Cieszę się

że pomimo że za oknem śnieg,wieje i zapowiadają siarczyste mrozy myślicie już o wysiewach i watek ożył.
Dominiko 
zwykle sieje około 15 marca i w tym roku będzie podobnie.Jak przyjdzie pora na bieżąco będę relacjonował postępy i budzące się życie.

U mnie młode siewki nie miały lekko i parę dni były w temperaturze ok.5*a zdarzyła się jedna noc przegapiona że było tylko plus 1.Mało jak dla nich,ale nie odbiło się to na ich dalszym wzroście.Jeżeli przy zimnych nocach dodatkowo okryjesz nic nie powinno się stać.Zawsze możesz wnieść na noc do domu.Dwa lata temu wysiewałem w mnożarce,wprawdzie ogrzewanej,ale przy zimnych nocach temperatura wewnątrz była ok.8*Rozsada była krępa o wiele bardziej niż ta trzymana w domu.Masz już plan jakie odmiany chcesz siać?Kolorystycznie powinny Ci się spodobać takie jak: Moonshine,Belstead Supreme,Blue Moon lub Hi-No-Maru.Wszystkie je kiedyś miałem.
Selli7 Kupuję oryginalne a w roku następnym wysiewam z pozyskanych i to jest na tyle z własnych nasion.Kolejnego roku już nie pozyskuję dlatego że nie powtarzają już cech rodzicielskich.W pierwszym niczym od oryginału się nie różnią.Te na zdjęciach to jedna odmiana
Gala z oryginału.Nasiona pozyskane kolorami mam przygotowane do wysiewu na ten rok.

Nie mam zdjęcia,ale drugą odmianą jaką siałem był
Krallen ,niestety tylko w dwóch kolorach-białym i białym z odcieniem fioletu na końcówkach płatków.Bardzo efektownie prezentująca się odmiana,wysoka,podobnie jak
Gala dorasta do ok.70 cm.
W tym roku kupię mam nadzieję mix. kolorów.A tak wygląda na opakowaniu.

Pozdrawiam Wszystkich astromaniaków i życzę Wam świetnego roku ogrodowego.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).