających masdevalie: czy tak wygląda klasyczne żółknięcie jej listków? U mnie w taki sposób- plamami- zżółkły już trzy:

Obrazek
Pozdrawiam, Agnieszka
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Myślę, że ja bym to robiła tak: ucięła bym jak najdłuższy pęd i co jakiś czas wyciągała z wody i podcinała, żeby był w stanie pobierać wodę. Podobnie jak róże: jak ucinasz im codziennie końcówki to lepiej ciągną wodę i tym samym róże lepiej i dłużej się utrzymują :wink: No i co oczywiste : wymieniała bym codziennie wodę. No i nie musi być jej chyba nie wiadomo jak dużo ;)

Co do Masdevalli... moim listka żółkły równomiernie... nie takimi plamami........ :? Ale to chyba nie jest to co myślisz?.....
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Aguś radziłabym Ci odizolować tę Masdevallie mi osobiście te plamy się nie podobają, to nie jest normalne zamieranie liści.
Kwitnienia masz niesamowite, cytrynek za powiada się wspaniale na te pochmurne dni.

Pozdrawiam :P
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agnieszko, u mnie tylko niektóre w ten sposób tracą pojedyńcze liście, ale na wszelki wypadek obserwuj.
Pąki cudowne. ;:108
gejzerka

Post »

Agnieszko, będzie trwało długo, ponieważ podejrzewam, że w tych miksturach robionych domowym sposobem jest dużo mniejsze stężenie stymulatorów pobudzających tworzenie nowych roślinek. Sam ukorzeniacz do sadzonek zielnych nie ma tak dużego stężenia jak specjalnie przygotowana keiki paste, gdzie widzisz już po kilku dniach potężne uderzenie chemii. Ale to tylko moje domysły, nic więcej :D
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p
Od: 30 wrz 2010, o 12:57

Post »

Witaj Agito :) od momentu kiedy zawitałaś w moim poście i udzieliłaś swoich cennych rad wskoczyłam do Twojego wątku i dopiero teraz przebrnęłam przez całą Twoją przygodę, ale warto było... niesamowite przeżycie :) razem z Tobą cieszę się z każdej dobrej nowiny, ale też bardzo mi było przykro jak potraciłaś takie piękne okazy, cieszę się jednak, że się nie poddałaś, a dzięki pomocy cudownych forumowiczów znów masz pokaźną i ciekawą kolekcję na dodatek masz moje marzenie Cattleyę i śliczną Vandzię pomarańczową, a "dziwaczek" po prostu powalił mnie na kolana ;:180 ... dzięki Twoim opisom i foto-relacjom wiem już jak postępować z moimi maluchami (jeszcze tylko nie do końca wiem jak postępować z sadzonką Sabotka, bo tego akurat u Ciebie nie widziałam, ale kombinuję :D) Gratuluję również zasłużonego ;:167 :) trzymam za Ciebie kciuki i będę dalej śledzić Twoje zmagania! Pozdrawiam
Pozdrawiam, Ewela
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”